Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, marcinowozniako napisał(a):

Masz Chyba słabsze moduły niż ja. Co prawda nie testowałem twojego ustawienia ale no opóźnienia masz wyższe..... To jest config który mi się udało wyskrobać na lexarach. Szczerze mówiąc jestem zawiedziony bo specjalnie żadne inne ustawienie nie jest stabilne. No jest lepiej względem XMP ale chyba całkiem nie dużo....:

Zrzut ekranu 2025-09-07 221203.png

U mnie memki tak wyglądają na 7200 CL32:

a.jpg   b.jpg

Co tam naskrobać, żeby działały, jak na XMP 8000 CL38 ? Płyta zaledwie dwa razy wystartowała na XMP, dla tego musiałem zejść na 7200 CL32 :E  Nie znam się na pamięciach, dla tego prosze o podpowiedzi :) 

Opublikowano
8 godzin temu, leven napisał(a):

Co tam naskrobać, żeby działały, jak na XMP 8000 CL38 ? Płyta zaledwie dwa razy wystartowała na XMP, dla tego musiałem zejść na 7200 CL32 :E  Nie znam się na pamięciach, dla tego prosze o podpowiedzi :)

Wychodzi na to że to jest mało możliwe na płycie z 4dimammi. Kiedyś MSI były bardzo polecane do kręcenia ramu, a teraz mam wrażenie że to nie takie easy zupełnie i większym limiterem jest właśnie płyta aniżeli same pamięci i kontroler w procku. Jeszcze to będzie do zweryfikowania bo proces kręcenia ramu jest monotonny i długi a tutaj jakoś nie specjalnie widzę aby ktoś się tym zajmował. Nie ma co się dziwić, 13-14gen to procki z 2022-2023 roku więc no nie takie młode. 

Opublikowano
W dniu 9.09.2025 o 13:06, leven napisał(a):

U mnie memki tak wyglądają na 7200 CL32:

a.jpg   b.jpg

1,6VDD 1,55VDDQ do XMP na początek do XMP

Cytat

Wychodzi na to że to jest mało możliwe na płycie z 4dimammi

@marcinowozniako 

nie tylko trzeba sie  z tym pobawic odpowiednio https://valid.x86.fr/bhcuhn

Opublikowano

Panowie, czy taka konfiguracja Ram OC i wynik jak na kości M-die i zakupione początek 2023, czyli z pierwszych partii Kingstona DDR5, to są w miarę ok?

DDR5 Kingston FURY Renegade RGB DDR5-6000 32GB

Już tak chodzą długo i nie ma problemu ze stabilnością, więc nie wiem, czy jest sens to kręcić wyżej pod 6800-7200,  bo wtedy timingi i tak trzeba zwiększać.

Setap kiedyś podejrzany z neta i zdecydowanie lepiej od domyślnego XMP.

00.thumb.jpg.76c7566eef67b317400b3feccbdc10af.jpg

01.jpg.36bdb419a3d3157f4f96ca5c51e0e104.jpg

02.thumb.jpg.6ef97005aa192a626652b2c78eebd12c.jpg

Opublikowano (edytowane)

ale mądrze kolega mi doradził :(

1. Jest jakiś sensowny dobry sposób przy OC RAM jak i co kolejno zmieniać?,

tak, by jak najwięcej uniknąć niepotrzebnych restartów, zawieszeń systemu.

Tak wiem, że potrzeba dużo czasu, by znaleźć max możliwy MHz z niskimi timingami, ale głównie mi chodzi, jak kolejno zmianiać i też testować, by uniknąć zawieszeń systemu, twardych resetów itd, czyli, to co najbardziej szkodliwe dla dysków i plików. 

Wiem, że np memtest szybko znajdzie błędy. 

