Skocz do zawartości

7800XT do 1440p ??? change my mind :D

SAKER

Rekomendowane odpowiedzi

siemanko...

kupiłem nowy monitor 3440x1440p 34" i zauważyłem że moja 6600 nie daje rady tak jak w FHD przy 27" wiec chce kupic kartę do 1440p

póki co wybór padł na 7800XT - https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/powercolor-karta-graf-pwrc-amd-rx7800xt-16gb-gddr6.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=it_pmax&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpP63BhDYARIsAOQkATZORchcYHnkaRJqYhAqS1LHxhSitfq7lovuOW2nMzDW8EecUtxepkMaAvQqEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

fajna opcja na raty 0% bo nie odczuje ich w ogóle ale zastanawiam sie czy np cos od nvidii nie było by lepsze ??? DLSS i te wszystkie ulepszacze które daja wiecej klatek jezeli tylko gra to obsługuje...

co byście polecali ? albo na co byście sie zdecydowali w moim przypadku ?

reszta PC: R5 5600, B450 Aorus, DDR4 16GB 3600MHz, Lexar M2 1TB, zasilacz EVGA 750W

ten monitor mam - https://www.x-kom.pl/p/1192959-monitor-led-32-i-wiekszy-iiyama-g-master-gcb3480wqsu-b1-red-eagle.html

freesc premium dlatego pierwszym wyborem jest amd ;) podobno g-sync tez dziala na nim... ale chodzi mi o DLSS np czy to nie jest opcja aplikacji/gry czy to bez g-sync nie dziala ?

Edytowane przez SAKER

DLLS nie ma nic wspólnego z G-sync to jest synchronizacja przez procesor obrazu żeby w trakcie gry obraz się nie rwał.

Monitor jest świetny tani i profesjonalny radziłbym kupić amd 7800XT. Karty Nvidi są droższe ale mniej Vramu mają a tu masz 16Gb Vramu więcej

Edytowane przez Tombycz

Polecam RX 7900 gre. Warto śledzić stronę https://www.pepper.pl/promocje/7900-gre-steel-legend-916548 i tu też w bardzo dobrej cenie była ta karta. Ja ją kupiłem z miesiąc temu ponad, za 2570zł na allegro. A teraz z 200 zł więcej kosztuje. Tylko mi zależało żeby mieć już , więc jak się Ci nie spieszy to warto śledzić promki. 

Kolega podlinkował konkretny model 7800XT za 2099zł - w tej cenie 7900GRE i 4070S to abstrakcja.
Jeżeli budżet nie jest barierą, to im wydajniejsza karta tym lepiej bo nie mówimy o 2560x1440 tylko o 3440x1440 - VRAM będzie istotnym czynnikiem, więc możemy RT czy rozmydlacze i generatory klatek potraktować tylko jako dodatek a nie główny czynnik zakupowy.
Osobiście chyba bym dołożył do 7900XT: https://www.sferis.pl/karta-graficzna-asus-dual-radeon-rx-7900-xt-oc-20gb-gddr6-90yv0iv2-m0na00-i399941

Warto dołożyć do tej wersji xt podlinkowanej wyżej, z cashbackiem asusa wyjdą okolice 2600 a to jest absolutna topka jeżeli chodzi o chłodzenie mimo że widok 2 wentylatorów może być mylący to jest bydle większe niż niejedna 3x fan, przy maksymalnej utylizacji ma bardzo niskie temperatury i dobrą kulturę pracy. 7800xt czy nawet 7900gre są wolniejsze od starej 6950xt więc warto to przemyśleć bo różnica spora przy stosunkowo niedużej dopłacie.

Edytowane przez Send1N

Ty kiedyś sypiasz?  :E 

Promocja Asusa trwa do 10 listopada więc można powiedzieć ostatni dzwonek, na tego XT jest 320 zł CB, ale można to połączyć z innymi rzeczami.

