Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, MJRegul napisał(a):

@Pavel87 najpierw musze odzyskać hajs cały ;) 

Pewnie pójdę w Aorusa jakiegoś (teraz mam B550 Elite AX V2 i jest mega) ale najpierw poczytam konkretnie jakie ma audio i jakie WiFi bo jedną mobo już niedawno zwracałem (pod AM4) bo miała WiFi firmy krzak i po prostu nie działało o czym też trąbił Reddit ale przeczytałem po ptokach :) 

Praktycznie większość płyt także tych topowych ma Realteka 4080/82. Jeśli się zraziłeś to pozostaje tylko szukać jakiegoś DAC-a na USB bo rynek kart dźwiękowych właściwie nie istnieje.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

@kamilos69 w ogóle coś więcej przeczytałeś niż pierwsze zdanie?

Jeśli dźwięk NIE DZIAŁA (bo przerywanie co sekundę dla mnie to brak działania) to produkt jest dla mnie nie do użytku i nie ważne jak super jest płyta i czy krawaty wiąże i usuwa ciążę to dla mnie to śmietnik. I owszem - płyta u mnie ma mieć SPDIF i dźwięk ma po prostu działać bez kombinowania. 

Opublikowano
36 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Nie ma to jak dobieranie mobo pod względem kodeka dźwięku :boink:

Kryterium dobre jak każde inne, skoro ludzie wybierają mobo ze względu na kolor to dlaczego nie kodek? Każdy dobiera sobie jak chce, prosta sprawa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@MJRegul 

Chodzi o to że z dźwiękiem można sobie poradzić w prosty sposób kupując osobne źródło dźwięku. I nie trzeba wydawać milionów monet żeby grało lepiej niż kodek w mobo. 

@Kandelabros

Wiadomo że koloru pcb nie przeskoczysz ale kodeka mobo już tak.

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, MJRegul napisał(a):

@kamilos69 w ogóle coś więcej przeczytałeś niż pierwsze zdanie?

Jeśli dźwięk NIE DZIAŁA (bo przerywanie co sekundę dla mnie to brak działania) to produkt jest dla mnie nie do użytku i nie ważne jak super jest płyta i czy krawaty wiąże i usuwa ciążę to dla mnie to śmietnik. I owszem - płyta u mnie ma mieć SPDIF i dźwięk ma po prostu działać bez kombinowania. 

SPDIF w b850 Riptide to  katastrofa nie działa nawet  5.1 . Do tego nawet po fixach dźwięk przycina raz na 30 -40 minut . Karta na Usb albo  Dac rozwiązuje problem.

Opublikowano
8 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

SPDIF w b850 Riptide to  katastrofa nie działa nawet  5.1 . Do tego nawet po fixach dźwięk przycina raz na 30 -40 minut . Karta na Usb albo  Dac rozwiązuje problem.

Problem powinien być rozwiązany przez producenta za darmo. A jak to już nie moja sprawa.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kurde idzie zwariować, składam pierwszego pc od 8 lat najpierw polecaliście te asrocki, przed wczoraj złapałem jedną z ostatnich ASRock B850 RIPTIDE WIFI AM5 która leży teraz obok i czeka w następnym tygodniu na zamontowanie a teraz nie wiem co mam robić. Zwracać i szukać czegoś innego?... to skąd takie dobre opinie tej płyty czy ASRock B850 STEEL LEGEND WIFI AM5

Edytowane przez Nightdew
Opublikowano
38 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Chodzi o to że z dźwiękiem można sobie poradzić w prosty sposób kupując osobne źródło dźwięku. I nie trzeba wydawać milionów monet żeby grało lepiej niż kodek w mobo.

A tu akurat się zgadzam, sam zrobiłem to wiele lat temu, teraz mam w dupie kodeki na płytach i jazdy z nimi.
Używam DAC'ów na usb zgodnych z UAC2/UAC1 (Usb Audio Class), obsługuje to praktycznie każdy system na tej planecie i problem sterowników rozwiązany. A nawet tanie zabawki z np. CS4344 czy ES9018 biją na głowę wszystkie integry.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Nightdew 50/50, że dźwięk będzie ok albo nie...

