rzymo 11 Opublikowano Sobota o 07:12 Opublikowano Sobota o 07:12 (edytowane) Tylko że to bardziej chodzi o samą kwestię startu, jakbym miał zgadywać to przy włączonym MCR płyta nie trzyma się sztywno poprzednich dobrych ustawień, tylko dobiera/losuje jakieś dziwne parametry i całość nie jest stabilna... MCR off = stabilne 6000/36 przy niskim napięciu MCR on = niestabilne nawet 5200/36 przy wyższych napięciach Edytowane Sobota o 22:16 przez rzymo
Send1N 355 Opublikowano Sobota o 22:58 Opublikowano Sobota o 22:58 W dniu 22.11.2024 o 21:35, Umpero napisał(a): To normalne, że on tak długo odczytuje ? Tzn? ja klikam read SPD i od razu wypluwa wartości
maxmaster027 93 Opublikowano Niedziela o 00:32 Opublikowano Niedziela o 00:32 17 godzin temu, rzymo napisał(a): Tylko że to bardziej chodzi o samą kwestię startu, jakbym miał zgadywać to przy włączonym MCR płyta nie trzyma się sztywno poprzednich dobrych ustawień, tylko dobiera/losuje jakieś dziwne parametry i całość nie jest stabilna... MCR off = stabilne 6000/36 przy niskim napięciu MCR on = niestabilne nawet 5200/36 przy wyższych napięciach Tak w skrocie, jest sporo różnych wartosci napiec itp których byc moze nawet nie ma w biosie do wyboru a one sa w jakis sposob okreslane przez MB. Ale nawet na MCR on powinno byc w miare staiblnie 6000/36. Szczegolnie na poczatku.
DżonyBi 278 Opublikowano wczoraj o 13:40 Opublikowano wczoraj o 13:40 (edytowane) Dobry deal? Czy brac cos innego? Kingston FURY Beast Black 64GB 6000MT/s DDR5 CL30 DIMM za 799 Edit: kupiłem. Edytowane wczoraj o 14:43 przez DżonyBi
rzymo 11 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu W dniu 24.11.2024 o 01:32, maxmaster027 napisał(a): (...) Ale nawet na MCR on powinno byc w miare staiblnie 6000/36. Szczegolnie na poczatku. Kolejne dni testowania za mną i niestety - MCR muszę zostawić wyłączone. Wtedy całość śmiga jak trzeba. Jakoś specjalnie to nie przeszkadza - obecnie idzie to w miarę szybko, nie to co pierwsze wypusty biosów
Send1N 355 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Del nie było tematu myślałem że co do skrótu MCR chodzi o memory context restore Edytowane 3 godziny temu przez Send1N
rzymo 11 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) No to dobrze myślałeś Myślę, że to jakiś problem na linii konkretna płyta / bios <-> konkretne kości pamięci. Np. teraz normalnie mi śmiga 6000 CL36, ładnie poustawiane, nieco zacieśnione timingi, uruchomię się ponownie, w UEFI włączę MCR, zapisz zmiany i jest duża szansa, że system już nie wstanie - wywali BSODa z kernelem / ramem / systemem plików... Edytowane 3 godziny temu przez rzymo 1
Send1N 355 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu A to z tym masz problem? z tego co wiem to włączenie tej opcji przyśpieszało znacznie boot pc i wszyscy to dawali na on jeszcze na labie bez problemów, ale za chwile skumałem że jest jeszcze jedna opcja z tym skrótem: Multiplexer combined ranks i że w twoim przypadku o to chodzi
rzymo 11 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Tak, problem jest na 100% z Memory Context Restore. U większości ludzi to działa, jednakże są wyjątki. Trochę szukałem - na redicie też się pojawiają tego typu wątki, np.: * Turning on Memory Context in BIOS fixes long memory retraining after every coldboot/reboot, but completely BSODs in Windows! * AM5 BSOD with Memory Context Restore On * Memory Context Restore unstable * itd. 1
Send1N 355 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Ta opcja ma związek z treningiem pamięci w sumie spotkałem się z czymś takim pare lat temu że platforma nie chciała wstawać za każdym razem gdy wyłączyło się trenowanie pamięci w biosie mimo że nastaw był już ustabilizowany
DR3GGO 24 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) @rzymo a czy jak masz włączony Memory Context Restore to masz też włączone Memory Power Down? Są systemy (np. u mnie), gdzie obie opcje muszą być on lub off. Inaczej freezy, bsody etc. A co w ogóle za MoBo masz? Edytowane 3 godziny temu przez DR3GGO
rzymo 11 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @DR3GGO - bez znaczenia, sprawdzałem obie opcje. Płyta - ASRock B650i Lighting.
DR3GGO 24 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu A nie masz gdzieś z BIOS tych opcji zdublowanych? Mam na myśli Memory Context Restore i Memory Power Down. Ja w BIOS b650E steel legend mam te opcje zarówno w głównej zakładce, gdzie np. napięcia się ustawia, jak i "zaszyte" gdzieś w submenu dot. szczegółowych ustawień pamięci.
rzymo 11 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Mam, "bawię" się z tym trzeci tydzień - sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje Na teraz po prostu odpuściłem, jakby mi komp startował 2-3 minuty, to bym pewnie walczył dalej, ale stwierdziłem, że nie ma sensu. Context Restore wyłączone i niech sobie testuje pamięć co każdy start... Edytowane 2 godziny temu przez rzymo
DR3GGO 24 Opublikowano 12 minut temu Opublikowano 12 minut temu Ja tak samo. Na początku może to trochę irytowało po przesiadce z Intel 10th gen a teraz ... meh.
Rekomendowane odpowiedzi