Skocz do zawartości

Seria Legion, Legion Pro, Slim, Pro 5/7 - Oficjalny Temat

kanon7

Rekomendowane odpowiedzi

Co do podstawki, wystarczy jakakolwiek - która zwiększa prześwit pod spodem do 1 - 2 cm. 
Sam testując swojego Legion’a Pro, w różnych wariantach, wyniki pokrywając się z wynikami z testami z internetu, jednak minimalnie mnie zaskoczyły, w jakiej konfiguracji otrzymamy najniższe temperatury cpu i gpu: 

1. Miejsce - podstawka z wyłączonymi wentylatorami. 
2. Miejsce - podstawka z wentylatorami działającymi na minimum. 
3. Miejsce - podstawka z wentylatorami działającymi na maksimum. 
4. Brak podstawki - zero zaskoczenia, że ostatnie miejsce. 

Co do wymiany pasty chłodzącej, to pamiętaj że na jednej śrubie z chłodzenia masz plombę. Więc ja osobiście w trakcie gwarancji bym nie ruszał tego. 
Cos za coś, albo gwarancja, albo ulepszanie we własnym zakresie przewodnictwa ciepła - jak się umie :E bo i to można spartolić.  

Edytowane przez kanon7

Dzięki za informacje.

Tak właśnie myślałem, że gdzieś jakąś plombę musieli wrzucić :D

Po gwarancji będę się ewentualnie z tym bawił.

A jak z przedmuchiwaniem lapka? Używasz/używacie zwykłego sprężonego powietrza czy jakiejś dmuchawy co jakiś czas?

Bo się naczytałem jak to sprężone powietrze może szkodzić i nie wiem ile w tym prawdy.

Może jak się nie umie go używać i psikniesz cieczą zamiast powietrza, wystarczy nieodpowiednia pozycja puszki :E są specjalne dmuchawy które możesz kupić za niewielkie pieniądze https://allegro.pl/listing?string=air duster&price_to=95 ten sam efekt da zwykła pompka do materaca z odpowiednio cienką dyszą 

.

W dniu 3.11.2024 o 08:16, kanon7 napisał(a):

1. Miejsce - podstawka z wyłączonymi wentylatorami. 

Czyli tak jak piszesz wystarczy cokolwiek byle zwiększyć prześwit i wentylator można odpuścić.

Przy okazji kolejne pytanie- chciałbym do niego pod wolny slot podpiąć dysk 2TB domyślam się, że gwarancji przez to nie stracę i gdzie ewentualnie można sprawdzić czy nie będzie problemów z wykryciem przez komputer tej pojemności?

Edytowane przez Klakier1984

4 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Jutro ma do mnie dojechać Legion Slim 5 16IRH8 i5-13500H 16GB RAM 512GB SSD GeForce RTX4060 Windows 11 Home

to zapewne będę stały "pytającym o coś" w temacie :P

Ola boga, kto Ci to doradził :E

2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Czyli tak jak piszesz wystarczy cokolwiek byle zwiększyć prześwit i wentylator można odpuścić.

Dokładnie.

chciałbym do niego pod wolny slot podpiąć dysk 2TB domyślam się, że gwarancji przez to nie stracę

Nie stracisz gwarancji.

gdzie ewentualnie można sprawdzić

https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl
Wykrywa Ci urządzenie i/lub wpisujesz numer seryjny i w katalogu "Przewodniki i podręczniki" znajdziesz info do co do obsługiwanych pojemności.

i gdzie ewentualnie można sprawdzić czy nie będzie problemów z wykryciem przez komputer tej pojemności?

W ciemno mogę zakładać że u Ciebie, jak i Legiony wszystkie mają gwarancję działania dysków do 1 TB (testują dyski do 1TB), ale faktycznie w 95% przypadkach zadziałają 2 TB dyski też. Minimalne, marginalne ryzyko, ale jednak jest.

5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Może jak się nie umie go używać i psikniesz cieczą zamiast powietrza, wystarczy nieodpowiednia pozycja puszki :E są specjalne dmuchawy które możesz kupić za niewielkie pieniądze https://allegro.pl/listing?string=air duster&price_to=95 ten sam efekt da zwykła pompka do materaca z odpowiednio cienką dyszą 

.

No mi się nic nigdy nie stało używając sprężonego powietrza :D ale pewnie może mieć to jakiś wpływ jak źle psikniesz :E

Mi też nie, ale jeżeli już się komuś tak gdzieś kiedyś stało to dlatego że psiknął wodą zamiast powietrzem na zasilaniu  :E  te puszkowe powietrza można używać jako zamrażać trzymając puszkę odwrotnie, ja np naprawiałem poprzez zamrażanie kostkę pamięci nand na płycie od TV (bo jest taki sposób), elektronikę normalnie można czyścić wodą na odciętym zasilaniu, jak zalana była np płyta czymś słodkim to woda o wiele lepiej zmywa cukier niż np izopropanol.

Edytowane przez Send1N

7 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Ola boga, kto Ci to doradził :E

Trzeba było się na coś w końcu zdecydować, a to i tak jak na moje potrzeby sprzęt sporo nad wyrost 

Aktualnie też mam Lenovo z 8550u i jakoś żyję ;) 

Patrząc się czysto na stosunek ceny do podzespołów to  pewno brał bym Acera no ale, że w domu od zawsze same lenova były i nie miałem z nimi problemu to wybór był sentymentalny ;)

Jeżeli jednak z jakiegoś powodu ten konkretny model to totalna wtopa - pisz. Jak będzie trzeba odeśle :P.