Skocz do zawartości

Rozmowy o moddingu, LC itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ale wiesz ze rozstaw otworów w distro  EKWB  jest dopasowane do rozstawu  otworów w chłodnicach

chłodnice EKWB  mają jakoś 56mm a standard reszty  to  coś ok 60mm

więc albo offsety, albo dłuższe i  gięte rurki   i większa restrykcja

ja do EVO wstawiłem 2x360m + xt450 360...

pressure.png

BTW widział ktoś gdzieś Mayhems basic? albo  alternatywę?

@Elder

Edytowane przez bofff
Opublikowano

Mayhems Blitz Part Two nawet w Higflow nie ma na stanie magazynowym

a takie sklepy

https://pcforce.pl/pl/p/Mayhems-Blitz-Basic-zestaw-czyszczacy-do-chlodzenia-woda/225061

to możesz olać 

bo oni nie mają tego na stanie fizycznie...klikniesz i czekasz tygodniami.

Tak jest od dawna więc zapasy Mayhems Blitz i EKWB Superflush i Cleanera trzymam w warsztacie.

Blitz to Angela sprowadzała dla mnie ale jak u nich teraz wygląda dostępność Blitz to nie wiem.

• Upvote 1
Opublikowano

i  taki  brak poszanowania dla estetyki  to  jaj szanuję

jak to  mówił Ferdek "jeszcze tylko nasrać do środka"

ale o przeniesieniu  bazy do pokoju z balkonem warto  pomyśleć

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, sovas napisał(a):

Myślałem nad chłodnicami 420 - 45mm, ale nie idzie nigdzie kupić :o Wszędzie na zamówienie.
Myślicie, że będzie jakaś znacząca różnica między 30 a 45mm? Poza wizualną :D

O ile dobrze pamietam kupujesz o11d evo xl? To te 30stki beda wygladaly biednie. Bierz gtxy, jedyny sensowny wybor do tej budy - tak bylo u mnie z 3x 420gtx (54mm):

https://www.reddit.com/r/watercooling/s/o536U4wIUv

Z plyta matx wchodzi nawet push/pull ;)

Edytowane przez srekal34
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, srekal34 napisał(a):

Tak jest najwydajniej z meshowym frontem, sam sie zdziwilem.

Ja tak miałem też chwilę, bo sprawdzałem różne configi. Finalnie dałem dół jako intake, bo teraz mam chwilowo kartę na powietrzu.
Ale zostawię chyba tak, dół intake, góra i bok exhaust. Nie ma jakichś ogromnych różnic tak czy siak.

Opublikowano
2 minuty temu, srekal34 napisał(a):

Tak jest najwydajniej z meshowym frontem, sam sie zdziwilem.

Pokazujesz zdjęcia bez mesha na froncie i trochę się zdziwiłem. Wszystkie wentyle wyciągają, ale skąd "świeży niuch" 

Opublikowano
7 godzin temu, sovas napisał(a):

@srekal34 no wlasnie anuluje te 30 bo dostalem bude i jest duzo wieksza od mojej starej xl. Chce dac distro plate, bo nigdy nie mialem, wiec tamte nie wejda raczej.

ale wejda 45mm 420 gora i dol. I z boku dam 30 chyba.

wentyle mam 28mm grube

distro takie zamowilem: https://stealkeycustoms.de/en/products/lian-li-pc-o11d-evo-xl-x-stealkey-crosscool-2

fajne, ja mam distro  EKWB, praktycznie identyczny  układ

po ostatnich  doniesieniach  o  EK pewnie też bym brał SC

@Elderstrasznie zachwala SR2, gdyby nie to  że distro  EKWB ładnie się składa z ich chłodnicami (notabene też niska restrykcja)szukałbym Black  Ice SR2, ew XT45 lub UT60

ja w zwykłym EVO  wcisnąłem 2x360x60 (z360q) i 1x360x45 (XT45) z którego  wyprowadziłem Koolance na 1x1080

w EVO XL to pewnie dopiero można poszaleć, a  jedno jest pewne, płynu  i  powierzchni  finów nigdy  dosyć

notabene po  dokupieniu 5090 będę składał  dual GPU (5090+4090) i  planuję zmieścić to do obecnej  obudowy

jak się nie uda spróbuję EVO XL właśnie więc rób worklog ze zdjęciami

• Like 1
Opublikowano

W sklepach pustki totalne.

