Skocz do zawartości

Rozmowy o moddingu, LC itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, ryba napisał(a):

Rafik, co wy cpiecie w tym Zbaszyniu :E

Nic nie biorę :P. Mam 8 wentylatorów Arcitc P12 ustawionych na 1000 obr./min (dwie chłodnice). Pompa (Alphacool vpp655 pwm) leci na 100% i jej w ogóle nie słychać. Dopiero jak wczołgam się pod biurko i przyłożę ucho do kompa to wtedy faktycznie coś słychać. No ale przecież nikt tak kompa nie używa xD

1 godzinę temu, bofff napisał(a):

hmm, na połączeniu  szeregowym (nie wiem czy  ma to  znaczenie - druga pompa gdzieś w połowie obiegu)

Aquacomputer flow:

obie pompy  na 20% - ca 100l/h

jedna na 20%, druga max - ca 145l/h

obie max - ca 300l/h

więc coś jednak szeregowe  daje ;),  chociaż widać, że lepiej się skalują kiedy  działają z podobną mocą

Szeregowe łączenie pomp:

pump_serie.png.9907881589aaae76c6825f95d4071167.png

Równoległe łączenie pomp:

pump_parallel.png.0fbe43858ca772a0418bfad5f4456ed8.png

Tylko, że to jest przy założeniu stałych obrotów. A koledzy chcą obroty zmniejszać. A jak pokazałem wyżej charakterystyka przesuwa się w dół jak obroty spadają.

Do tego jeszcze dochodzi zależność oporu przepływu od natężenia przepływu w układzie. System curve na powyższych wykresach to pokazuje. Z tego powodu to się tak ładnie nie dodaje jak teoretycznie opisałem wyżej. Tutaj jest wyjaśnienie.

Edytowane przez Rafik7
Opublikowano (edytowane)

ciekawe, dzięki

czyli  z inżynierskiego  na nasze - dwie pompy szeregowo  zwiększają bardziej ciśnienie niż sam flow

czyli w skomplikowanych  układach  o sporej restrykcji  (distro :D), gdzie wzrost  ciśnienia pracy jest  bardzo przydatny, wzrost  flow rate jest pochodną wzrostu ciśnienia plus mamy dodatkowy benefit kultury  pracy - wyższe ciśnienie na niższych obrotach

a w układach o niskiej restrykcji (istnieją takie w custom LC?) sensowniejszym rozwiązaniem są układy równoległe - czyli  właśnie dual pump?

dual d5:

Poprzez adapter płyn chłodzący przepływa przez pompy jedna po drugiej, co podwaja ciśnienie , a także umożliwia redundantną pracę w przypadku awarii pompy.

Edytowane przez bofff
Opublikowano (edytowane)

Co do pracy pomp w topach turbo D5 krótkie info.

Testowałem to w ekstremalnym scenariuszu:

rez->dwa topy turbo D5 jeden po drugim (zainstalowane 4 pompy Alphacool VPP655)->blok GPU->blok CPU->4X480mm SR2+2x560mm SR2.

Masakra.

Manometr zamontowany na wyjściu płynu z pomp pokazywał 0.8bar a to już niebezpiecznie wysokie ciśnienie płynu na odcinku wpiętym w blok GPU.

Flow przy pracy wszystkich pomp na 100%?

Okolice 330l/h.

Po kiego diabła komu taki flow?

Ale...przeniosłem jeden turbo top D5 w inne miejsce loop...przed chłodnice czyli

rez->top turbo D5->blok GPU->blok CPU->top turbo D5->4X480mm SR2+2X560mm SR2

Flow pozostał bez zmian lecz ciśnienie w loop wróciło do 0.4bar na odcinku do GPU gdzie wcześniej było 0.8bar

i taka reorganizacja położenia pomp ma dla mnie sens.

O ile ktoś ma taki wariacki loop z tak koszmarną restrykcją i absurdalną ilością chłodnic

(ten test rig miał ponad 1000W poboru mocy w load)

Pytanie Voodoo2 było od sens dodania do jego loop drugiej pompy przed chłodnicą MORA.

Cytat:

Szeregowe połączenie dwóch pomp D5 w układzie ma w ogóle jakiś sens?

Bo mi jedna leży, a będę zmieniał konfigurację, więc przy okazji rozmyślam.

Ogólnie to tak - rez+pompa->gpu->cpu->druga pompa?-> mora->powrót. 

Obecny układ jest taki tylko bez tej drugiej, nie wiem czy ta druga coś da?

