Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR4 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Send1N napisał(a):

tylko jeżeli masz zamiar testować TM5 to ten soft testuje dobrze sam ram ale infinity fabric praktycznie nie rusza, więc sprawdź sobie jeszcze jak przejdziesz TM5 (przynajmniej 3 długie cykle z profilem np anta) OCCT test CPU + RAM czy nie zacznie pluć błędami ;) 

Zapomniałem o OCCT. Na PClab długo bawiłem się z tamtymi Viperami 2x8gb BDIE 4000mhz + ryzen 5500, więc podstawy znam, tylko kompletnie zniechęciłem się, gdy okazało się że obciążona karta niweczy cały wysiłek, bo ogrzewa ram. Nie pamiętam już, ale przy OCCT można puścić furmarka w tle? 

Teraz, Send1N napisał(a):

Co do b-die to zakup dobrych binów zostaje już tylko z drugiej ręki a i tak zapłacisz za takie więcej niż procek jest warty, raczej bez sensu, zyski w grach marginalne.

Ktoś na forum przedawał za 250 zł, więc 10 zł drożej niż mój lipny zakup, ale za długo się wahałem, czy aby potrzebuję 32gb :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Można puścić ale zamiast tego możesz po prostu wyłączyć wentylatory w obudowie i zostawić włączone tylko na chłodzeniu cpu, efekt będzie podobny jak podgrzewanie modułów przez kartę od spodu podczas grania a może nawet i będzie jeszcze cieplej jak chcesz je przetestować naprawdę w hardcorowych warunkach :E Zakup b-die do tego cpu to chyba tylko jak chcesz się pobawić w benchmarki typu aida czy geekbench i bić rekordy xD 

Opublikowano

SOC voltage , VDDG CCD i VDDG IOD ale jak soc 1.15v vddg ccd 1.0v i vddg iod 1.05v nic nie zmienią to nie ma co dalej próbować bo będzie jak zwykle w 95% przypadków te proce kończą na 1900/3800 ;) 

Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

VDDG CCD i VDDG IOD 

No i wyszedł tani zakup bokiem...

Gigabyte b550m DS3H ma bug lub brak możliwości zmiany tych dwóch wartości. Nowsza wersja BIOS tego nie naprawia, a obejść nie znalazłem w internecie na szybko.

A samo zmienienie SOC nie pomogło, więc mogę żyć tylko w iluzji stabilności. :E

Opublikowano

Podbicie tych 2 napięć zakładam że też by nic nie dało jeżeli soc nie pomogło to imc wymiękł, lepiej sobie obniż bo na niestabilnym 1933/3866 wcale nie będziesz miał lepszej wydajności niż np na stabilnym 1800/3600 ;) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

lepiej sobie obniż 

Tak właśnie będę to robił i zobaczę gdzie da radę. Jak tylko na 3600mhz 1800mhz IF to chyba to odsprzedam, bo 300-350 zł względem wymiany swojego 5500, b450, 2x8gb BDIE jednak przeznacze na co innego. Chciałem wycisnąć max z tego rtx3070 i nie stracić później na odsprzedaży, ale obydwa zestawy już dużo nie stanieją, a te 300 zł będzie można kiedyś dopłacić do wymiany karty, bo "starsze" gry podbijam do 4k z DLSS. Jeszcze mi ten ryzen 5500 nie gubił 60fps, ale to wyczyszczony windows i grzeczny ram. :E

Nie wywaliło ani jednego błędu przez 10 minut, a wcześniej było 100 w minutę. 3800mhz 1900 IF

• Upvote 1
Opublikowano

Na początek daj 16-21-21-21 tras zostaw na te 42, trc 60, tfaw 36 i trfc 580 napięcie 1.41 - 1.42v i puść test, jak przejdzie bez błędów z 30min to będzie można myśleć dalej, trzeba sprawdzić czy jest jakikolwiek potencjał  obniżając te timingi które są mega luźno ustawione na profilu ;) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Na początek daj 16-21-21-21 

Prawie się udało, bo dopiero 17 21 21 21 wstało, ale przynajmniej nie musiałem BIOSu resetować i na razie jest stabilnie. 

Może jednak zostanie te sprzęt, bo już myślałem nad puszczeniem tego za 800-850 zł. :E

Potem jeszcze raz docisnę sam ram, bo IF powinno być już stabilnie. PBO z curve optimizer również musiałem zredukować, ale offset 4 wystarczył. Jeśli sprzęt zostanie, to dopieszce to pod każdy rdzeń oraz dalsze wartości w ram.

Opublikowano

Kręciłem pamięci z tymi samymi kostkami i właśnie alpha timingi wyjściowe były 18-22-22-22xxx tylko że na profilu 3600mhz ale też max co zrobiłem to własnie 17-21-21-21 na 3800mhz, myślałem że może twoje mają lepszy potencjał skoro fabrycznie mają 4000mhz na tych timingach ;) jak dałeś "CL17" to poszło na 1T bez Gear down mode czy dałeś 2T :)

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

to poszło na 1T bez Gear down mode czy dałeś 2T :)

Gear 1 oczywiście, bez tego nawet nie bawiłbym się :E 
Zmniejszyłem napięcie ramu do 1.36V i jest dobrze, choć zaczęło znów wywalać błędy CPU, ale pewnie jeszcze curve optimizer jest do obniżenia. w Ryzen 5500 też mi jeden rdzeń tak marudził. Pomyśleć że ludzie bezmyślnie walą -30...

