Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam 2 problemy z ta pyta msi tomahawk x870... 

1. W biosie nie dziala mi myszka Logitech G403 Prodigy bezprzewodowa... Wlaczone mam legacy usb support. Klawiatura dziala. Ciezko sie poruszac jednak bez myszki. Ktos wie moze czemu?

2. Po zaladowaniu sie windy 11 na ekranie blokady nie dziala mi z koleji klawiatura corsair (co bym nie nacisnal to nie pojawia sie okno do pinu), dopiero jak kliknę myszka to pojawia sie okno do pinu i wtedy klawiatura juz dziala.... Ktos cos?

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

Panowie albo jestem ślepy albo na całym świecie nie ma Asrocka 870 Nova xD ostatni ślad amazon.uk. W proshopie produkt wycofany. Ktoś coś? Bo na razie zacząłem update od zakupu zasilacza 1kW pod ewentualnego blackwella. Nie żeby mi się spieszyło ale wtf mobasy dostępne albo kible albo sama topka. 9800X3D nima a 7800X3D nie chce za 2k+. Wygląda na to, że za nim się coś pojawi do zmiany, to moje graty na AM4 będą warte wagon fajek :E

Opublikowano
Godzinę temu, Art385 napisał(a):

Panowie albo jestem ślepy albo na całym świecie nie ma Asrocka 870 Nova xD ostatni ślad amazon.uk. W proshopie produkt wycofany. Ktoś coś? Bo na razie zacząłem update od zakupu zasilacza 1kW pod ewentualnego blackwella. Nie żeby mi się spieszyło ale wtf mobasy dostępne albo kible albo sama topka. 9800X3D nima a 7800X3D nie chce za 2k+. Wygląda na to, że za nim się coś pojawi do zmiany, to moje graty na AM4 będą warte wagon fajek :E

Jesli jestes chetny na x870e Nova to moze sie dogadamy? PRIV :)

Opublikowano (edytowane)

Też powoli się rozglądam za MB na AM5 pod kątem 9800x3d, nie załapałem się na pierwszy rzut, więc teraz mi się nie spieszy i patrzę sobie na recki tych nowych mobasów na X870E i już przy kilku płytach ( a przecież to topowy chipset ) natknąłem się na info że przy obsadzeniu kolejnych np 2 i 3 gniazda M2 płyta obcina tryb głównego slotu PCIE pod grafę z x16 na x8.

Na dzisiaj to nie problem ale zastanawiam się jaki to będzie miało wpływ na wydajność GPU za 3-4 lata.

Co ciekawe przy kilku płytach na starszym X670E dzielenie przepustowości między M2 a PCIE jest na dodatkowym slocie PCIE, nie na głównym pod GPU czyli dużo lepsze rozwiązanie ( np. X670E Tomahawk ).

W wielu recenzjach tych nowych płyt na X870E nawet nie ma informacji na ten temat i nie wiem czy ktoś pominął czy w danym modelu w ogóle nie ma dzielenia, generalnie syf z tym jest.

Nawet nie chodzi mi o to że to jakiś duży problem, z drugiej strony warto by wiedzieć takie rzeczy jak kupuje się top płytę np za 2K a starsze i często tańsze płyty na X670E mają to lepiej rozwiązane.

Co sądzicie na ten temat?

Edit: właśnie doczytałem że np X870E Nova ma to dzielenie M2 ze slotem PCIE3, więc nie ma problemu. Strasznie trzeba uważać przy tych nowych płytach.

Edit2:

Na płytach Asusa to już w ogóle syf, wypasiona płyta X870E Hero za ponad 3K a tutaj takie kwiatki:

** Gdy gniazda M.2_2 i M.2_3 są aktywne jednocześnie, gniazdo PCIEX16_2 będzie wyłączone.
***Gdy włączone jest gniazdo M.2_3, gniazdo PCIEX16_1 będzie pracowało w trybie x8, a PCIEX16_2 będzie pracowało w trybie x4, a gniazdo M.2_2 będzie wyłączone.