Dostał odpowiedź:

Przy takiej aplikacji pompy nr2 możesz zmniejszyć rpm obydwu pomp utrzymując ten sam flow w loop = ciszej pracujące pompy.

Plus w kolejnym poście:

Arek w projekcie Behemoth miał drugą pompę D5 w piwnicy budy 

a tam była MORA i dwie chłodnice 560mm fat w single loop

więc wie dobrze i może podać info jakie wartości flow i jaki impakt na temp płynu miał po dołożeniu drugiej pompy.

Nie widzę info od Arka jakie konkretnie zmiany w flow wniosło dodanie drugiej pompy przed Mora

no i Voodoo2 też nic nie pisał czy w końcu dodał drugą pompę przed Mora i co się działo. 

Zaraz napiszę do Arka niech się wypowie.

Co do awarii jednej z pomp w turbo loop D5 to jak ktoś ma takie CLC niech zrobi test z wyłączeniem jednej z pomp i poda info.

Napiszę do Łukasza bo w Deuterium to może sprawdzić.

Edytowane przez Elder
Opublikowano

Czyli bardziej chodziło wam o reorganizację układu w celu obniżenia ciśnienia na poszczególnych pompach niż wpinanie ich szeregowy w jednym topie w celu podniesienia wydajności przy wysokim ciśnieniu. Dzięki za wyjaśnienie i sorry za czepialstwo :)
Z ciekawości, jakie wentylatory w tym układzie zastosowałeś i jakie obroty ? Czy mógłbyś jeszcze odnieść się do mojego pytania o OCTO. Dzięki.

Opublikowano

Dokładnie.

W przypadku wysoce restrykcyjnych CLC ma to sens,nie chciał bym mieć 0.8bar za pompami

bo wiem jak to się kończy...

testowałem pompę IWAKI RD-30 dawno temu i rozerwała uszczelki bloku GPU Aquacomputer w jednym z testów.

0.4bar jest bezpieczne i tego bym się trzymał.

RD-30 to tylko eksperyment ale wtedy głupoty się mnie trzymały.

images?q=tbn:ANd9GcSbv9my9IYrXq1PZLGZa0_

Co do OCTO to raz zadane parametry są stale utrzymane w OCTO

więc jak w Aquasuite masz wszystko wcześniej ustawione i zapisane według własnych wymagań (głównie parametry rpm wentylatorów i rpm pompy)

to bez komunikacji po kablu usb z mobo bez otwierania Aquasuite z poziomu Windows

to nadal trzyma zadane ustawienia.

W sumie to ma sens

bo wtedy freeze Windows nie ma wpływu na działanie OCTO czy tam QUADRO (shut down power działa)

nie wyłączą się wentylatory na chłodnicach jak system wisi po awarii Windy

nie stracisz kontroli nad flowmeter NEXT = jak w trakcie serwisu kompa zalewania płynu nie wstanie pompa

to flowmeter NEXT czy pompa D5 NEXT i tak włączy alarm/buzer i red LED.

Dlatego OCTO przeważnie w kpl z flowmeter NEXT stosuję w większości CLC pod workstation

a co do pomp to już nie koniecznie NEXT D5 bo Alphacool VPP655 PWM jednak ciszej pracują.

Co do serwisu CLC.

OCTO nie podłączone po usb u mnie działało jak wymianę płynu i płukanie loop robiłem

i mobo oraz GPU miały odpięte zasilanie na czas serwisu loop.

Cykl odpowietrzania trwał kilka godzin,wentylatory na chłodnicach pracowały w tym czasie

pod zasilanie z PSU tylko pompy i OCTO miałem podłączone...tak bezpieczniej,

wszelkie wycieki na tym etapie sprawdzania szczelności loop nie mają szansy usmażyć hardware.

Inna sprawa że nigdy takie wycieki w cyklu płukania i odpowietrzania nie wstąpiły u mnie

bo Leak Testerem i tak to na samym początku sprawdzałem po zakończeniu etapu montażu.

Generalnie Leak Tester skreślił od momentu jak wszedł na rynek spinę związaną z pierwszym uruchomieniem loop świeżo zalanego płynem. 

No dobra i tak pierwsze zalanie płynem loop było zawsze z odpiętym zasilaniem mobo i GPU

i tylko pompa pod zasilanie z PSU podpięta lecz zawsze była spina

czy aby na pewno wszystko prawidłowo dokręcone.