Cezzane rozpieściło mnie trzymaniem 60fps we większości gier, często poniżej 40-50w. W sumie ulepszyłem do ryzen 5600x, bo ładniej wygląda przy odsprzedaży, ale sprawna dźwiękówka w b550m DS3H i tak sieje zakłócenia, nawet bardziej niż monitor i dawny asrock pro4, w którym wysiadła.

Opublikowano (edytowane)

Zerknij na te 3 ustawienia w prawym dolnym rogu na screenie z zentimings który wrzuciłeś ;) one standardowo są wszystkie na auto (auto = 0), ustaw sobie AddrCmdSetup na 56 CsOdtSetup na 0 i CkeSetup 0 wtedy będziesz mógł na 99% wyłączyć gear down mode ale zostać przy 1T dzięki czemu wbijesz nieparzysty timing typu "CL17" bez konieczności wbijania 2T, 1T z 56-0-0 jest ciut lepsze niż 2T 0-0-0 to jest można powiedzieć CR1 z wymuszonym lekkim opóźnieniem. Ogólnie siedzą tam kiepskie kostki ale da się sporo timingów zacieśnić np TRC czy TFAW są ustawione na xmp przesadnie luźno LOL trfc przy 3800mhz też pewnie pójdzie o 100 niżej niż na profilu. Pamiętaj aby nie szaleć z napięciem bo te kostki się zaczną wywalać od temperatury dość szybko nawet przy 2 modułach single rank takie 1.45v przy dobrych wiatrach to raczej max.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Po różnych nastawach timingów udało się złapać stabilność dla poniższych nastaw:

Ram=1,4 V

R5_5600X_3733.png

Co jeszcze warto poprawić lub jak atakować 3800?

Aktualnie na 3800 komp nie wstaje, przy 2 kościach przechodził 10 cykli memtest bez błędów przy ciaśniejszych timingach.

Edytowane przez Jacob7
Opublikowano

Podbij SOC voltage trochę wyżej od razu na 1.15v aby wykluczyć że tutaj napięcia brakuje i Rtt_nom przestaw z disabled na RZQ7(34) jak masz 4 moduły, jak dalej nie wstanie wyłącz gear down mode i ustaw 2T zamiast 1T.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zmieniłem po taniości proca na 5950x z 5600, bo jednak więcej rdzeni w pracy się przydaje(gram dość rzadko ostatnio więc dlatego nie chciałem 5700x3d) i mam duży problem z ustabilizowaniem ramu na 3733 co na 5600 chodziło elegancko... Narazie zostawiłem stare ramy, za miesiąc mam zamiar wymienić na 64gb w 2 kościach

Probówałem:

- bardzo poluzować timingi(pierwszy rząd na 20-24-24-48 a reszta na auto z xmp)

- soc nawet na 1.2v zamiast na 1.15v

- ram podbic na 1.45v z 1.4v

- kombinować z procodt(zmieniałem nawet na 60 omów, ale i tak komp nie wstaje)

- zmieniałem delikatnie cldo vddp i vddg ccd i iod na wyższe wartości

Ogólnie po ustawieniu 3733 i fclk na 1866 komputer piszczy i uruchamia się z memory overclock fail, to możliwe, że w 5950x byłby aż tak słaby kontroler aby 4 kości nawet na 3733 nie poszły? Wiem, że w pracy overclock ramu nic mi nie daje, ale nieraz w coś pogram więc dlatego się bawie, 3600 odpala normalnie ale już nawet 3666 nie chce kompletnie

Screen z Zentimings:

Spoiler

image.png.f3ab1b89f6cdd3adba03903a240437c6.png

Edytowane przez adi123x
Opublikowano (edytowane)

Być może chociaż bardziej prawdopodobne jest że to kwestia ustawień .... przy 4 modułach częściej jest problem niż go nie ma niestety ;) Spróbuj poluzować TFAW na 36, jakie tam kosci siedzą? sprawdź thaiphoonem https://www.filecroco.com/download-thaiphoon-burner/download/  EEPROM > read SPD from SMBUS > i pod "Die Density / Count" powinna być nazwa kostek

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie nic, nadal nie bootuje

wydaje mi się, że nie trafiłem z kontrolerem i są takie jaja z ustawieniem tego

Trzeba bedzie chyba zoptymalizować 3600 jak się da i tyle

Edytowane przez adi123x
Opublikowano

Też próbowałem i za nic nie wstawał... Wyciągnałem dla testu 2 kości i na 2 kościach nawet 3800 odpalało, ba nawet 3866 ale windows od byle czego sypał WHEA

To mnie motywuje do zmiany na 2x32 o ile gdzies tanio dostane o co widze trudno