2. Szkolenie RAM w uefi wszystko na auto, to dobry pomysł, czy lepiej coś ustawić na enable? 

znalazłem np. takie ustawienia na innym forum, które wyłączyć, a które włączyć

SenseAmp Offset Training: disabled
Early DIMM DFE training: enabled
DIMM RON training: enabled
DIMM ODT training: enabled
Write drive stength/equalization 2D: enabled
read ODT training: enabled
Read Vref Decap training: enabled
VDDQ Training: enabled
Round Trip Latency: enabled
Turn Around Timing Training: disabled

ale patrząc na dobrą konfigurację nawet 6000, to wcale wysoki MHz nie musi oznaczać dużo lepiej

RAM/Memory Tuning & Scaling

6000.thumb.jpg.1acd5dec7c1a65cfe9762f66050d8740.jpg

Edytowane przez ITprospector
Opublikowano
14 godzin temu, ITprospector napisał(a):

Jest jakiś sensowny dobry sposób przy OC RAM jak i co kolejno zmieniać?,

tak, by jak najwięcej uniknąć niepotrzebnych restartów, zawieszeń systemu.

Poluzuj timingi i odpal na samym wysokim zegarze. Zacznij od najwyższego i schodź do momentu gdy będzie się włączać/nie zawieszać. Później baw się timingami, jeśli będzie niestabilnie to znów zegar w dół. 
Najlepiej wrzuć wyższe napięcia na kości. Np 1.44V. 

• Thanks 1
Opublikowano

Dziękuję za rady.

A co do tego szkolenia RAM (DDR5 Training) 

zostawić wszystko na Auto, czy niektóre funkcję na enabled / disabled warto po przełączać.

Bo to jest w necie widać czarna magia dla większości nadal, mimo, że DDR5 już jest kilka lat.

DDR5 Training  

Late Command Training
Round Trip Latency
Turn Around Timing Training
Rank Margin Tool
Memory Test
DIMM 5PD Alias Test
Receive Enable Centering 1D

Retrain Margin Check
Write Drive Strength Lip/On independently
Duty Cycle Correction Training 
Read Voltage Centering 1D
TxDqTCO Comp Training*
CIkTCO Comp Training*
Command Slew Rate Training
Command Drive Strength and Equalization 2D
DIMM CA ODT Training
TxDgsTCO Comp Training'
CMD/CTL Drive Strength Up/Dn 20
VccDLL Bypass Training
PanicVttDnLp Training"
Vddq Training
Rank Margin Tool Per Bit DIMM DEE Training

Early Command Training
SenseAmp Offset Training
Early ReadMPIR Timing Centering 20
Read MRR Training
Receive Enable Training
Jedec Write Leveling
Early Write Time Centering 2D
Early Read Time Centering 2D
Write Timing Centering 1D
Write Voltage Centering ID
Read Timing Centering 1D
Dimm ODT Training*
DIMM RON Training*
Write Drive Strength/Equalization 2D*
Write Slew Rate Training*
Read ODT Training*
Read Equalization Training*
Read Amplifier Training*
Write Timing Centering 2D
Read Timing Centering 2D
Command Voltage Centering
Write Voltage Centering 20
Read Voltage Centering 20

Opublikowano (edytowane)

W jaki sposób można zsynchronizować tPHYRDL? Różnica 38-40. Próbowałem w zaawansowanych ArRdPtrInitValue zmienić ręcznie na 2, ale to nic nie dało :/ W ogóle warto się tym przejmować?

EDIT:

Ok, zmiana na 0 pozwoliła zsynchronizować obie kości. Ogólnie moja płyta przy wyższych taktowaniach ustawia na 3 z automatu, a można to regulować w zakresie od 0 do 15, więc metoda prób i błędów :p

Wie ktoś może czemu nie mam lub nie mogę znaleźć tRCDWR? Wbija mi zawsze tyle co tRCDRD.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
3 godziny temu, Adikon napisał(a):

Wie ktoś może czemu nie mam lub nie mogę znaleźć tRCDWR? Wbija mi zawsze tyle co tRCDRD.

nie wiem ile w tym prawdy, ale takie coś znalazłem na te tRCDWR co szukasz. 

