Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem Aidę i 4 testy cpu, fpu , cache, memory i ponad godzinę beż błędów, więc myślę że będzie stabilnie. Chociaż czasem zdarzają się  dziwne trzaski z głośników, ponoć to może mieć na to wpływ ustawienie napięć ramu?

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano

@bourne2008 

Jak na złość nie mogę znaleźć konkretnie tego wpisu, że w niektórych konfiguracjach zwiększenie tREFI powoduje opóźnienia w BF2042 :/ u mnie akurat tak jest jak n złość...

@ju-rek

image.png.087ed94781ac2ea7bc843377a5d3f298.png

W BF2042 masz zabijać szybko, a nie podziwiać wodotryski graficzne :E ma też ustawiony w Rivatune lock na 227 FPS, w panelu NV to co widać, a reszta default. natomiast w grze wszystko low NV reflex+boost, 

image.thumb.png.4d5c890f9cad0466bb539f0cac7d9e74.png

image.thumb.png.b55a0b1c0fd037151248c1d65af2bd30.png

Opublikowano
Godzinę temu, sniper76 napisał(a):

W BF2042 masz zabijać szybko, a nie podziwiać wodotryski graficzne :E ma też ustawiony w Rivatune lock na 227 FPS, w panelu NV to co widać, a reszta default. natomiast w grze wszystko low NV reflex+boost, 

Pograłem dłuższy czas i nie wiem co ci tam dolega, ale u mnie ten BF śmiga jak masełko na tych twoich nastawach.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MarioDee napisał(a):

Odpaliłem Aidę i 4 testy cpu, fpu , cache, memory i ponad godzinę beż błędów, więc myślę że będzie stabilnie. Chociaż czasem zdarzają się  dziwne trzaski z głośników, ponoć to może mieć na to wpływ ustawienie napięć ramu?

Masz podkręcone FCLK ?

Opublikowano

@ju-rek

Nie mam pojęcia o co biega u mnie z tREFI i opóźnieniem w tej konkretnie grze... przy tREFI np 60000 odczuwam jakby większy inputlag przez co nie jestem w stanie szybko zabić przeciwnika. Serwery gry to głównie Francja i Niemcy gdzie mam stały równy PING 27-28ms. Jeszcze raz jutro sprawdzę z wyższym tREFI :) 

Opublikowano
10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Serio mogą być trzaski od napięcia? Nigdy czegoś takiego nie miałem.

Klasyka na poprzedniej podstawce am4 ale to trzeba by się już nieźle postarać na am5 🤣Odkąd mam platformę to nie słyszałem o takim przypadku od premiery.

1 minutę temu, sniper76 napisał(a):

@ju-rek

Nie mam pojęcia o co biega u mnie z tREFI i opóźnieniem w tej konkretnie grze... przy tREFI np 60000 odczuwam jakby większy inputlag przez co nie jestem w stanie szybko zabić przeciwnika. Serwery gry to głównie Francja i Niemcy gdzie mam stały równy PING 27-28ms. Jeszcze raz jutro sprawdzę z wyższym tREFI :) 

Wrzuć jakieś liczby z testów a nie to co tobie się wydaje ;) dla mnie to totalne pierdololo. Magiczne imputy ;) 

Bez żadnych zmierzonych wartości. 

Najlepsze sprzęty mają tak niski input że nie jesteś w stanie tego wyłapać przez ludzkie ograniczenia. Co najwyżej stutering. 

Opublikowano

Mój ISP to Netia, która posiada bardzo dobrą sieć z dużą ilością połączeń z praktycznie zerowym jitterrm i niskim pingiem. Tylko nie jestem pewien połączenia u mnie lokalnie... niby działa ale odnoszę wrażenie, że tak nie do końca jak powinno być :Crash:  tylko co ma wspólnego z tREFI ?? Ogólnie rozgrywka jest płynna bez przycinek, stutteringu i od czasu do czasu widzę jakby doczytywanie tekstur np trawa, kamienie itp. ale tak bardzo delikatnie i wtedy mam najwyższe opóźnienia szczególnie przy wysokim tREFI. Dla mnie też mega dziwne, bo przecież nie gram w gry on-line od roku ;) Chyba puszczę zgłoszenie niech konkretnie zbadają połączenie lokale :P 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ktoś to przetłumaczy na język zwykłych ludzi? :P