W tym Riptide nawet po zainstalowaniu najnowszego sterownika nie ma żadnych praktycznie ustawień w managerze Realteka. Padaka audio na maxa :D

Edytowane przez MJRegul
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja już zapomniałem co to audio zintegrowane z mobo :E

Wyłączam na starcie w biosie i nie używam od lat.

Na mobo mam tego 4082. Ale czy to sprawia jakieś problemy, nie mam pojęcia i szkoda czasu testować. Na minutę czy dwie odpaliłem i coś tam gra :E

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Tak, gdzie za 200zł kupujesz interface audio na USB i masz inną jakość dźwięku względem wszelkiej maści integr.

No akurat za taką kasę to kupisz już coś co będzie lepsze od wszystkich integr :E czy to na usb czy na slot pci-e ;) jak ktoś korzysta z głośników to jeszcze pół biedy ale na słuchawkach bez karty/daca które dadzą wzmocnienie na słuchawki nie zależnie od słuchawek jest po prostu zbyt cicho + dzwięk jest płytki i pozbawiony basu, ja podobnie jak Lukadd od lat nie używam integr z mobo, czasem jak z ciekawości sprawdzę czy coś się poprawiło to po chwili ją wyłączam w biosie i wlatuje dzwięk ze slotu pci-e lub usb (zależy co w danym momencie mam)

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Nightdew napisał(a):

Kurde idzie zwariować, składam pierwszego pc od 8 lat najpierw polecaliście te asrocki, przed wczoraj złapałem jedną z ostatnich ASRock B850 RIPTIDE WIFI AM5 która leży teraz obok i czeka w następnym tygodniu na zamontowanie a teraz nie wiem co mam robić.

Nie panikuj tylko montuj ;)

Edytowane przez kamilos69
  • Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano

@Send1N Ja akurat nie uznaje konsumenckich typowych kart typu ASUS czy Creative, bo to dla mnie coś jedynie trochę lepszego od integry. Za to przyzwoity interface na USB już można łyknąć za 200zł (jak u mnie w sygnie). Teoretycznie można coś jeszcze tańszego typu behringer ale to już bym nie ryzykował tym bardziej, że mają kiepskie stery.

Opublikowano (edytowane)

Byle jaki dac będzie dawał lepsze odczucia na słuchawkach niż integry (czy tam karta na slot ze wzmocnieniem)... chwile temu gość tutaj na forum kupił X870 tomahawk nie mógł znieść tego dzwięku i dzień po zakupie zamówił audigy FX V2 twierdząc że jest przepaść w jakości dzwięku nie wiedząc nawet o tym że na tej audigy siedzi taki sam kodek realteka jak w tej płycie :E różnicę zrobił po prostu wzmacniacz słuchawkowy.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

ale jak kupujesz płyte za tysiaka i więcej to nie chesz już dokłądać do byle gówienka na usb za 200zł, bo teoretycznie to samo masz już na płycie

sam mam xonara, ale własnie chciałem się go pozbyć przy przejściu na nową płytę, mam na b550 alc1220 i dla mnie gra naprawdę spoko, więc i ta 4080/82 by mi starczyła, bo to to samo

2 godziny temu, Nightdew napisał(a):

to skąd takie dobre opinie tej płyty czy ASRock B850 STEEL LEGEND WIFI AM5

taichi i inne wysokie modele też mają ten kodek, tak samo jest w asusie czy msi, problem ktoś tam czasem opisuje, ale milion osób jest zadowolonych, nie sprobujesz to nie będziesz wiedział, moze na twojej konfiguracji, z twoimi urządzeniami usb itd będzie wszytko idealo

poza tym wcześniej sam wklejałem linki do tematów gdzie ludzie rozwiązują ten problem

masz płytę to montuj, nic z góry nie zakładaj.

bo będzie jak w innym temacie że 9800x3d do kosza bo komuś tam gdzieś się spalił, któreś biosy wadliwe itd itp

składaj kompa, na zwrot masz czas. wystarczy jak zgłosisz w ostatnim 14 dniu chęć zwrotu, wtedy masz kolejne 14dni na odesłanie, to kupa czasu na testy

