Skocz do zawartości

Wycena używanego kompa (do sprzedaży)

hypnotize420

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Posiadam taki zestaw:

Plyta glowna: msi b85-g43

Karta graficzna: gigabyte geforce gtx 970 windforce oc

Ram: 2x4 gb good ram

Zasilacz: albo be quit albo coolermaster 550w

Dysk: Cx400 240 gb

Obudowa: Zalman Z3

Procesor: Core i5 4460

Proszę o wycenę, ponieważ zamierzam wystawić na olx taki zestawik.

Edytowane przez hypnotize420

Zobacz za ile latają podobne podzespoły na OLX i wystaw z 15-20% taniej jak chcesz sprzedać. Nikomu nie chce się na forum bawić w takie wyceny, bo czemu mamy szukać za ciebie? Cennika nikt w głowie nie ma.

Przy czym to starocie więc na grono chętnych bym nie liczył.

@hypnotize420Ogólnie szkoda to wyceniać, bo to mało co warte i stare, zniechęcając do kupna, bo lepiej trochę dopłacić do mniejszego ryzyka padnięcia.
Cała skrzynka bez dysku i karty to max ~150 zł, karta raczej <150 zł, bo do tej granicy zbliżały się gtx1060 3gb, dysk to nic takiego, ale za 25-45 zł może pójdzie.

Na poprzednim forum bawiłem się we wyceny wszystkiego, ale znudziło się ;) Może założę jakiś poradnik, aby był chociaż wzornik.

Biurowiec z wysyłką smart to 110 zł, + i5 6400 ~50 zł, ram ~45 zł, gtx1650 <250 zł, i jakiś dysk m2.... Ryzyko padnięcia znikome i mało prądu bierze. 

Edytowane przez musichunter1x

Kolega wyżej jeśli wliczył w cenę całej skrzynki zasilacz to chyba się troche zagalopował :E W zależności od modelu za te 100-150 zł zejdzie sam PSU, z jakiegoś powodu popyt na takie jest spory. Płyta z RAM i CPU ze 150-170 zł, też spora szansa że zejdzie, 1150 ma gdzieś od roku czy dwóch swój renesans w bieda gamingu :E Eewentualnie kilka dyszek do ceny takiego zestawu jak masz chłodzenie lepsze od stockowego. Jak chodzi o kartę to też z użytkownikiem powyżej bym dyskutował. Na Allegro obecnie najtańsze to jakieś 190 zł, więc myślę że spokojnie 160-170 może za nią autor wołać i chętnego znajdzie. Obudowę pchnij na OLX'ie czy FB Marketplace lokalnie za jakieś 5 dyszek, chyba że masz jak to bezpiecznie wysłać. O sprzedaży dysku to bym nawet nie myślał. I to nie ze względu na dane, w SSD wystarczy nawet format by TRIM zrobił swoje, ale o jego jakość. Nikt kumaty tego nie chce a laik nie będzie szukał używanych dysków. By się sporo forumowiczów zdziwiło jak powiem, że we wrześniu w chyba 3 dni znalazłem chętnego na FX 6300 z płytą i chłodzeniem stockowym za 110 zł :E Tymbardziej zestawy na 1150 mają branie, sam z rok temu składałem komuś mega taniego kompa na tym i widziałem jak oferty znikały jak grzyby po deszczu (na przestrzeni kilku dni)

Edytowane przez mjd79