Nie no, ja jedynie się śmiałem, bo mnie tu wiecznie cisneli, że nie mam 65k trefi :D

Są już dostępne te nowe biosy z nową AGESą ComboAm5PI 1203d. Raczej dla osób, które lubią się pobawić :P UWAGA. Nie wolno wczytywać settingów CMO z poprzedniego biosu bo będzie boot-loop.

Manual do tej funkcji DIMM FIT https://www.dropbox.com/scl/fi/n49rpd1i60m9ch8tw2i2n/DIMMFit_Intro.docx?rlkey=yt68u5cesc7wcnls3cd9f6jj5&e=1&st=w0c3g8o9&dl=0

ROG CROSSHAIR/STRIX/PROART/TUF X870 Series Beta Bios 1502

1. Update to AGESA ComboAm5PI 1203d (SMU 98.80.0)
2. Add DIMM Fit Pro (Supports EC models only)
3. Improve system performance

https://rog-forum.asus.com/t5/amd-600-series/x670-x870-resource-thread/td-p/901576/page/435

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sniper76 napisał(a):

Mój ISP to Netia, która posiada bardzo dobrą sieć z dużą ilością połączeń z praktycznie zerowym jitterrm i niskim pingiem. Tylko nie jestem pewien połączenia u mnie lokalnie... niby działa ale odnoszę wrażenie, że tak nie do końca jak powinno być :Crash:  tylko co ma wspólnego z tREFI ?? Ogólnie rozgrywka jest płynna bez przycinek, stutteringu i od czasu do czasu widzę jakby doczytywanie tekstur np trawa, kamienie itp. ale tak bardzo delikatnie i wtedy mam najwyższe opóźnienia szczególnie przy wysokim tREFI. Dla mnie też mega dziwne, bo przecież nie gram w gry on-line od roku ;) Chyba puszczę zgłoszenie niech konkretnie zbadają połączenie lokale :P 

Tak się dzieje jak CI się zapcha cały 3D cache w procku, a nie TREFI.
Jak chcesz się tego pozbyć, to musisz albo kupić Intela albo procka bez 3d cache.

Edytowane przez wallec
  • Haha 2
Opublikowano

Ja mysle, ze mozesz go dodac do ignorowanych, ja tego dzbanka juz dawno dodalem za  wymyslanie niestworzonych bzdur ;)

16 minut temu, sniper76 napisał(a):

Ooo panie to aż taka lipa z 3D V-cache

Ja proponuje nie lykac wszystkiego co ktos napisze, jak ci napisze, ze ziemia jest płaska to tez lykniesz?? ;)

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 11.05.2025 o 21:18, sniper76 napisał(a):

Nie wiem w czym był problem ale pozbyłem się stutteringu w BF2042

Ty to ogólnie  z 10 lat walczysz o brak stutteringu w jakimś BF'ie po czym wychodzi nowa część i walka zaczyna się od nowa xD 

Neverending-Story-Featured.jpg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Na trzaski to warto wrócić na 2000 i sprawdzić. A jak nie to VSOC na def. lub inne napięcie za niskie. Pokaż Zentimings.

Było stabilnie nawet 0.02V mniej na wszystkich napięciach, bo test 2 razy TM5 anta extreme po 4h przeleciał bez problemów. Te trzaski nie dzieją się często, sporadycznie tylko.

ZenTimings_Screenshot.png

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
7 godzin temu, sniper76 napisał(a):

Przecież jak tekstury się niedoczytuja to masz za ciepły ram i lecisz na granicy stabilności termicznej. Podnieś trefi, wrzuć wentylator nad ram i zobacz ze tego zjawiska nie uświadczysz. Miałem już tak na am4 parę lat temu. 

• Confused 2
  • Upvote 1