Płyta pod 9800x3d
-
Ostatnio przeglądający 2 użytkowników
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Mistral85 · Opublikowano
1. Zamiast Ryzena 3200G poszukałbym jakieś wersji z "GE" (i najlepiej też z dopiskiem PRO, ale o tym niżej) - te wersje pobierają mniej prądu, co ma znaczenie w przypadku sprzętu działającego cały czas. Dobrym prockiem jest też Ryzen 1200AF (ze względu na wsparcie ECC i niski pobór prądu), o ile na sam czas instalacji NAS-a pożyczysz gdzieś kartę graficzną i zadbasz o płytę, która będzie wspierała tryb headless. 2. Wszystkie Chińskie adaptery SATA, to jest jak stąpanie po polu minowym. Nawet jak będzie to działać stabilnie, to wydajność zazwyczaj leży. Najlepiej od razu zadbać o płytę główną z dużą ilością portów, albo zainwestować w osobny adapter, który ma tryb passthrough (zwany też czasami IT Mode). Ćoś w stylu używki Adaptec 7805 by było wielce ok, o ile budżet Ci na to pozwoli (tylko trzeba też pamiętać żeby był odpowiedni przepływ powietrza w budzie, bo te karty potrafią się zagrzać). Sporo płyt AMD z czipsetem X470/X570 ma po 8 lub 10 portów SATA, które też się nieźle nadadzą. 3. Co do zasilacza, to mam w domu podobny zestaw i ładnie działa na 200W zasilaczu Fortron (jakiś staruszek wieloletni), polecam zatem szukać czegoś dobrej marki, ale niekoniecznie z dużą ilością watów. 4. Obudowa - warto spojrzeć na takie, które mają już odpowiedni backplate SATA z dużą ilością kieszeni. Na przykład Silverstone CS380 v2 albo Silverstone CS382 - od razu wsadzisz tam 8 dysków SATA 3.5 5. Jeśli chciałbyś uniknąć efektu bitrot, to polecam też pomyśleć o RAM-ie z ECC + użyciu systemu plików ZFS. Tylko wtedy trzeba pamiętać, że trzeba dobrać odpowiedni procesor i płytę do tego, bo nie każdy zestaw wspiera ECC. Procesory Ryzen "G" zazwyczaj ECC nie wspierają, chyba że mają dopisek PRO. Jeśli pójdziesz w tą stronę, to wartoby też od razu spojrzeć na systemy, które od razu wspierają ZFS. Przykładowo: Proxmox, Truenas -
Przez Kris194 · Opublikowano
"Już w 2030 r. będą nam brakowały 4 MW energii, to są 4 wielkie bloki, to tak jakby nam dwa Opola brakowały" Skąd oni tego typa wyciągnęli -
Przez QKi · Opublikowano
Tak, na obu profilach użytkowników występuje ten sam problem. Mam ustawioną synchronizację z time.windows.com Z wbudowanego defender'a, nic więcej do szczęścia raczej nie jest mi potrzebne. Ciekawostka, wczoraj wieczorem na laptopie żony (inne urządzenie) również zaczęły dziać się jakieś dziwne rzeczy... przestał wczytywać obrazki z cdn allegro. -
Przez Spychcio · Opublikowano
Bez kitu po dłuższym ograniu mam takie samo wrażenie, trafiłem do dwóch większych miejscówek jak i po drodze do nich, normalnie cały czas respili się przeciwnicy z tyłka. Oczywiście jak ja przyszedłem bo tak to cisza, żywej duszy tam nie było bo obserwowałem przez lunetę z karabinu snajperskiego. Co ich wybiłem i chciałem pozwiedzać/przeszukać teren to robiły sikolejne fale respów.. ludzi , potworów No i faktycznie nawet jak pojawiali się nawet z daleka to już biegli na mnie i alarm... a nie, że szli i zaskoczeni, że tam jestem i chciałem zrobić zasadzkę
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi