Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, tomi182 napisał(a):

uważałbym na te Q release pozwalające na „łatwiejsze” wypięcie karty graficznej, może się to skończyć uszkodzonym portem pcie

Mam RTX 3070 i od premiery może 2 razy ją wyjmowałem ze slotu, czyli tu raczej nie będzie problemu.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.03.2025 o 16:22, MarioDee napisał(a):

ASrock B850M Steel Legend Wifi i takie coś pokazuje menedżer urządzeń. To urządzenie PCI z wykrzyknikiem to pojawiło się po wyłączeniu zintegrowanej karty graficznej, ale to drugie nieznane urządzenie ACPI to nie wiem co to. Sterowniki chyba wszystkie zainstalowane. 

Bez tytułu.jpg

Wrzuć identyfikator sprzętowy tego urządzenia to będzie wiadomo co to jest, może nawet ci podlinkuje sterownik który wgrasz przez menedżer urządzeń ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Aktualizowałem bios i tak miałem, ale pomogło ponowne wgranie sterowników chipsetu do płyty głównej. Swoją drogą, lepiej wgrywać takie sterowniki ze strony płyty głównej, czy najnowsze ze strony AMD?

Opublikowano

Cytat z manuala - str. 26

"Ensure to connect the 8-pin power plug, or connect both the 8-pin power plugs" - raczej dotyczy to złącz opisanych jako CPU_12_1 i CPU_12_2.

Co do oznaczonego przez Ciebie złącza - opisane jest jako: PCIE_8PIN_PWR.

Wracamy na stronę 26 manuala, dział "notes"

"The PCIE_8PIN_PWR connector provides power for PD3.0 support for the USB 20Gbps
Type-C ® Front Panel connector"

Wnioski zostawiam Tobie.

Opublikowano

Takie pytanie do posiadaczy płyt ASRock. Używacie tego programu APP Shop? W poprzedniej płycie MSI miałem podobny program i można było z niego aktualizować różne sterowniki do płyty jak sterowniki karty sieciowej, czy dźwiękowej Realtek. Nie trzeba było ręcznie ściągać sterowników nowszych ze strony producenta płyty. Czy APP Shop działa na takiej samej zasadzie?

Opublikowano

Mam pytanie: o płyty AsRock B850/x870 i palenie procesorów czy ten problem został rozwiązany bo na rededicite się pojawiają kolejne posty że są następne spalone lub płyty padają?? naprawdę nie wiem co sobie myśleć?? bo wiele lat Asrock się sprawował OK a teraz przeskoczyć na inną markę.

Opublikowano (edytowane)

Ja sam czytam i czytam o mobo, bo tak naprawdę to powstrzymuje mnie od zakupu. Planuję sparować 9800x3d z czymś od MSI albo Asrocka, jako że te płyty już znam na intelu. Niestety w internecie jest pełno informacji, że na płytach obu marek zdarzają się różne kwiatki. Na reddicie jest wątek od miłośnika, który podsumowuje całą sytuację.  Może ktoś jest na czasie? :D  Generalnie czasy są okropne, im więcej człowiek zagłębia się w to co producenci oferują to trzeba skończyć szkołę wyższa z komponentów... Jak czytam też problemy z 9800x3d i stutteringiem to mnie w klatce kłuje, ale zaryzykuję.

Sam zastanawiam się nad:
MSI B850 GAMING PLUS WIFI
ASRock B850 LIVEMIXER WIFI
ASRock B850 PRO RS WIFI

Edytowane przez funk
Opublikowano

Kiedys, jak powstawala marka DFInto ich plyty szly do zestawow jako szrot, pozniej to byla topka do OC

Jak ASRock powstawal bylo tak samo - szly do najtanszych zestawow.

Niepodzielnie na AMD krolowal ABit, a na Intelu Asus :)

Opublikowano

Czasy chipsetu Nforce 2 to było eldorado jeśli o chodzi o liczbę producentów mobo: Asus, Abit, Gigabyte, MSI, DFI, FIC, Epox, Soltek, Biostar, Soyo, ECS i pewnie jeszcze coś pominąłem.

Coż, nie mogło trwać do wiecznie - prawo rynku.

• Upvote 1
Opublikowano

@lisuSklep jedynie poglądowo:

Mobo poniżej sumy max - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-pro-b850-p-wifi-14456287/

Mobo ciut powyżej, niemniej nieźle wyposażone - https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b850-aorus-elite-wifi7-ice-14455866/

Od AsRocka też wspomniany wyżej B850 livemixer ale skoro ma tam być 9800x3d to nie mogę z czystym sumieniem wskazać tego mobo z uwagi na dość dynamiczny wątek na reddit odnośnie potencjalnych problemów combo 9800x3d i Asrock.

• Like 1
Opublikowano

O co chodzi. 

Tydzień temu złożyłem kompa i w BIOSIE włączyłem EXPO bios 0304.

Dziś zrobiłem update biosu 1203 i opcja EXPO zniknęła.

Płyta główna ASUS ROG Crosshair X870E Hero.

Ktoś coś :boink: