Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, aureumchaos napisał(a):

gh... Jakoś się udało, po wykasowaniu wszystkiego i od nowa... Horrible experience... Nie dziwię się, że vr nie jest mainstream i nigdy ever nie będzie %-)

Takiego podawania widelców do zupy i dziwienia się potem, że restauracja bankrutuje jest 20x więcej.

Niestety, wielkie corpo to spierdzieliło po całości. A rak przechodzi powoli na zwykły PC gaming. W miarę utraty popularności, ten sam los czeka grających "na płasko" (na monitorach). 

To samo od...li z 3D wcześniej. Co dziesiąta gra 3D działała poprawnie w 3D dzięki Nvidii. Pozostałe dziewięć dzięki pracy w sumie dwóch gości ze społeczności fanów grania w  3D.

Standalone mety to temat na który w samym tym wątku napisałem pewnie cienką książkę. Poziom "user experience" jest tragiczny bez żadnego powodu. 

Teraz, aureumchaos napisał(a):

Ale, nie może być bezboleśnie bo o ile działa jak przedtem to ooo niechcący zauważyłem, że na monitorze jak jest ten podgląd gry jak się obracam to jest pęknie gładko.... A w q2 natomiast wygląda to jakbym grał w 30 fps :/ I nie idzie teraz tego od zobaczyć... Rtss pokazuje 90fps ale nie jest tak jak na zwykłym monitorze, że przy 90fps jak się obracam to nic się nie rozmazuje i nie klatkuje... To tak ma być kijowato? Nie chodzi mi o ruchy głowa tylko obracanie się w grze prawym drążkiem (obrót ciągły nie skoki)... 

Po pierwsze - dobrze, że pytasz. ZAWSZE pytaj. Od tego po części jest ten wątek (nie tylko od tego aby nie mając już VRu od lat ciągle przychodzić tu marudzić na to, jakie VR jest bez sensu i że nie ma nic poza 2 fajnymi grami :lol2: )

Nie napisaleś wystarczająco jasno, więc muszę zgadywać

- ruch głowy w 100% OK?

- ale w tym samym momencie poruszając się gałką masz niepłynnie?

To będzie kwestia niedoboru klatek. Im wyżej ustawisz odświeżanie, tym więcej będzie wymagane od proca i niestety tak - nawet 9800x3d nie wystarczy, aby wszędzie walić 120Hz i nara.

Jeśli "świat w grze" jest niepłynny (ruchy przeciwników, ruszanie się gałką) a ruchy głowy są ok, to dlatego, że ruch głowy masz w 90fps a resztę w 45. Gdy zawiedzie reprojekcja to jest niestety mocno odczuwalne. 

Ale to tylko pierwszy strzał. Może chodzić o inne przyczyny. Nie łam się, zbieraj doświadczenie, to "Trudne początki". Z upływem czasu będziesz sobie z tym radził lepiej, no i rób kopie systemu, żeby się nie pozbawić opcji "zagram w VR zawsze kiedy chcę" bo nie ma nic bardziej wkur(za)jącego niż czekanie cały dzień na wieczorną sesyjkę w  VR, WRESZCIE nadszedł ten moment a tu dupa.

Swoją drogą spora część powodu dla którego warto mieć więcej niż jednego questa przy graniu w standalone (czyli bez PC). Jedno gówno się posypie to zawsze można zagrać na drugim :D

Niestety już z praktyki to piszę. Jak padnie system plików przez padający flash to możesz potrzebować doby zanim się pozbiera. Na szczęście nie grasz poza PC i nie zapisujesz niczego na pamięci wewnętrznej samego headsetu więc akurat ten babol Ci nie grozi, ale w kolejce czeka 10 innych. :D

Mimo wszystko VR jest warte marnowanego czasu i nerwów. Warte po stokroć.

Opublikowano
16 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Tadaaaa mam 12 fps w alyx %-)

Wróciłem wszystko do default i dalej 12fps

Przeinstaloealem steam vr, meta link, alyx też I dalej 12 fps jprd... 

A wszystko się zaczęło od zwykłego kabla... 

