sniper76 155 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego @Adikon @Zachy I teraz pytanie ?? w której zakładce ustawiamy, ażeby było poprawnie ??
NoviAMG 432 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Ale beka. Patriot daje identyczne naklejki z sn na swoje moduły. Mam 3ci zestaw patriotów 6400cl32, i patrzę na zdjęcia, wszystkie mają ten sam sn. Nie jest to możliwe, bo jeden set poszedł do forumowicza . Dlatego na tych 8200 cl38 po sn wychodziło 21tydz 24r a według spd czyta 51tydz 24r ... Czyżby oszczędzali nawet na naklejkach xd ?
Adikon 139 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Jest tanio? Jest 46 minut temu, sniper76 napisał(a): @Adikon @Zachy I teraz pytanie ?? w której zakładce ustawiamy, ażeby było poprawnie ?? Ja wbijam tam na tej pierwszej stronie jak pisałeś i jeśli to nic nie zmienia w zentimings to amd OC/ DDR BUS jakoś tak. Zresztą moja płyta i tak robi co chce czasem
NoviAMG 432 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Z podzakladki AMD overclock nawet się nie słucha ? 3x mdie pewnie, ale to dla kolegi więc nie robi :p.
Adikon 139 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Jeśli chodzi o procOdt pd to niezbyt chce słuchać.
NoviAMG 432 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego To jest niepojęte . Jedne patrioty 2x32 dla kolegi kupione poszły na zwrot, ponieważ jeden moduł był uszkodzony. Przy montażu odpadł radiator z jednego modulu. Wyciągam teraz ram co dziś przyszedł, z dwóch modułów radiatory odpadają. Albo ktoś jest na tyle beszczelny, że zamawia ten ram i drze radiatory, żeby zobaczyć jakie kości, albo jakość tak lezy.
Zachy 586 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 2 godziny temu, sniper76 napisał(a): @Adikon @Zachy I teraz pytanie ?? w której zakładce ustawiamy, ażeby było poprawnie ?? Na Asusach tam gdzie masz timingi nad power down mode i memory context restore
sniper76 155 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Ładne Edytowane 18 Lutego przez sniper76
sniper76 155 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) Co daje dla pamięci włączenie "Power Down" nie widzę różnicy Nie ma co cisnąć 8000 jak się nie posiada dobrych ramek z domyślnym 8000-8200 Jak na razie wstępnie pięknie lata dalej testuję Rtt na 40 ohm ustawione ręcznie - pozostałe odczyty zgodne z BIOS Edytowane 22 Lutego przez sniper76
MarioDee 22 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Które napięcie najbardziej wpływa na temperaturę RAM?
sniper76 155 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego @MarioDee Najbardziej podnosi temperaturę pamięci tREFI na maksymalnym wydłużonym czasie odświeżenia 65535. Głównym napięciem jest oczywiście MEM VDD - Dasz jakiś wentylator owiewający RAM i spokojnie, możesz podnosić zasilanie
MarioDee 22 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego No właśnie trefi mam na 65535, w TM5 usmus doszedłem do 7 cyklu i temperatura RAMu była około 55 st. Pewnie by jeszcze trochę do góry podeszła jakbym nie przerwał. Chyba będę musiał o jakimś wentylatorku pomyśleć, bo miałem wcześniej na Intelu, ale po zmianie platformy troszkę inaczej złącze PCI Express było usytuowane i musiałem go zdemontować, bo karta graficzna mi się nie mieściła
wallec 799 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego (edytowane) B660 na zablokowanym SA A tu z ogarniętym IMC Edytowane 26 Lutego przez wallec 1
Tornado3 327 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 1 godzinę temu, wallec napisał(a): B660 na zablokowanym SA Z tym prockiem to nie jest ograniczenie
KPX 5 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Nie sądziłem że zobaczę na tej płycie 7200, jak się bawiłem ponad rok temu to od 7000 w górę RTLe wariowały i miałem niby stabilne, testy przechodzi, reset pc czy tam biosu i wali błędy bo inaczej coś ustawiło. Jak będziesz używać tego configa to daj znać jak się sprawuje
wallec 799 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Jak Ci się sprawuje 13700kf na niej? Działa UV?
MarioDee 22 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 14 godzin temu, wallec napisał(a): B660 na zablokowanym SA A tu z ogarniętym IMC Już się bałem że u mnie za bardzo się pamięci grzeją, a widzę że u Ciebie przy 8-mym cyklu TM5 też mają ponad 55 st.
KPX 5 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Jest opcja w biosie wczytania starego mikrokodu który umożliwia UV i można realnie zbić 0.1v. Na tym najnowszym uv nie zrobisz. Po aferze z degradacją używam najnowszego mikrokodu tylko zjechałem lekko AC/DC LL - ale też za dużo nie można bo zaczyna się clock stretching i spada drastycznie wydajność chyba przez UV protection którego nie idzie wyłączyć. Szczerze nie ma możliwości manewrów za bardzo, a jeszcze moja sztuka to grzałka co lubi wysokie napięcia fabrycznie (pod obciążeniem pod 1.4v). Proc fajny, działa bez problemów i jestem zadowolony - z tego że wiecznie podbija pod 100'C trochę mniej. Jak myślisz o wymianie 12700 to nie warto Trafisz kasztana to bez Z690 nic się nie poprawi, ja po prostu zaakceptowałem taki stan rzeczy. OC BCLK też zablokowane od 13gen.
wallec 799 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Jak można wczytać stary mikrokod? Dałbym sobie procka na stock z UV + ramy na 7000/7200 i gram we wszystko lub kupił 14900k/ks bo to ~500zł dopłaty Edytowane 27 Lutego przez wallec
KPX 5 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Znalazłem jakieś zdjęcie z biosu, po prostu jest przełącznik, wtedy dochodzi opcja ujemnego offsetu napięcia.
MarioDee 22 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego (edytowane) Czy takie temperatury są akceptowalne? TM5 10 cykl i takie mam temperatury pamięci. Test przerwałem bo nie chciałem ich dłużej męczyć. Edytowane 28 Lutego przez MarioDee
wallec 799 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego (edytowane) Tutaj masz print screen z oficjalnej specki od sk hynix dla a-die Jak to jest 6000mhz to cl32 puścisz na 1.25v Edytowane 28 Lutego przez wallec
sniper76 155 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca (edytowane) @MarioDee Daj jakiś nadmuch na RAM, a temperatura ładnie spadnie i przy okazji schłodzisz sekcję VRAM 😉 @ju-rek Mogę Cię prosić o screena z 8000 MHz na którym lecisz 24/7 ?? Dopiero przy VDDIO 1.35V ramki wstały 8000C36 - reszta timingów identyczna jak u Ciebie 🤫 Edytowane 2 Marca przez sniper76
MarioDee 22 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca (edytowane) No ja miałem tak zamiar to zrobić jak na zdjęciu, ale kolega Send1N wyjaśnił mi że lepiej nad sekcją dać tylko wentylator wyciągający. Zastanawiam się też nad zmianą przedniego wentylatora z Grandisa, bo ten jest akurat z Fery 2, bo oryginalny padł. Myślałem nad Sigmą albo Fluctusem. Na ile by to poprawiło wydajność? Edytowane 2 Marca przez MarioDee
ju-rek 445 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca 57 minut temu, sniper76 napisał(a): Mogę Cię prosić o screena z 8000 MHz na którym lecisz 24/7 ?? Dopiero przy VDDIO 1.35V ramki wstały 8000C36 - reszta timingów identyczna jak u Ciebie Proszę. 1
Rekomendowane odpowiedzi