Co do wentylatorów jakie stosowałem w Test Box z 6 chłonicami

to 4x480mm SR2 miały push z 16szt Noiseblocker 120mm Eloop PWM 800rpm

a 2x560mm SR2 8szt  Noiseblocker 140mm PWM 650rpm.

To już przeszłość...te testy były na etapie kiedy przed premierą RTX4090 bredzili że 800W GPU nam nvidia wpakuje

no to 1000W poboru mocy setup był zbudowany pod weryfikację projektu.

Teraz 600W w RTX5090 dostaliśmy,co w RTX6090 będzie...zobaczymy.

Testy były długi czas temu wykonane,przed zaprojektowaniem i wykonaniem projektu Deuterium

do którego ostatecznie trafiły 4 chłodnice EKWB 560mm i 16 szt wentylatorów LL TL series Reverse

raz bo chain system wygrał

dwa bo Eloop to starsza gorsza technicznie opcja i LL TL ma lepszy rotor i jego kultura pracy wygrała

trzy bo RGB ma być.

20250117-052415.jpg

Po kiego diabła tyle chłodnic do 9800X3D i RTX4090?

Target to praca wentylatorów na 550rpm w full load w grach...i tak to będzie najgłośniejszy element zestawu

bo pracy pomp, PSU, cewek GPU i tak z szklanej zabudowy nie idzie usłyszeć.

• Thanks 1
Opublikowano

Dokladnie zamysł był taki jak pisał Elder, czyli przez mocno restrykcyjny układ pytałem o sens drugiej pompy w połowie układu. Dołożyłem leżącą w półce drugą przed samą MORA, niestety nie mam wyników, bo nie mam przepływomierza :E  obecnie mam obie pompy ustawione na 50%, a wentylatory na 850 rpm. Poprawa w temperaturze widoczna, ale pewnie przez to, że przedmuchałem chłodnicę z 2cm kurzu. 

Także nie wniosę nic pożytecznego do tematu przez brak przepływomierza, ale zabieg na plus, bo pompa wydaję wysokie dźwięki przy 100% i przypomina pisk cewek. Przy 2x50% nic nie słychać 

• Thanks 1
Opublikowano

Pomp CO nigdy nie stosowałem.

IWAKI była zasilana z Kontrolera Koolance 24V ... miałem D5 24V Koolance 450 Strong z takim kontrolerem

więc użyłem go do RD-30.

https://koolance.com/pump-or-fan-speed-controller-ctr-spd1224m

ctr-spd1224_p1-700x700.jpg

Te 50% mocy ustawione dla dwu pomp D5 w loop zamiast jednej D5 w loop ustawionej na 100% ma niechciane konsekwencje

i zobaczysz to mając przepływomierz w loop.

Akustycznie jest dużą różnicą na plus dla usera i to dla większości z nas tłumaczy dodanie drugiej pompy D5

natomiast w przypadku flow mamy niezbyt ciekawą sytuację jak zmniejszamy z 100% na 50% moc pompy.

Konstrukcja techniczna pomp D5 tu się kłania,po prostu nie są wydajne w tym scenariuszu pracy

i możesz mieć marginalnie wyższe lub żadne różnice flow na finał

względem jednej pompy D5 pracującej na 100% mocy po takim upgrade CLC.

Wrzucę info z starego testu z 2011 roku.

Nie wiem czy to coś wniesie z użytecznej wiedzy lecz popatrzcie.

Restrykcyjne CLC z SLI więc pięć bloków wodnych i dwie chłodnice SR1 560.

Dla single pump w loop z 100% mocy pompy takie wyniki,manometr wpięty zaraz po wyjściu płynu z pompy.

D5 Vario flow 68 l/h (0,33 bar) zaraz za pompą.

Swiftech 35X 125 l/h (0,5 bar)

Koolance 450 Strong 24V jest 120 l/h (0,43 bar)

https://forum.purepc.pl/topic/337506-ciśnienie-w-układzie-lc/

Testy były powtórzone dla turbo loop ale Lab zdechł i przepadły razem z worklogiem w którym były zamieszczone.

Opublikowano
W dniu 4.06.2025 o 15:32, Elder napisał(a):

Jak spojrzysz na testy to ten model chłodnicy jest specyficzny jeśli chodzi o skalowanie wydajności

krótko mówiąc im wyższe rpm wentylatorów tym gorzej ...a nie lepiej.

Dostaje baty i ląduje na samym dole stawki w większości testów ale to wiemy od dawna i większość userów omija te chłodnice szerokim łukiem

https://www.xtremerigs.net/2015/05/18/aqua-computer-airplex-radical-2-copper-radiator-review/5/

Wątpię że montaż pod kątem 45 stopni tu zawala temat.

