Skocz do zawartości

Płyta pod 9800x3d

aureumchaos

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, hopes napisał(a):

Ogólnie czułbym niesmak ładując procek za 2,5k do tego mobo za 500 zł.

Kwestia czego oczekujesz od płyty, jakich dodatkowy ficzerów, bo nawet 7950x/9950x płytkiza 600-700zł spokojnie obsłużą bez grzania się, tylko najgorsze padaki nie dają rady, testy 1h blendera na 7950x:

2023-06-23-image-p.webp

Czyli płytak za 475zł też by dała radę ASRock B650M-HDV M.2, oczywiście nie polecał bym jej do 9800x3d ale już np Msi B650 GAMING PLUS WIFI/ASROCK B650 PG LIGHTNING/Asrock B650 PRO RS poniżej 700zł spokojnie można brać procek będzie tak samo wydajny, jak nie potrzebujesz audio kodeka, wielu m2 itd

• Like 1
  • Upvote 1

1 godzinę temu, hopes napisał(a):

To bardziej się tyczy mobo powyżej 2k. Sam widzisz że Nova jest warta 1700 zł jeśli za tyle znajdziesz. Ogólnie czułbym niesmak ładując procek za 2,5k do tego mobo za 500 zł. Tak 1000-1500 zł to takie optimum

Poza większą ilością lini czy portów usb (jeżeli ci to nie potrzebne) nie odczujesz żadnej różnicy i tak jest od dawna, to nie czasy amd FX gdzie faktycznie trzeba było dać za płytę więcej niż za procka żeby nie było throttlingu lub w lecie nie puścić z dymem sekcji zasilania :E lepiej dołożyć do innych podzespołów niż marnować kasę w ten sposób ;) 

Edytowane przez Send1N

1 godzinę temu, hopes napisał(a):

Nova jest warta 1700 zł jeśli za tyle znajdziesz.

nie trzeba szukać, jest na morelach cały czas...

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x870e-nova-wifi-14167137/

rozumiem msi godlike za 6tys, to jest szpan, ale płyta za 2K? phi  biedaki

oczywiście ironia

powtarzam się,  patrząc na te chore ceny, to przy cenach płyt dla ludu za 600-700zł jak te gaming x czy msi gaming wifi , pro rs nie wpominając o fenomenie b650 hdv/m2 za 450zł który też ogarnia wszystko, to po środku jest asrock steel legend b650, który ma te 5.0 nawet dla grafiki i kosztuje 850zł

msi gaming plus x670E jest na amazonie za 980zł i jeszcze zapewne cashback od msi

https://www.pepper.pl/promocje/msi-x670e-gaming-plus-wifi-am5-d-914710

ale co kto lubi, jak ktoś chce wydać 2k to jego prawo, jeden kupuje procka za 2,5 i sika dziś po nogach, co też normalne nie jest......drugi kupuje 7600 za 690zł i jakoś kosmicznych różnic między nimi nie ma żeby było warto wydać tyle więcej.

A czy ASRock Hyper BCLK Engine, to coś, co daje dużą przewagę taichi nad novą, jeśli chce się ustawić pamięci, albo robić oc ( delikatne) procesora? Czy to tylko gadżet?

Pierwszy raz wyjeżdżam w AMD w swoim życiu i się zastanawiam :)

kupiłem nova w morelach, ale jesli ma mnie denerwowac przy ustawianiu pamięci, to wymienię xD

Edytowane przez Wuadator

Czyli w dużym skrócie, zostawiam novę, która do mnie dzisiaj przyszła i nie cuduje. Jak zamówię pamięci, to ustawienie nie powinno być bolesne ?  :)

pozdrawiam

zastanawiałem się nad dominatorami 6000/cl30 2x32 gb na stronie Asrocka podane jest, że są na A-die

Pozdrawiam

Edytowane przez Wuadator

33 minuty temu, Wuadator napisał(a):

Czyli w dużym skrócie, zostawiam novę, która do mnie dzisiaj przyszła i nie cuduje. Jak zamówię pamięci, to ustawienie nie powinno być bolesne ?  :)

pozdrawiam

zastanawiałem się nad dominatorami 6000/cl30 2x32 gb na stronie Asrocka podane jest, że są na A-die

Pozdrawiam

Te 64GB, rozumiem, że na zapas?

8 minut temu, zxc napisał(a):

Te 64GB, rozumiem, że na zapas?

Teoretycznie 90% gry, 10% praca. Obecnie program, w którym pracuję optymalnie potrzebuje 32 gb( męczę jeszcze na 16 gb w domu, bo 95% pracy jest w pracy), nie wiadomo, jak to za rok będzie wyglądało z wymaganiami do płynnej pracy. Być może na wyrost celuję, sam nie wiem.

Biję się trochę z myślami, bo chciałbym kosci ustawić raz, a dobrze, a nie potem wymieniać i od nowa się męczyć :)

Edytowane przez Wuadator

Koszt ramu w stosunku do innych podzespołów jak np GPU nie jest taki duży wiec lepiej raz kupić 2x32 niż ustawiać potem 4x16 lub się bawić w sprzedaż 2x32

NA TPU testowali i nie mieli problemu z expo na 7950x:
https://www.techpowerup.com/review/corsair-dominator-titanium-ddr5-6000-2x-32-gb/5.html

Ale stawiam że z Goodramem za 866zł tez nie powinno być problemu: https://www.ceneo.pl/157489813

7 minut temu, Wuadator napisał(a):

Teoretycznie 90% gry, 10% praca. Obecnie program, w którym pracuję optymalnie potrzebuje 32 gb( męczę jeszcze na 16 gb w domu, bo 95% pracy jest w pracy), nie wiadomo, jak to za rok będzie wyglądało z wymaganiami do płynnej pracy. Być może na wyrost celuję, sam nie wiem.

Biję się trochę z myślami, bo chciałbym kosci ustawić raz, a dobrze, a nie potem dokładać i od nowa się męczyć :)

Jeśli nie grasz w Flight Simulator, to jeszcze te 32GB, powinno ci wystarczyć, natomiast jeśli wykorzystujesz do pracy 32GB, to myślę, że te 64GB już jest wskazane.

Jeszcze jest opcja 2x24GB - taki półśrodek. A RAM 24GB to bankowo Hynix - nadal jednostronne. Przy czym tego wątku jeszcze nie mam rozpracowanego, ale z tego co ludzie piszą to kości to Hynix M-die, przy czym nie można ich bezpośrednio przekładać na M-Die w przypadku 16GB, bo podobno bliżej im do A-Die 16GB.

Edytowane przez DR3GGO