Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tylko że to bardziej chodzi o samą kwestię startu, jakbym miał zgadywać to przy włączonym MCR płyta nie trzyma się sztywno poprzednich dobrych ustawień, tylko dobiera/losuje jakieś dziwne parametry i całość nie jest stabilna...

MCR off = stabilne 6000/36 przy niskim napięciu 

MCR on = niestabilne nawet 5200/36 przy wyższych napięciach 

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
17 godzin temu, rzymo napisał(a):

Tylko że to bardziej chodzi o samą kwestię startu, jakbym miał zgadywać to przy włączonym MCR płyta nie trzyma się sztywno poprzednich dobrych ustawień, tylko dobiera/losuje jakieś dziwne parametry i całość nie jest stabilna...

MCR off = stabilne 6000/36 przy niskim napięciu 

MCR on = niestabilne nawet 5200/36 przy wyższych napięciach 

Tak w skrocie, jest sporo różnych wartosci napiec itp których byc moze nawet nie ma w biosie do wyboru a one sa w jakis sposob okreslane przez MB. Ale nawet na MCR on powinno byc w miare staiblnie 6000/36. Szczegolnie na poczatku.

Opublikowano
W dniu 24.11.2024 o 01:32, maxmaster027 napisał(a):

(...) Ale nawet na MCR on powinno byc w miare staiblnie 6000/36. Szczegolnie na poczatku.

Kolejne dni testowania za mną i niestety - MCR muszę zostawić wyłączone. Wtedy całość śmiga jak trzeba.

Jakoś specjalnie to nie przeszkadza - obecnie idzie to w miarę szybko, nie to co pierwsze wypusty biosów ;)

Opublikowano (edytowane)

No to dobrze myślałeś :E

Myślę, że to jakiś problem na linii konkretna płyta / bios <-> konkretne kości pamięci.
Np. teraz normalnie mi śmiga 6000 CL36, ładnie poustawiane, nieco zacieśnione timingi, uruchomię się ponownie, w UEFI włączę MCR, zapisz zmiany i jest duża szansa, że system już nie wstanie - wywali BSODa z kernelem / ramem / systemem plików...

Edytowane przez rzymo
  • Sad 1
Opublikowano

A to z tym masz problem? z tego co wiem to włączenie tej opcji przyśpieszało znacznie boot pc i wszyscy to dawali na on jeszcze na labie bez problemów, ale za chwile skumałem że jest jeszcze jedna opcja z tym skrótem: Multiplexer combined ranks i że w twoim przypadku o to chodzi :E;) 

Opublikowano

Tak, problem jest na 100% z Memory Context Restore. U większości ludzi to działa, jednakże są wyjątki.

Trochę szukałem - na redicie też się pojawiają tego typu wątki, np.:
* Turning on Memory Context in BIOS fixes long memory retraining after every coldboot/reboot, but completely BSODs in Windows!
* AM5 BSOD with Memory Context Restore On
* Memory Context Restore unstable
* itd.

• Thanks 1
Opublikowano

Ta opcja ma związek z treningiem pamięci w sumie spotkałem się z czymś takim pare lat temu że platforma nie chciała wstawać za każdym razem gdy wyłączyło się trenowanie pamięci w biosie mimo że nastaw był już ustabilizowany ;) 

Opublikowano (edytowane)

@rzymo a czy jak masz włączony Memory Context Restore to masz też  włączone Memory Power Down? Są systemy (np. u mnie), gdzie obie opcje muszą być on lub off. Inaczej freezy, bsody etc.

A co w ogóle za MoBo masz?

Edytowane przez DR3GGO
Opublikowano

A nie masz gdzieś z BIOS tych opcji zdublowanych? Mam na myśli Memory Context Restore i Memory Power Down. Ja w BIOS b650E steel legend mam te opcje zarówno w głównej zakładce, gdzie np. napięcia się ustawia, jak i "zaszyte" gdzieś w submenu dot. szczegółowych ustawień pamięci.

Opublikowano (edytowane)

Mam, "bawię" się z tym trzeci tydzień - sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje ;) 

Na teraz po prostu odpuściłem, jakby mi komp startował 2-3 minuty, to bym pewnie walczył dalej, ale stwierdziłem, że nie ma sensu. Context Restore wyłączone i niech sobie testuje pamięć co każdy start... ;)

Edytowane przez rzymo