I got this from over on overclockers dot net forums

"tRCDWR is under BIOS\Advanced\AMD Overclocking\DDR and Infinity Fabric Frequency/Timings\DDR Options\DDR Timing Configuration\DDR SPD Timing (Active Memory Timing Settings ->enabled)" - ASRock support

Do note that tRCDRD values in the OC Tweaker menu override those from the universal AGESA options, you need to set it to Auto and control both tRCD timings in the Active Memory Timing settings.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 16.09.2025 o 18:58, Adikon napisał(a):

W jaki sposób można zsynchronizować tPHYRDL? Różnica 38-40. Próbowałem w zaawansowanych ArRdPtrInitValue zmienić ręcznie na 2, ale to nic nie dało :/ W ogóle warto się tym przejmować?

EDIT:

Ok, zmiana na 0 pozwoliła zsynchronizować obie kości. Ogólnie moja płyta przy wyższych taktowaniach ustawia na 3 z automatu, a można to regulować w zakresie od 0 do 15, więc metoda prób i błędów :p

@Adikon niektóre płyty to maja niektóre nie dopiero chyba od 2 mieisecy jest to dokładane do głownego menu. zainstaluj najnowszy bios moze bedzie.

@ITprospector wiekszość dodatkowych opcji trenowania przydaje sie dopiero przy 4 kosciach sprawe mozeszz olać ustaw 1-2-3 rzad i sprawdz stabilność TM5 lub VST nie krec proca do testów  żeby nie było że niestabilność wynika z OC procka.

• Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, sniper76 napisał(a):

Windows Defender zaczął blokować ZenTimings, a wcześniej wszystko ładnie banglało... co za cholera jest grana ?? wykrywa jako Trojan A coś tam niby poważny

WinRing0

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, Dziarson napisał(a):

@Adikon niektóre płyty to maja niektóre nie dopiero chyba od 2 mieisecy jest to dokładane do głownego menu. zainstaluj najnowszy bios moze bedzie. 

Ogarnięte ;). Muszę w zaawansowanych zmienić wartości, a w OC TWEAKER zostawić AUTO.

3 minuty temu, ju-rek napisał(a):

WinRing0

Potwierdzam. Mi ostatnio BLACK SCREENA wywaliło przez to i kompa zresetowało, bo coś tam wykryło niby xD

Opublikowano

Przetaktowałem na 7000 ale timingi trzeba było wiadomo podnieść i napięcie na tych moich m-die i płycie do 1,43V, by to nie wysypywało.

I tak jak przed dwoma laty, tak i teraz nadal twierdzę, że dobrze zoptymalizowane timingi na 6000-6400 MHz na m-die, to taki złoty środek DDR5 i są praktycznie jak sklepowe 7200.

Ameryki nie odkryłem :hihot:

Nie widzę sensu podnoszenia napięcia na kościach, kontroler cpu, by uzyskać tylko i aż tylko kilka marne fps więcej na liczniku klatek.

Bardzo wysoki MHz wraz z wysokimi timingami są zdecydowanie przereklamowane, bo faktycznie widoczne różnice widać "wyłącznie" w syntetykach cyferkach wyniku końcowego. 

A AIDA np. to taki bench, gdzie można się cyferkami większymi nieco podniecać i co......i na tym koniec ;D

W praktyce nie ma to kompletnie zastosowania, już lepiej dołożyć te więcej PLN do czegoś innego w kompie, cpu, czy GPU itd.

Oczywiście co innego 4800-5200 CL40 itd vs 6000-7000 CL32-34  lub  stare DDR4 3200 vs DDR5 6000, no wtedy te czasami naście % mamy faktycznie realnego zysku. 

Ale gnieść i podbijać do 1-2 % zysku tylko cyferkowego i grzać RAM w moim przypadku nie widzę kompletnie tak zysku, a tym bardziej sensu.

Zresztą pełno testów w sieci i ta sensowna granica cena, stabilności, optymalizacji i MHz, to jest właśnie okolice 6000-6400 MHz.

Obecnie mam na napięciu 1,375V w miarę ciasne timingi na 6400Mhz i co najważniejsze stabilny chłodny Ram w ogólnym zastosowaniu.

Potem podejdę sobie jeszcze drugą rundę na jeszcze bardziej zaniżenie timingów na tym 6400MHz, ale to też raczej będzie tylko dla frajdy, bo zysk będzie pewnie również znikomy. 

Cytat

• Confused 1