Skocz do zawartości

Problem z prędkością Internetu

Siddini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pojawił się u mnie kolejny problem który mam nadzieję uda się rozwiązać. Mam router (matka, baza zwał jak zwał). W pokoju w którym jest router mam wszystkie sprzęty, które są mi potrzebne do codziennego życia (radość mega życia, achh). Żeby mieć jak najlepsze osiągi kupiłem sobie kable RTJ45 6 kategorii i podłączyłem te kable każdy osobno do portów lan w moim routerze, a następnie do komputera, telewizora (adapter ethernet do amazon fire sticka) i do xboxa seriex x. Mam wykupiony abonament na internet światłowodowy 1Gb/s, robię sobie test na komputerze i wynik git, po kablu 947 Mb/s, robię test na xboxie 95 Mb/s i na telewizorze to samo. Ktoś wie jaki może być powód powyższej sytuacji? Próbowałem przy włączonym jednym sprzęcie, próbowałem przy odłączonych kablach i zostawieniu tylko 1 podłączonego do routera i nic. Tylko na kompie osiągam full, a reszta biednie. Z góry dziękuję za pomysły!

spoko tylk moze z laski swojej podaj jednak jaki to router ? jaki provider? czy po wifi masz takie same objawy .

mozesz miec wlaczony ograniczenie przepustowosci na routerz , mozesz mic salby router ktory nie daje rady napedzic to moze byc wszytko nawet .

kable sam robiles czy kupiles gotowce ?

55 minut temu, prystek napisał:

spoko tylk moze z laski swojej podaj jednak jaki to router ? jaki provider? czy po wifi masz takie same objawy .

mozesz miec wlaczony ograniczenie przepustowosci na routerz , mozesz mic salby router ktory nie daje rady napedzic to moze byc wszytko nawet .

kable sam robiles czy kupiles gotowce ?

W sumie to racja, zapomniałem dodać tych kluczowych informacji. Ogólnie tak, router: halny hl-4gmv2. Providera mam wewnętrznego, oferuje prędkość którą chcę osiągnąć. Dla mnie dziwną sprawą jest to, że na komputerze po kablu łapie tę prędkość, a na pozostałych sprzętach już nie 

6 minut temu, musichunter1x napisał:

Na pewno łączysz się poprzez 5ghz zamiast 2.4ghz, gdzie jest 3 razy wolniej? Na bezprzewodowym połączeniu i tak nie uzyskasz max prędkości, przez położenie anten względem siebie, zakłócenia itp. ten router nie wygląda na nic specjalnego.

Nie łączę się bezprzewodowo. Podłączyłem do routera 3 kable rtj45 6 kategorii i każdego podłączyłem do urządzeń z których korzystam, tj. komputer, xbox, amazon fire stick. Na komputerze przy speedtescie osiągam zamierzoną prędkość, natomiast na Xboxie i amazonie nie. Próbowałem odłączać kable od pozostałych urządzeń i zostawić rtj wpięty tylko do urządzenia z którego aktualnie korzystam, ale bezskutecznie.

16 minut temu, Siddini napisał:

Nie łączę się bezprzewodowo. Podłączyłem do routera 3 kable rtj45 6 kategorii i każdego podłączyłem do urządzeń z których korzystam, tj. komputer, xbox, amazon fire stick. 

Wiele takich urządzeń ma kartę sieciową tylko do 100 np. telewizory, bo każdy zakłada bezprzewodowe połączenie. Ale to już mój ostatni pomysł.

Chyba że ustawienia routera mają coś namieszane, ale wpięcie innych w gniazdko od PC pokazałoby to.