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

@miro ale będziesz na takich miał wzmocnienie na słuchawki czy tylko dobry kodek? przykład podałem wyżej z płytą z tym samym kodekiem co taka audigy fx v2 a jednak różnica w dzwięku konkretna ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Co do dźwiękówki to aktualnie podpiąłem swojego Sound Blastera live 5.1 usb (sb1090), cały czas był podpięty pod PS5, bo podłączałem głośniki do konsoli, gram na monitorze. Dawno go nie używałem- nie pamiętam jakie miał mankamenty, bo sterowniki były pod Win7, pod Win10/11 nie wszystko dobrze działa, ale bez panelu jakoś to też aktualnie działa. Dochodząc do sedna, podłączyłem słuchawki do wyjścia słuchawkowego w tym SB, i miałem normalnie głośno wyraźnie na głośności 20-30% w Windowsie, gdzie np podpinając pod przedni panel wyjścia słuchawkowego na Realteku, musiałem mieć ok 60% tak średnio, by dobrze słyszeć odtwarzane źródło(wszystko zależy od źródła) ale używałem Nahimic, dzięki któremu wystarczał mi właśnie podobny przedział głośności, a jeszcze ustawiałem normalizację głośności, co też zwiększało samą głośność. To samo miałem z Xonarem DGX, wyjście słuchawkowe było tak samo "dobre", nie używam Xonara bo chciałem mieć wolne miejsce pod kartą graficzną na lepszy przepływ, a teraz z tym RTX 4080S to bym nawet tego nie zmieścił.
To pisze osoba z uszkodzonym obustronnie nerwem słuchowym na ~60%, ze słuchawek korzystam wieczorem na jakieś 1-2 godzinki, bo więcej nie powinienem. Jak zakładam słuchawki ściągam aparaty słuchowe, tak normalnie to używam głośników + aparaty słuchowe.

Zapewne jak zdecyduję się na zakup płyty to pewnie tego Sound Blastera też będę używać, ale jak wszystko będzie z nim ok to zostaje na dłużej i wtedy problem z dźwiękiem(wyjście audio/słaby realtek) pójdzie w zapomnienie.

Dlatego wyjście słuchawkowe w kartach zewn usb czy pcie jest dużo lepsze niż to co mamy w Realteku.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

nie używam słuchawek. xonara chcę się pozbyć bo mam go już dość, wiaodmo z czym..

miałem zamysł że przy okazji zmienię b650 z alc897 na takiego b850 z tym alc 4080/4082

mam nadzieje że będzie banglać i nie będę musiał się z xonarem przeprosić

pożyjemy, zobaczymy

Opublikowano

Takie samo mam podejście jak Miro, chciałem w tej cenie co mam zabulić za płytę to już lepsze audio, ale też niestety ucinają wyjście audio z tyłu obudowy. Na przykład 2 + cyfrowe. 

Nigdy nie miałem do czynienia z takim Realtekiem na poziomie alc1220/alc1200 itp. 

Opublikowano
13 minut temu, miro napisał(a):

nie używam słuchawek.

No właśnie w tym rzecz że gdyby nie słuchawki to na głośnikach które nie mają z takimi rzeczami problemu bo mają swój wzmacniacz od lat bym siedział na byle jakiej integrze ;) 

• Like 2
Opublikowano

Dobra macie racje, zamontuje w następnym tygodniu jak mi grafika przyjdzie i potestuje. Trochę dziwne czasy, dawniej dawałem 4k za pc i wszystko śmigało teraz daje 12k a już muszę sprawdzić czy na pewno kompletnego 5070ti dostane, czy mi się nie zacznie palić i czy płyta dobrze dźwięk daje.

Z tego co piszecie gdyby nawet były problemy z dźwiękiem to wystarczy karta dźwiękowa? Nigdy żadnej nie miałem a nie ukrywam, że lubię dobry dźwięk. Mam głośniki komputerowe za 1k+ słuchawki to samo więc w sumie te kilka stów na kartę bym znalazł.

• Upvote 1