Zapisać się na newsletter do Sferis, jeżeli wcześniej już go mieliśmy to warto założyć konto na nowy mail, da nam to kod na 50 zł. 

Do tego konto na Picodi, teoretycznie na pierwszy CB można tam dostać 100 zł albo 10% wartości, jak mamy już tam konto to można wziąć dane żony, brata, siostry, ważne chyba żeby konto bankowe do wypłaty było inne.

Jak łatwo obliczyć przy odrobinie wysiłku można z tych 2899 zł zbić około 470 zł, czyli 7900 XT za 2420 zł.

3 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Ty kiedyś sypiasz?  :E 

Promocja Asusa trwa do 10 listopada więc można powiedzieć ostatni dzwonek, na tego XT jest 320 zł CB, ale można to połączyć z innymi rzeczami.

Zapisać się na newsletter do Sferis, jeżeli wcześniej już go mieliśmy to warto założyć konto na nowy mail, da nam to kod na 50 zł. 

Do tego konto na Picodi, teoretycznie na pierwszy CB można tam dostać 100 zł albo 10% wartości, jak mamy już tam konto to można wziąć dane żony, brata, siostry, ważne chyba żeby konto bankowe do wypłaty było inne.

Jak łatwo obliczyć przy odrobinie wysiłku można z tych 2899 zł zbić około 470 zł, czyli 7900 XT za 2420 zł.

rozważałem sprzedaż rtx3070ti i kupno rtx 4070 super. Ale po sprawdzeniu tego co napisałeś o rx7900 xt i CB + te (-)50zł od sferis robi się dość ciekawa oferta ;)

Tak, nawet pomijając Picodi, bo nie wiem czy te 100 zł to jest stała ich promka czy jakoś okresowo to działa, można zejść do około 2500 zł. (Picodi normalnie daje około 1-2% ceny, a więc grosze)

Na pewno 7900 XT bierze ciut więcej prądu, no ale trzeba pamiętać że wydajność też odpowiednio wyższa, a ten Asus ma naprawdę niezłe temperatury i kulturę pracy.

W Timespy na 7900 XT wyciągałem po OC+UV około 30.5-31k pkt graficznych.

Ciężko powiedzieć, prawdopodobnie w okolicach lutego wyjdzie 5070 która pewnie kosztować będzie na początek 2999 zł, niektórzy wróżą też 3099/3199 zł ale moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jest 2999 zł.

Wydajność, jakbym miał obstawiać, do 10% powyżej obecnego 4070 TiS, więcej raczej nie dadzą.

A AMD ma dopiero zapowiedzieć swoje nowości w styczniu, być może zaczekają co NV pokaże i na tej podstawie wycenią.

13 minut temu, Mar_s napisał(a):

Obstawiasz niżej? Nie sądzę, NV nigdy nie wypuściła serii xx70 która byłaby poniżej poprzedniej generacji, żałosny bo żałosny ale wzrost musi być.  :P 

Już przy serii 4000 chcieli poniekąd zrobić w bambuko i 4080 miała mieć wydajność 4070 Ti, ale po oburzeniu ludzi przemianowali model. No i skok cen nastąpił dość spory.

Jakoś nie wierzę że 5070 będzie miał wydajność 4070TiS, prędzej Ti. Obym się mylił. 

Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Ciężko powiedzieć, prawdopodobnie w okolicach lutego wyjdzie 5070 która pewnie kosztować będzie na początek 2999 zł, niektórzy wróżą też 3099/3199 zł ale moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jest 2999 zł.

Wydajność, jakbym miał obstawiać, do 10% powyżej obecnego 4070 TiS, więcej raczej nie dadzą.

A AMD ma dopiero zapowiedzieć swoje nowości w styczniu, być może zaczekają co NV pokaże i na tej podstawie wycenią.

myślisz że 5070 będzie w cenie 3k ? czy to nie za mało dla NV  ?