SR2 to lubię ale to faty 60mm o ogromnych kanałach wodnych

więc super niska restrykcja pod układy wielo chłodnicowe gdzie 3 czy 4 sztuki 480 lub 560 mm SR2 nie zabijają flow.

Przykładowo w Deuterium chłodnica SR2 560 mm wpięta na Koolance QDC dual set (dwie pary od strony MIDI i dwie pary od strony chłodnicy)

zmniejsza flow o zaledwie 9l/h (gdzie oprócz restrykcji chłodnicy dochodzi restrykcja QDC) i to jest wyśmienity wynik.

Ja bym celował w XT45 420 bo XTeki 480 mm dual stosowałem w Hexgear R80 i doskonale się spisywały

a ich relacja cena wydajność jest wyśmienita jak zestawimy to z cenami HWLabs

no dobra to nie jest ta liga wykonania i lakierowania jak Tajwańczyków ale cudów nie ma...to nie ta sama liga.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Elder Właśnie robiłem ostatnio małe rozeznanie i skłaniam się ku XT45. Cena bardzo przystępna. Jak patrzyłem na testy chłodnic to nie ma dużych różnic między nimi.

Trzeba będzie być cierpliwym i czekać na dostawy Alphacool. Nie ma nic innego na już i tak.

Kupiłem taką strugaczkę do rurek od alphacool i jest bardzo fajna.

Kosztuje troche więcej niż inne, ale jest cała metalowa, ciężka. Wydaje się bardzo solidna, zważyłem i ma 190 gram.

IMG_1895.thumb.jpeg.47f862f8e8bd10b27f8c97564c0769b4.jpeg

IMG_1897.thumb.jpeg.dee0ee906368c7cd1beccfb759f721ec.jpeg

IMG_1898.thumb.jpeg.1572eba569173c97aa37542304491e4d.jpeg

Edytowane przez sovas
Opublikowano

Mam takie metalowe rymery i służą bardzo długo,kilka lat...

przy czym z mosiężnymi rurkami niklowanymi Bitspower je też używam i dają radę bez tępienia ostrzy przy długich pracach.

W sumie do mosiężnych rurek są koniecznością

bo akrylowe rurki to jako patentowany leń obrabiam Primochill RFB.

Zdecydowanie lepsza opcja pod akryl ale nie nadaje się do mosiądzu.

OFC zmodyfikowałem RFB dodając krążek filcowy od Dremelka idealnie pozycjonujący rurkę względem freza

ale o tym było w którymś tam worklogu...tyle że przepadło odkąd PCLab R.I.P.

Opublikowano

Kurde z tym połączeniem, spoko opcja. 
Teraz mam 20 kabli (10 argb i 10 pwm) + 2 kontrolery. A tu mam 1 kontroler i 3 przewody. W końcu się luźniej zrobi. Szkoda, że to nie jest jakiś uniwersalny system, mam nadzieję, że nic nie padnie :D

IMG_1892.thumb.jpeg.a9f76265efa7b6d3417105c8a368fad4.jpeg

IMG_1900.thumb.jpeg.8f68d68de45ab3f5da58e7f19af0bfbe.jpeg

Taka ciekawostka, ten kontroler się podłącza do zasilacza przez PCIe :D

Opublikowano

PCIE zasilanie bo max 16 sztuk LL TL 140mm jeden kontroler LL potrafi obsłużyć i pożreć 70W prądu

więc MOLEX tu by odpadł z jego potencjałem.

Zawisz robił test,kontroler nawet nie jest ciepły jak tak go dojedziesz więc policzyli to z odpowiednim zapasem

i dali rzetelną konstrukcję od technicznej strony.

Opublikowano (edytowane)

Patrzcie jakie cudeńko wyrwałem za 440zł z przesyłkiem (nie umiem w linki, SS GD09 + stary komp na 1150 + gtx960 i parę dysków)
Dla mnie cudeńko, bo właśnie tej budy szukałem żeby podwiesić pod biureczkiem + gpu i psu trafią do kompa siorki bo nie ma na czym grać w skyrim.

Tak czy srak mam taką głupią zachciankę żeby ostatecznie może upchać tam malutkie clc. Blokopompka barrow + jakaś cieniutka chłodnica 240mm + cieniutkie wentyle. Z chłodnic znalazłem coś takiego https://www.angela.pl/p16615,alphacool-nexxxos-st20-hpe-full-copper-240mm.html a z wentyli najlepsze w tym rozmiarze to nieustannie A12x15? Było by na styk, do mobo jest 35mm

Edytowane przez Latest Trick