Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR4 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Send1N napisał(a):

@adi123x a occt w trybie CPU+ ram przechodzi powiedzmy godzinę? w tym teście kontroler pamięci (imc) jest dobrze dociśnięty gdzie np w TM5 nie jest wcale, tam tylko sam ram jest dobrze testowany ;) 

sprawdzę dzieki, sprawdzałem y-cruncher to 2h przechodziło, to samo prime large

to normalne ze occt bierze tylko 16gb ramu? jak to ustawic ogolnie bo ustawilem tak to malo co bierze tego ramu

image.thumb.png.6529b90542dcacf1086ebb6f794a3c75.png

Edytowane przez adi123x
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sideband napisał(a):

Płyty tak czasem mają to samo miałem na Asrocku Z170 i Z390. Że coś w biosie się popieprzy w ustawieniach i trzeba zresetować bios do def ustawień. Dzieje się tak właśnie po dłuższym czasie przy grzebaniu przy pamięciach.

Stabilność to sprawdzisz TM5 lub dajesz Prime95 blend custom możesz dać tylko AVX i zaadresować 90% pamięci. Testujesz przynajmniej 30min ;)

Możesz próbować o obniżyć tRDRD_sg i tWRWR_sg o 1-2 dwóch oczek w dół.

tRDRD_dr/dd 12, tRDWR sg/dg/dr 12 to najpierw spróbuj ściągnąć w dół, a dopiero po tym to co wyżej napisałem próbować.

Poza tym nic więcej nie zdziała nie licząc tREFI  podnosząc do 262k co da kosmetyczny wzrost i zarazem pamięć stanie się bardziej czuła na temperatury.

Potestuję te parametry które sugerujesz aby zmienić jeszcze.  :cool:

A co do tego dziwnego zachowania płyty, to nie wiem czy ten nowy bios coś nie miesza , wprowadzili jakąś poprawkę bezpieczeństwa.

Teraz jak próbuję dać komputer w stan uśpienia to nie wstaje, resetuję się piszczy 3 razy i wisi na poście z palącą się diodą DRAM , sprawdzałem na drugiej parze pamięci i jest to samo :/ 

ver. 21.01  2025/10/30

1. Optimized system compatibility.
2. Enhance platform security with Control IOMMU Pre-boot Behavior, VT-d, and the IOMMU option.

Edytowane przez Hard Reset