Szlak mnie trafi... Windowsa dla 1 gry nie będę od nowa instalował... Jak nie to nie, wyleci do elektrosmieci.... Ehhh

Dlatego odpuściłem PCVR, to po prostu NIE DZIAŁA. A najgorsze że jak działa, to jedna aktualizacja potrafi wszystko rozwalić. Dno i warstwa mułu. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, VRman napisał(a):

Takiego podawania widelców do zupy i dziwienia się potem, że restauracja bankrutuje jest 20x więcej.

Niestety, wielkie corpo to spierdzieliło po całości. A rak przechodzi powoli na zwykły PC gaming. W miarę utraty popularności, ten sam los czeka grających "na płasko" (na monitorach). 

To samo od...li z 3D wcześniej. Co dziesiąta gra 3D dzia%-)łała poprawnie w 3D dzięki Nvidii. Pozostałe dziewięć dzięki pracy w sumie dwóch gości ze społeczności fanów grania w  3D.

Standalone mety to temat na który w samym tym wątku napisałem pewnie cienką książkę. Poziom "user experience" jest tragiczny bez żadnego powodu. 

Po pierwsze - dobrze, że pytasz. ZAWSZE pytaj. Od tego po części jest ten wątek (nie tylko od tego aby nie mając już VRu od lat ciągle przychodzić tu marudzić na to, jakie VR jest bez sensu i że nie ma nic poza 2 fajnymi grami :lol2: )

Nie napisaleś wystarczająco jasno, więc muszę zgadywać

- ruch głowy w 100% OK?

- ale w tym samym momencie poruszając się gałką masz niepłynnie?

To będzie kwestia niedoboru klatek. Im wyżej ustawisz odświeżanie, tym więcej będzie wymagane od proca i niestety tak - nawet 9800x3d nie wystarczy, aby wszędzie walić 120Hz i nara.

Jeśli "świat w grze" jest niepłynny (ruchy przeciwników, ruszanie się gałką) a ruchy głowy są ok, to dlatego, że ruch głowy masz w 90fps a resztę w 45. Gdy zawiedzie reprojekcja to jest niestety mocno odczuwalne. 

Ale to tylko pierwszy strzał. Może chodzić o inne przyczyny. Nie łam się, zbieraj doświadczenie, to "Trudne początki". Z upływem czasu będziesz sobie z tym radził lepiej, no i rób kopie systemu, żeby się nie pozbawić opcji "zagram w VR zawsze kiedy chcę" bo nie ma nic bardziej wkur(za)jącego niż czekanie cały dzień na wieczorną sesyjkę w  VR, WRESZCIE nadszedł ten moment a tu dupa.

Swoją drogą spora część powodu dla którego warto mieć więcej niż jednego questa przy graniu w standalone (czyli bez PC). Jedno gówno się posypie to zawsze można zagrać na drugim :D

Niestety już z praktyki to piszę. Jak padnie system plików przez padający flash to możesz potrzebować doby zanim się pozbiera. Na szczęście nie grasz poza PC i nie zapisujesz niczego na pamięci wewnętrznej samego headsetu więc akurat ten babol Ci nie grozi, ale w kolejce czeka 10 innych. :D

Mimo wszystko VR jest warte marnowanego czasu i nerwów. Warte po stokroć.

Postacie i ruch głowy płynne ale jak obracałem ciało prawa gałka to jakby 30 fps, przeskoki i klatkowanie. 

Reddit przyszedł z pomocą. W pliku vrsteam config pisali żeby dodać linijkę smooth motion false bo ponoc interpolacja jest włączona na stałe i kaszani się z meta link. Tak zrobiłem i bum. Wszystko już płynne xD. Nawet jak dałem w meta 90hz I max  x1. 5 rozdzialke to obraz git i płynność dalej ok. Ufff... 

Tu wygrywają konsolarze. Podłączasz włączasz i działa. 

Na PC a idz pan w ch**... Trzeba mieć doktorat %-) z it, vr, windows, kontrolery, obraz, dźwięk, kable, wifi 6 ax a nie ac a dupa jest zielona bo jeszcze ustawienia nvidii w panelu i może jeszcze w nvidia app... 

Generalnie gra się w PC a nie w gry.... 

Edytowane przez aureumchaos