DrKleiner 0 Opublikowano Niedziela o 15:45 Opublikowano Niedziela o 15:45 Jak napisałem, będzie to wszytko pod stropem w garażu nic nie będzie w pokoju gdzie pracuje z kompem. Dodatkowo to ma byc dodatek do dużej chłodnicy w obiegu. Jedyne o co sie martwie to żeby mi się wigloć nigdzie nie pojawiła.
Elder 387 Opublikowano Niedziela o 16:17 Opublikowano Niedziela o 16:17 (edytowane) Świetna opcja z wywaleniem chłodnicy outside ale jak masz w garażu zimą na minusie to problem. Pomijam fakt custom kabli aby tą pompę i wentylatory na chłodnicy w garażu wysterować...do zrobienia. W moim przypadku pomieszczenie sąsiaduje z holem piwnicy budynku gdzie jest zimą nie mniej jak 15*C i można tak robić ale w garażu mam na minusie 5 do 12*C i tam był nie montował chłodnicy/wentylatorów/pompy. Chiller to zaraza,głośne to i prądożerne (Hailea Titan) olałem temat. Punkt rosy problemy z izolacją komponentów = babranie pod bicie rekordów na HWBot tak...do pracy daily nie. Edytowane Niedziela o 16:19 przez Elder
DrKleiner 0 Opublikowano Niedziela o 16:20 Opublikowano Niedziela o 16:20 U mnie w garażu jest w zime około 15-17*C (cały czas monitoruje) latem w ciagu dnia dochodzi do 30*C. Custom kable to żaden problem większy problem to przewiercić i nie wjechać w podłogówkę. Myślę że od samego wywalenia chłodnicy z pokoju i wentylatory i pompa cały czas na maxa też nieźle obniżę temp. Jak wcześniej chiller jego głośność i prądożerność to nie problem, bo moge go odpalać tylko wtedy jak np. będę potrzebował schłodzić mocniej kompa jak i tak będzie dodatkiem w obiegu.
Elder 387 Opublikowano Niedziela o 16:27 Opublikowano Niedziela o 16:27 (edytowane) Można tak zrobić. Chiller jako układ wspomagający pracę zewnętrznej chłodnicy ale tego nie testowałem. Jak garaż latem mocno się nagrzewa pod +30*C to nie jest dobre miejsce na zewnętrzną chłodnicę. Mimo wszystko drugie pomieszczenie na chłodnicę/wentylatory pompę to sztos...nie grzejesz pomieszczenia w którym pracujesz latem nie hałasuje zestaw wentylatorów ustawiony na high rpm (a to znacząco poprawia wydajność chłodnic i zbija deltę płynu). Za to słyszysz cewki GPU i najmniejszy dźwięk jaki komp na biurku generuje W Deuterium to nie istnieje...dead silent... ale koszty koszty koszty jak kto jest perfekcjonistą. Edytowane Niedziela o 16:27 przez Elder 1 1
DrKleiner 0 Opublikowano Wtorek o 17:06 Opublikowano Wtorek o 17:06 Haha, teraz w IDLE to ja słysze wentylator w monitorze... Pokój latem potrafi też się nagrzać do 24/25*C jak sprawdzałem w historii, więc wtedy można ten chiller używać z doskoku. Im dłużej o tym myślę to w to pójdę
Elder 387 Opublikowano Środa o 15:40 Opublikowano Środa o 15:40 Główny problem z chillerem który rozpatrywałem w jednym z projektów CLC to balans jaki jest wymagany do pracy long term między poziomem wilgotności w pomieszczeniu gdzie jest komp, temperaturą płynu w loop a potrzebą/lub brakiem potrzeby izolacji metalowych elementów loop (bloki/złączki). To był układ z GPU w 3WAY SLI (Titan Pascal max OC) + 18core SKLX dowalony pod 5GHz all core (czasy zabaw z platformami HEDT)=piekło bo ponad 1KW poboru mocy. Chodziło o ten chiller. https://www.aquatuning.com/pl/sporty-wodne/chlodnica-przeplywowa/chlodnica-przeplywowa-rak-hailea-ultra-titan-1500-hc500-790wat-moc-chlodzenia-biala-edycja-specjalna Chillery są głośnymi urządzeniami więc raczej przymus trzymania tego w innym pomieszczeniu niż to gdzie pracujemy kotłują masę prądu podczas pracy i generują masę ciepła do otoczenia więc wady są i trzeba mieć je na uwadze. Bardzo często używana w CLC opcja,szczególnie dekadę temu. Jest o tym na Reddit dużo wpisów bo tam w sumie z realnych doświadczeń userów coś jest wrzucone jeśli mieli problemy do obejścia. Eksperymentów było więcej. Szczególnie na początku mojej przygody z CLC w 2011 roku. Był przykładowo temat od Scoobiego który chłodził kompa z 3 WAY SLI wodą bieżącą z instalacji wodociągowej gdzie na początku projektu odsądzano go od czci i wiary i szybko japę krytykanci zamknęli jak okazało się że to spox działa i nie generuje wysokich kosztów. https://forum.purepc.pl/topic/333180-chłodzenie-bieżącą-wodą/ Działało super wydajnie zmiatając w wydajności wszelkie opcje z chłodnicami jakie klasycznie stosujemy w CLC ,info jest w worklogu. Fotek brak (Abload zdechł i wymiotło) Sprawdzałem termoparą w CEM DT-61 to mam obecnie temp wody z kranu 7*C a latem 12-14*C ale tu filtry do wody są konieczne jak u Scoobiego (osady/korozja minerały w wodzie bieżącej) albo wymiennik ciepła i dwa obiegi. Pierwotny w samym PC np z DP ULTRA i woda we wtórnym odbierającym ciepło plus np wymienniki ciepła od KOOLANCE lub jakiś inny...pełna dowolność. Klimatyzator i nawiew zimnego powietrza na supersize chłodnicę typu Mora 600 też ciekawa opcja mimo wszystko to są kaprysy i to drogie dla dosyć specyficznej grupy userów CLC co lubią eksperymentować. W projekcie Deuterium przy 4x 560mm z full speeed Lian Li TL series 140mm i ambient 22*C jest delta płynu w loop 3.3*C bez tych wynalazków w rodzaju Hailea i innych kłopotliwych w użytkowaniu zabawek a RTX 5090 z blokiem Alphacool ma core temp 48*C w full load więc...olewka na chillery i eksperymenty. Wystarczy klima i nisko trzymany ambient w pomieszczeniu gdzie pracują chłodnice.
duniek 328 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) pełny backplate lga1700 ktos ogarnia czego mozna uzyc jako izolacja ? poliweglan lity ? 0,3-0,4-0,5mm ? a moze cos innego bede robił swój podobny tylko w sumie nie nie wiem czego uzyc pomiedzy blache a PCB (ps kupny kosztuje 80zł) Edytowane 1 godzinę temu przez duniek
aerial 224 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Nie lepiej dać coś miękkiego? Jakiś materiał, guma. Teoretycznie twardy materiał mógłby zgnieść/odłamać jakiś element smd z płyty.
duniek 328 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 15 minut temu, aerial napisał(a): Nie lepiej dać coś miękkiego? Jakiś materiał, guma. