Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę dziecku zablokować możliwość grania w Minecraft. Mam modem Archer C64 oraz Mi 4a gigabit edition jako AP przedłużający sygnał. Jak można zablokować możliwość grania w Minecraft? chciałem zablokować porty ale za chu nie widzę w tym Archerze tej opcji.

Opublikowano
1 godzinę temu, narmiak napisał(a):

Jakie to ma znaczenie? Serio pytam.

Bez publicznego IP od operatora nie odblokujesz portów bo jesteś za tzw CG-NAT (prywatne wewnętrzne IP operatora), mówi się, że jesteś za NAT-em operatora, co np widać na konsolach gdzie pokazuje, że masz NAT 2 czy 3 poziomu, a nie pierwszego lub otwarty.

Opublikowano
3 minuty temu, Smilenium napisał(a):

Bez publicznego IP od operatora nie odblokujesz portów bo jesteś za tzw CG-NAT (prywatne wewnętrzne IP operatora), mówi się, że jesteś za NAT-em operatora, co np widać na konsolach gdzie pokazuje, że masz NAT 2 czy 3 poziomu, a nie pierwszego lub otwarty.

Jest różnica między portem zablokowanym, a NATem wynikającym z braku publicznego IP. Będąc za NATem operatora ciągle masz możliwość nawiązywania połączenia ze swojej sieci na zewnątrz i nic tego nie blokuje. Jeżeli porty są zablokowane, to zazwyczaj robi się to w obu kierunkach i połączenie nie jest możliwe nawet z wewnątrz.
W tym wypadku nie ma to najmniejszego znaczenia.
Porządny router miałby wbudowany firewall, na którym dało by się ustalić odpowiednie reguły, a najlepiej pozwoliłby na zablokowanie wszystkiego dla konkretnych urządzeń i przepuszczanie tylko wcześniej zatwierdzonego ruchu.

Jeżeli dziecko gra na komputerze, to ja bym po prostu w Windowsowym Firewallu zablokował tej aplikacji dostęp do neta. Oczywiście jeżeli popełniono podstawowy błąd czyli dano dziecku admina na komputerze, to taka blokada zostanie wyłączona po 10 minutach googlowania.

Opublikowano
5 minut temu, narmiak napisał(a):

Jest różnica między portem zablokowanym, a NATem wynikającym z braku publicznego IP. Będąc za NATem operatora ciągle masz możliwość nawiązywania połączenia ze swojej sieci na zewnątrz i nic tego nie blokuje. Jeżeli porty są zablokowane, to zazwyczaj robi się to w obu kierunkach i połączenie nie jest możliwe nawet z wewnątrz.
W tym wypadku nie ma to najmniejszego znaczenia.
Porządny router miałby wbudowany firewall, na którym dało by się ustalić odpowiednie reguły, a najlepiej pozwoliłby na zablokowanie wszystkiego dla konkretnych urządzeń i przepuszczanie tylko wcześniej zatwierdzonego ruchu.

Jeżeli dziecko gra na komputerze, to ja bym po prostu w Windowsowym Firewallu zablokował tej aplikacji dostęp do neta. Oczywiście jeżeli popełniono podstawowy błąd czyli dano dziecku admina na komputerze, to taka blokada zostanie wyłączona po 10 minutach googlowania.

Próbowałeś odblokować porty na jakim kolwiek routerze będąc za CG-NAT operatora? Nie porównuj CG-NAT do NAT na każdym routerze!

Co to jest CG-NAT?

Opublikowano
28 minut temu, Smilenium napisał(a):

Próbowałeś odblokować porty na jakim kolwiek routerze będąc za CG-NAT operatora? Nie porównuj CG-NAT do NAT na każdym routerze!

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post. Tu nie chodzi o ODBLOKOWANIE czegokolwiek a o ZABLOKOWANIE.

Opublikowano
1 minutę temu, narmiak napisał(a):

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post. Tu nie chodzi o ODBLOKOWANIE czegokolwiek a o ZABLOKOWANIE.

OK. Nie zmienia to faktu, że jak nie możesz odblokować bez publicznego IP to tak samo nie ZABLOKUJE.

Myślę, że samo zablokowanie portów nic nie da. Bardziej trzeba by zablokować możliwość łączenia się z serwerami Microsoftu do gry. Niestety na tym routerze autora tematu raczej będzie ciężko bo chyba nie ma takich opcji, poza tym trzeba by znać adresy serwerów. Dalej nie wiem do końca czy bez Publicznego IP jakiekolwiek blokady coś pomogą skoro nie wyjdzie ta blokada na zewnątrz sieci.

Publiczne IP daje możliwość grania PC-to-PC i te porty są blokowane lub odblokowywane, a będąc za CG-NAT nie jesteśmy jak w sieci P2P czyli serwery nie widzą bezpośrednio naszego komputera czy naszego routera podłączonego do internetu.

Opublikowano
7 minut temu, Smilenium napisał(a):

OK. Nie zmienia to faktu, że jak nie możesz odblokować bez publicznego IP to tak samo nie ZABLOKUJE.

Jest różnica między NATem, blokowaniem portów i otwieraniem portów.
Brak przekierowania/odblokowania nie oznacza, że port jest zablokowany.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, narmiak napisał(a):

Jest różnica między NATem, blokowaniem portów i otwieraniem portów.
Brak przekierowania/odblokowania nie oznacza, że port jest zablokowany.

Dalej nie rozumiesz co to jest CG-NAT. Dla przykładu weź smartfona w dowolnej sieci komórkowej, wejdź w informacje o telefonie gdy korzystasz z LTE/5G i zobacz swoje IP w telefonie. Wpisz w przeglądarce w telefonie Mój IP i na 99% będzie inny niż w telefonie. OZnacza to, że z jednego publicznego IP może korzystać 1000 klientów będących za jednym lub kilkoma adresami wewnętrznymi operatora.

Żeby przekierować lub odblokować porty router musi być widoczny w sieci zewnętrznej. Przy CG-NAT router nie jest widoczny w sieci, więc tego nie zrobisz, nie ma możliwości sprzętowych. Operator blokuje cały ruch w sieci oprócz dostępu do ogólnych usług jak przeglądanie stron, odbiór/wysyłanie e-maila i dostęp do usług streamingowych. Pozostałe usługi są blokowane na profesjonalnym routerze operatora.

Jak masz Publiczne IP jeżeli  routerze nie masz wyłączone odpowiadanie na ping to z smartfona możesz pościć ping do swojego publicznego IP w domu. Jak jesteś za CG-NAT jest to też blokowane bo mógłby serwer operatora uznać za atak DDoS i zablokuje.

NP w INEA masz adres widziany w routerze za CG-NAT 100.xxx.xxx.xxx, a publiczny za tym prywatnym adresem 85.xxx.xxx.xxx. 

długo P2P często dorzucają połączenia z CG-NAT, a nawet banują bo podejrzewają, że z jednego IP Publicznego jest z połączeń, czego nie ma z Publicznego IP.

Edytowane przez Smilenium