Skocz do zawartości

Wymiana I7 12700kf na Am5

raffi23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar wymienić I7 12700kf na Ryzena 9 9800x3d bo nowa gen Intela to padaka.Płyta główna tu cena to ok 1500zł(Asusa raczej bym nie chciał)Ramy tu pytanie czy brać więcej niż 32gb? Cena ok 800-1000zł.Reszta zostaje ta w sygnaturce

Edytowane przez raffi23

Jeśli myślisz o grach to bierz pierwszą lepszą płytę, byle wyjścia i sloty pasowały. Oc będzie takie samo na każdej, a x3d dźwiga płyta za 400zł i nie odbiega wydajnością od tej za 1500zł. Ram bierz na hynix adie, aresy 6000cl30/6400cl32 tanio i dobrze. Do gamingu 32gb jest jeszcze na wyrost. 

Właśnie czytałem testy płyt głownych chyba tylko Asrock x870e Taichi nie przełączy po obsadzeniu nawet  wszystkich portów m.2  Gpu z x16 na x8 tylko kwota to 2100zł tylko czy na to patrzec.Jeszcze wpadła mi w oko ASRock X870E NOVA WIFI

Edytowane przez raffi23

12 godzin temu, raffi23 napisał:

Właśnie czytałem testy płyt głownych chyba tylko Asrock x870e Taichi nie przełączy po obsadzeniu nawet  wszystkich portów m.2  Gpu z x16 na x8 tylko kwota to 2100zł tylko czy na to patrzec.Jeszcze wpadła mi w oko ASRock X870E NOVA WIFI

Bo to AM5. Tutaj nie ma z tym problemu. Problem jest na LGA1700 z M.2 PCIe 5.0. Jak obsadzisz, to kastruje GPU do x8.

Procki AM5 są tak mało wymagające co do płyt głównych, że możesz po prostu wziąć coś taniego. Osobiście wolałbym tańsze mobo i już na zas dać 2x32GB zamiast 2x16GB co by później się nie męczyć z 4 kośćmi DDR5. 

15 godzin temu, raffi23 napisał:

Witam mam zamiar wymienić I7 12700kf na Ryzena 9 9800x3d bo nowa gen Intela to padaka.Płyta główna tu cena to ok 1500zł(Asusa raczej bym nie chciał)Ramy tu pytanie czy brać więcej niż 32gb? Cena ok 800-1000zł.Reszta zostaje ta w sygnaturce

Mocy Ci brakuje. Na tym procku spokojnie przesiedzisz do nastepnej generacji  na niczym nie tracac w odczuciac rozrywki. Chyba ze zmiana by miec i sie pochwalic.

Nawet na płytach za 500-600 zł posadzisz każdy procesor z maksymalnym TDP..., a sztuki z X3D i tak pobierają mniej prądu, bo trudniej je schłodzić przez 3D cache i chłodzenie tu nie pomoże.

Wybierz co ci pasuje w kwestii wyposażenia. 

Ryzen 7800X3D Bez problemu wystarczy do 4k przez wiele lat. Na serii 9xxx niewiele zyskuje się.

3 godziny temu, Caps napisał(a):

Masz monitor 4K, zakładam że w 1080p nie grasz. W 1440p nie mówiąc o 4K, mocniejszy CPU przy 4080 Super też Ci nic nie da i w dużej mierze, będzie to przesiadka dla przesiadki ale raczej wiele z tego nie odczujesz, nie zyskasz praktycznie nic. 

Czyli zostać narazie na tym co mam i wymienić najwyżej 4080 na 5080 lub następna gen Intela lub Amd

26 minut temu, Dirian napisał(a):

Mając monitor 4K to jak wyżej, zmiana procesora za wiele ci nie da bo w tej rozdzielczości cierpi głównie GPU.

12700KF to dalej bardzo mocny CPU.

Tak jak pisałem mogę to sprzedać   tak mysle ze za dobra kase no i to jest ddr4.Pozniej pewnie będzie trudniej to sprzedać chyba że się mylę