WTF - najpierw piszą że M2.2 i 3 aktywne jednocześnie a później że jak M2.3 będzie włączone to M2.2 będzie wyłączone? To dotyczy wszystkich 3 gniazd  PCIE zajętych czy przy PCIE1 też?

Ogłupieć można.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)

Wx870e:

- Nova / Taichi LIte / Taichi nie wspoldzieli pierwszego slotu pci przy obsadzeniu wiekszej ilosci dyskami.

- Goodlike tez nie.

- I chyba Hero.

reszta raczej tak.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
9 minut temu, Zachy napisał(a):

Wx870e:

- Nova / Taichi LIte / Taichi nie wspoldzieli pierwszego slotu pci przy obsadzeniu wiekszej ilosci dyskami.

- Goodlike tez nie.

- I chyba Hero.

reszta raczej tak.

Hero niestety kicha Taichi i Nova OK

Opublikowano

Hero jakby miala z 9-10 usb typu A jeszcze bylaby ciekawa.

Ale dla ludzi, takich jak ja, co posiadaja duza ilosc urzadzen na usb to troche nieciekawie wyglada.

Jedyne co moze interesowac to ten caly NitroPath dla ramu.

Inna sprawa ze trzeba odpowiednio szybkie moduly zeby to wykorzstac :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Na LDLC mają na magazynie.

Co to jest LDLC? 

52 minuty temu, Zachy napisał(a):

Jesli jestes chetny na x870e Nova to moze sie dogadamy? PRIV :)

Na razie się rozglądam i tak nie do końca wiem czy atakować nową platformę czy trzymać hajs na GPU. Nie mniej jak siadłem do sprawdzania to okazało się, że to co bym chciał to ni ma. Beznadziejnie jest chcieć to samo co wszyscy :E Na razie odszczurzam AM4 

Opublikowano (edytowane)

PS. W jakie sloty wsadzić 3 dyski M2 2 x PCIe Gen4 i 1 PCIe Gen5 do płyty MPG X870E CARBON WIFI.

Niby to proste ale wolę się spytać.

Edytowane przez lysyn
Opublikowano
13 minut temu, lysyn napisał(a):

PS. W jakie sloty wsadzić 3 dyski M2 2 x PCIe Gen4 i 1 PCIe Gen5 do płyty MPG X870E CARBON WIFI.

Niby to proste ale wolę się spytać.

Gen5 do pierwszego, ( PCI_E1, PCI_E2 and M2_2 share the bandwidth ) więc omijaj M2.2, 3 i 4 są z chipsetu więc nie będzie problemu.

Chociaż na teraz nawet jak obetnie PCIE1 to i tak GPU nie są PCIE 5.0 więc nie wiem czy będzie realnie jakaś różnica w wydajności SSD, w sumie ciekawe - jak ci się chce to mógłbyś sprawdzić czy jak włożysz ten sam SSD do M2.2 a potem do M2.3 to czy coś się zmieni w wydajności.

Opublikowano
3 godziny temu, Art385 napisał(a):

W czwartek, dostałem informacje, że za ok. 2tyg będzie w polskich sklepach znowu.. Tu masz w sklepie net :https://www.net-s.pl/produkt/plyta-glowna-asrock-x870e-nova-wifi-1718450;20-c-10

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, zxc napisał(a):

W czwartek, dostałem informacje, że za ok. 2tyg będzie w polskich sklepach znowu.. Tu masz w sklepie net :https://www.net-s.pl/produkt/plyta-glowna-asrock-x870e-nova-wifi-1718450;20-c-10

Net-s bym omijał z daleka, lepiej na Gigaserwer kupić, link parę postów wyżej, chociaż też sklepu nie znam ale net-s ma straszne opinie: net-s

Edytowane przez ibizpl