Wykonanie,materiały i wygląd (jak dla mnie) jest OK

ale od lat nie widziałem innej chłodnicy co by taki srogi wpierdziel dostała w testach.

Radical-2-APF-P-b.png.f2e526e916761a3d0b44d5dd3c256d78.png

To bardzo ciekawe, aż dziwne czy może dostali wadliwy egzemplarz, bo chłodnica sama w Sobie wygląda mocarnie

Opublikowano

Twoje wyniki mnie nie dziwią bo ogarniam jak się liczy takie rzeczy. Myślałem kiedyś o tym, żeby zrobić taki soft, gdzie wybierasz sobie graty jakie masz w układzie, do tego obroty pompy (albo jakie chcesz włożyć do układu) i sam wyliczy ci przepływ. Niestety do tego trzeba mieć charakterystyki wszystkich elementów. Szkoda, że producenci tego nie dołączają. To jest bardzo proste do zmierzenia.

Utrata Labu to wielka tragedia. Na forum było kilka wątków, które były istną kopalnią wiedzy. Wątek o modach w szczególności.

Opublikowano

Testy Airplex Radical były zamieszczone także w portalu PURE OC,

dodatkowo testował to Martin's Liquid Labs i Bundymania.

OFC te strony od dawna nie działają i trudno teraz o porównanie z testem z portalu Xtremerigs. 

Generalnie Martin i Byndymania stwierdzili

że nie jest to tak tak dobra chłodnica jak top modele chłodnic z klasycznymi rozwiązaniami technicznymi

i do tego restrykcyjna

jest o tym wzmianka w poście od usera RGE z 7 czerwca 2012 

https://www.overclockers.com/forums/threads/aquacomputer-airplex-modularity-system-reviews.700058/

Pamiętam że to analizowałem bo Airplex spodobał mi się i to bardzo jako nowa koncepcja techniczna

i ze względu na design/materiały/wysoką jakość wykonania

ale jak testy restrykcji przepływu zobaczyłem to ostygłem.

https://www.xtremerigs.net/2015/05/15/aqua-computer-ams-copper-360mm-radiator-review/3/

AMS-Restriction-Comparison-1.0.png.2912c918a12f2ce26f6de8460b9d5e83.png

Tutaj test zbiorczy 35 modeli chłodnic 360mm

https://www.xtremerigs.net/2015/02/11/radiator-round-2015/5/

Popatrzyłem na to i wniosek...uroda urodą

ale jak potrzebuję jak najmniejszej restrykcji chłodnic pod supersize CLC na 4 chłodnicach to nie tędy droga.

Nikt nie chce tworzyć softu dla układów CLC zawierającego zbiór danych restrykcji przepływu komponentów

z opcją automatycznego wyliczenia flow dla takiego projektu

z prostej przyczyny.

To udźwignie jedynie zespół ludzi ale nie jedna osoba...nie przy takim gigantycznym zbiorze danych jaki tu jest do przerobienia

bo to setki godzin pracy.

Jak uwzględnisz że na rynek wchodzą wciąż nowe komponenty CLC i ich dane trzeba regularnie uzupełnić

a to co nie ma testów sam testujesz aby posiadać dane konieczne do uzupełnienia

to masz nie kończącą się nigdy Odyseję.

Niszowy temat bo typowy user nawet przepływomierza nie używa w CLC bo nie musi.

Ciecz płynie a układ trzyma bdb temperatury to z bani.

Opublikowano
W dniu 6.06.2025 o 00:12, Rafik7 napisał(a):

Twoje wyniki mnie nie dziwią bo ogarniam jak się liczy takie rzeczy. Myślałem kiedyś o tym, żeby zrobić taki soft, gdzie wybierasz sobie graty jakie masz w układzie, do tego obroty pompy (albo jakie chcesz włożyć do układu) i sam wyliczy ci przepływ. Niestety do tego trzeba mieć charakterystyki wszystkich elementów. Szkoda, że producenci tego nie dołączają. To jest bardzo proste do zmierzenia.

Utrata Labu to wielka tragedia. Na forum było kilka wątków, które były istną kopalnią wiedzy. Wątek o modach w szczególności.

Zamiast tworzyć rozwiązanie od podstaw, warto skorzystać z gotowego rozwiązania  :)

Martins Flow Rate Estimator

https://martinsliquidlab.petrastech.com/MartinsFlowRateEstimator.html

Opublikowano

BTW

Arek przesłał info co do wyników pracy dwu pomp D5 w jego CLC.

