Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

KamileN

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko o podkręcaniu pamięci DDR5. W tym wątku możemy chwalić się swoimi osiągnięciami w dziedzinie podkręcania pamięci DDR5 oraz pomagać i dawać inspiracje innym użytkownikom, którzy chcieliby wycisnąć ze swoich pamięci ostatnie soki ;), albo tylko lekko podrasować swoje ustawienia.

Zapraszam do dyskusji!

Edytowane przez KamileN

2 godziny temu, maxmaster027 napisał:

Zestawienie z redita może komus sie przyda. Fajne czasy FPS za darmo

Dziękuję za wklejenie rozpiski, czegoś takiego szukałem. Aktualnie mam ustawienia Buildzoid EZ Timings a chciałbym jeszcze coś zoptymalizować. Będę celował w 6200mt/s Fully Tuned, względnie 6000mt/s Fully Tunned 2200 FCLK. Ciekawe czy RAM i Mobo pozwoli.

2 minuty temu, DR3GGO napisał:

Dziękuję za wklejenie rozpiski, czegoś takiego szukałem. Aktualnie mam ustawienia Buildzoid EZ Timings a chciałbym jeszcze coś zoptymalizować. Będę celował w 6200mt/s Fully Tuned, względnie 6000mt/s Fully Tunned 2200 FCLK. Ciekawe czy RAM i Mobo pozwoli.

Pewnie Hynix A pozwoli na wszystko od jakosci kosci zalezy jaki napiecie bedziesz musial zapodać. Ostatnio sprawdzalem mocnej zacisniete nastawy i 0 efektu na FPS, w zasadzie jakby nawet gorzej. Jeżeli chodzi o tRRDS i tRRDL lepiej zostawic na 8, tFAW na 32, tWTRL 24 tWTRS 6. 
Najwazniejsze timingi to tCL, tRC, tRFC/tREFI,

Zrzutekranu2024-10-3103431222.thumb.png.bdf96bebbc8dc3af3a76ae27611c4733.png

Co do testowania pamięci tm5 na 3 cyklach anta extreme to ostatnio zaobserwowałem w pobierając nową wersję v0.13 że ram potrafi się wywalić po dłuższym czasie z 1 błędem, ten sam nastaw który od 4 lat się nie wywalał w czasie tych 3 cykli anty :) powodem było zbyt ciasne trfc także polecam sobie testować tym https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases z tym samym profilem, test ustawiony na minimum 2 godziny.

17 godzin temu, Send1N napisał:

Co do testowania pamięci tm5 na 3 cyklach anta extreme to ostatnio zaobserwowałem w pobierając nową wersję v0.13 że ram potrafi się wywalić po dłuższym czasie z 1 błędem, ten sam nastaw który od 4 lat się nie wywalał w czasie tych 3 cykli anty :) powodem było zbyt ciasne trfc także polecam sobie testować tym https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases z tym samym profilem, test ustawiony na minimum 2 godziny.

Przeszło 6 cykli na 0.13 tego extreme1

1 godzinę temu, Send1N napisał:

Taki nastaw się w końcu zrównuje wydajnościowo z synchronicznym 6000/6400 1:1 ? czy jeszcze nie? :E 

No przeca masz tabelke wkleiłem u góry 6000 XMP/EXPO OC 115FPS, 6000 buildzoid EZtimings 125fps, 6000 max tuning 131fps 6400/2133 max tuning 133fps, 7800/1950 max tuning 133.5fps. Wiec można oszcowac 8000/2000 ~134.5fps 

42 minuty temu, Ogider napisał(a):

Natomiast odpowiednik konkurencji 2x24GB  czyli Hynix 3GB M Die są nawet bardziej polecane niż 2x16 a-die pod kątem OC.

Pamiętając jak fajne były b-die Samsunga z czasów ddr4 to teraz jest w drugą stronę mam wrażenie.

Tak sa lepsze bo 2 stronne pamieci tzw dual rank maja nizszy czas dostepu

22 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

No przeca masz tabelke wkleiłem u góry 6000 XMP/EXPO OC 115FPS, 6000 buildzoid EZtimings 125fps, 6000 max tuning 131fps 6400/2133 max tuning 133fps, 7800/1950 max tuning 133.5fps. Wiec można oszcowac 8000/2000 ~134.5fps 

Faktycznie czyli na plus :E zostajesz tak na daily?

6 godzin temu, Ogider napisał(a):

Pamiętając jak fajne były b-die Samsunga z czasów ddr4 to teraz jest w drugą stronę mam wrażenie.

Dokładnie, też to zauważyłem chwile  po premierze ddr5, b-die to już przeszłość ;) 

42 minuty temu, DR3GGO napisał(a):

Niezbyt dobre Hynixy mi się chyba trafiły. Wklepałem poniższy setup (zmieniłem nawet CL na 30) i skończyło się na clr cmos.

forum1.png.acf8dbe46e4e8d84dff4f4f02440d19b.png

Nie no wczesniej napisalem ze m die to max okolice 160ns, to jak wklepiesz jego timingi ze 129ns nie poleci nawet na wyzszym napieciu. Ale wyglada to ok jak uzywasz timingow takich to nie zmieniaj tRFC i tREFI tylko uzywaj tych co wczesniej działały.