Skocz do zawartości

Zdrutowane przez Pentiuma

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Sprzedałem proca i z braku małego kartonowego pudełka zrobiłem coś takiego. Jakaś wytłoczka i opakowanie po wentylu, dodatkowo usztywnione kawałkiem kartonu. Całość jeszcze owinięta bąbelkami.

Ib8Ij2T.jpg

C6qLPlU.jpg

oBmff7F.jpg

A tutaj testowanie proców na szybko. Na obu tim-ach temperatura do 90*C i throttling. Nie chciało mi się szukać większego radiatora. Do tego co chciałem sprawdzić wystarczył ten mały.

Termopad

udyztlG.jpg

Pasta

3NBor7Y.jpg

Edytowane przez Pentium D
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dmuchałem takim ręcznym i gdy proc schodził do 20W spadała poniżej 70 ale gdy tylko coś system mielił to od razu 92 stopnie przy około 45W i się tak odbijał. 

Zważyłem ten radiator i waży 62 gramy. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Ja na tym małym przez dłuższy czas miałem kompa odpalonego z 5700G gdy jeszcze była nadzieja, że to zadziała na B350, ale gdy tylko montowałem normalne chłodzenie komp miał te same problemy co z 5500.

O jakich problemach piszesz bo nie w temacie chyba jestem? :) 

Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

A to nie pamiętam tego niestety ;) jakieś problemy z płytą rozumiem że po zwiększeniu docisku montując normalne chłodzenie pojawiał się problem?

Po prostu żadne apu nie działało. Płyta z wczesnej produkcji i może miała jakąś wadę. Ale fakt, że dziwne było zachowanie tego 5700G z małym radiatorem i normalnym chłodzeniem. 

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Parę dni temu zdechł wentylator w lodówce turystycznej. Coś się wkręciło i rozwaliło łożysko. Takie wetyle sporo kosztują więc podpudrowałem tym co było w domu.

Na górze jakaś stara 80/18 mm

e3ksDHI.jpeg

8G4ADSb.jpeg

Na płytce odlutowało sie złącze do zasilania wentylatorów i przy próbie zlutowania cyna nie chciała się trzymać złacza. Próbowałem kilka razy i różnymi cynami i nic aż w końcu część pola odpadło od płytki.  Przedłużyłem na kabelkach.

6x3Lzay.jpeg

Między peltiera a radiator dałem GD-2. Gówniana pasta, nie polecam. GD007 lepsze do proca.

DRUKi8z.jpeg

Od strony zimnej jakaś 60/10 mm z Chin, ale trzeba będzie zmienić na jakiś turbinowy bo słabo miesza powietrze.

XhGHTeS.jpeg

Opublikowano

Kilka dni poszukiwań i udało się ustrzelić monitor. Chwilę temu wszedłem i zacząłem przeglądać obserwowane wyszukiwania i strzał jak z 5700X3D :E 340 zł taniej niż nowy więc zostanie coś na ewentualną wymianę fotela. Nowe podobnej wielkości można mieć za 750 zł wzwyż ale tamte mają curve 1000R a to chyba za dużo gdy jednak trochę się kręci głową. Mają też prostą podstawę bez regulacji wysokości a tu podstawa z regulacją we wszystkich kierunkach.

monitor.jpg.5d5f9a78a1f4930916698707c5900905.jpg

• Like 1
Opublikowano

Ja 2 lata temu kupiłem na allegro w lombardzie słuchawki hyperx cloud alpha za 82zł :E w opisie było że dzwięk przerywa, pomyślałem że typowa usterka z pilotem na kablu i szybko to ogarne, przyszły nówki bez usterki, nie wiem co za chłop taką akcję odwalił że oddał prawie że za darmo do lombardu zamiast zwrócić lub wysłać na rma xD w dodatku okazało się że słuchawki są sprawne :wariat:

Opublikowano
41 minut temu, Send1N napisał(a):

Jak nie grasz w szybkie multi fps to VA powinna ci podejść natomiast nie wiem czy krzywy ekran ci spasuje jak zawsze siedziałeś na zwykłym ;) 

O właśnie, zawczasu pobiorę R6S. Ponad 6 lat w to nie grałem.

Opublikowano

Kupiłem takie adaptery na Ali. Jeden wygląda na dobrze polutowany a drugi tak jak widać. Co się tu odwaliło w procesie produkcji nie wiem. Jeszcze ten dziwny niebieski nalot jakby korozja czy coś. 

IMG20250307002924.thumb.jpg.6a7cbbce684c881f34d0c78642675087.jpg

IMG20250307002808.thumb.jpg.ee5bb7df18e09146efb2adec4e9b7265.jpg

IMG20250307002814.thumb.jpg.c27db9bd5e9ab00c3297a48902ab1562.jpg

Kupiłem też dwa mocniejsze wentylatory z myślą, że wrzucę na chłodnicę, ale połamali w transporcie bo zabezpieczone tylko foliopakiem. W jednym ułamane dwa ramiona, w drugim trzy. Można to naprawić kropelką, ale obecnie nie mam. Wentylatory fajne bo kręcą do 2150 rpm a gdy zasłoniłem rpm spadło do 1800. Na chłodnicy może by miał z 1900 a to o 500 więcej niż te co mam teraz. Nie to, że proc się gotuje, po prostu zmiana bo można i mają lustro na ramce. 

IMG_20250307_033844.thumb.jpg.b848cf592d6c1ef9c845e123d662f17a.jpg 

1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

padła matryca. 

Super info :P

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy wiesz ale 500rpm w tą czy w tą przy tym ryzenie na chłodnicy nie zmieni kompletnie niczego, testowałem swego czasu różne kombinacje i te procki nawet chłodnicy nie potrafią nagrzać przez pierwsze 10 minut cinebencha :E zrobiłem test z całkowicie pasywną pracą vs sztywno ustawionymi 1000rpm różnica wyniosła jeden stopień gdy obciążony był sam procesor więc lepsze wentyle nic nie dadzą jak transfer ciepła leży. Dopiero podczas gier widać różnicę jak nic nie robi za wyciąg u góry ale to tylko z tego względu że ciepło lecące do góry z karty nie jest skutecznie odprowadzane i nagrzewa chłodnicę, robi się po prostu piekarnik.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

@Send1N @Mar_s Mniejsza o te wentyle, jak pisałem "zmiana bo można"

Monitor to kolejny strzał w dyszkę. Produkcja maj 2024 a gwarancja 2 lata od grudnia :E

gwara.thumb.png.54a889c41cc962d5811f75a33343c37c.png

Musze znaleźć kabel DP bo jadę na jakimś starym, ale 144Hz jest. Nowy 2.1 od Chińczyka też chyba nie wyda 165Hz :hmm: Z monitorem dostałem tylko HDMI o niewiadomej specce.