Loop z takim rozmieszczeniem komponentów:

Combo/rez z pompą D5 nr1 --- pompa D5 nr2 (zabudowa BARROW) --- 560 nr 1 --- 560 nr 2 ---blok GPU --- Mora --- blok CPU --- bloki ram ---powrót płynu do reza z pompą

Na max obrotach 2 pomp miałem 255 L/h z czego na jednej było 155l,

natomiast największą różnica była na niskich obrotach,

jedna pompa na 50% mocy dawała 65-70 L/h,

a na 2 pompach (obie ustawione na 50%) było 125 L/h

Opublikowano (edytowane)

Dobra, udało mi się odzyskać konto w końcu. Myślałem że po zamknięciu forum Pclab wszystko już umarło ale tutaj się śmietanka przeniosła. 

Sławek widze już opisał jak u mnie było z 2 pompami. 

Miałem bardzo dużo połączeń, ogrom złączek katowych, 3 restrykcyjne chłodnice z czego jedna MORA 420 więc dla bezpieczeństwa użycie 2 pomp wydawało mi się rozsądne i nie marnowały się tam. 

Natomiast nie było takiej opcji że druga pompa jak przestawała działać to blokowała tą pierwszą. Wirnik w D5 jest przecież tak skonstruowany że woda zasysa na jest środkiem i rozpryskiwana na boki więc jak wirnik nie pracuje to woda sobie po prostu przelatuje tamtędy bez żadnych problemów. 

Gdyby jedna pompa padła to pojedyncza D5 też by to udźwignęla bez problemu. 

Na początku miaęm zestaw oparty o 2 chłodznice 420 + 360 XT45 i to pracowało z jedną pompą D5 i z uwagi na połączenie równoległe cpu+gpu miałęm na zimnej cieczy 285L a na rozgrzanej podczas pracy do nawet 355L/h. 

trashed-1731437313-img_20201101_132919uvkb1.jpg

Potem przesiadłem isę na X299 Dark i dołożyłem bloki ram oraz 1 pompie zeszło wszystko do 185 L/h, więc wiedziałem że już raczej jak zechce dołożyć cokolwiek więcej to zacznie to mocno spadać, a że planowałem zaprojektowanie swojej konstrukcji to musiałem rozważyć opcję 2 pomp jak miała tam siedzieć MORA 420  

trashed-1731437313-img_20210215_232125tjj8p.thumb.jpg.0db73c3dbcee87f481c1713cb0e228d3.jpg

Więc stanęło na połączeniu 2 pomp, jedna po drugiej z  czego jedna siedziała w combo rez/pompa a druga w piwnicy wygłuszona i niemal niesłyszalna. Przy takiej ilości połączeń, złączek, restrykcyjnych dużych chłodnicach etc nie czułem się pewnie z 1 pompą zwłąszcza że nie chciałem aby była zbyt głośna i wolałęm 2 sztuki odpalone na 50-65% niż jedną pompę na 100%. 

trashed-1731437314-IMG_20210514_021657.thumb.jpg.6af817deee0b13daecf69e5068d44218.jpg

trashed-1731437314-IMG_20210421_093859.thumb.jpg.30e409f7050a6635dcbedb218d7f04ec.jpg

IMG_20210523_211606.thumb.jpg.61af3fb4a254c2024e48986cee40bf74.jpg

IMG_20210523_203449.thumb.jpg.9d9fc849def58128c0a2f3deafe9a955.jpg

trashed-1731437314-IMG_20210421_102836.thumb.jpg.5964b6394788588b7ac4c8ad83d38334.jpg

IMG_20210523_211815.thumb.jpg.dee476c9fa17e44600bd530268dc4ff6.jpg

trashed-1731437314-IMG_20210815_130200.thumb.jpg.9643a78c5e1df2eb4795470405f03293.jpg

Edytowane przez ThePunisher
  • Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak w ogóle t o strasznie kiepska sytuacja z blokami do kart RX i RTX :/ Chcialem sobie wymienic karte a tu dla rx 9070 nie ma bloków i dla rtx 5070 tez :/ Nawet dla rx 7800xt chyba tylko bykski wypuscil jeden. Teraz pytanie czy nie lepij mi kupic jaka karte rx 6900xt zeby moc ja sensownie zwodowac czy czekac az cos sie wykluje na rynku CLC ?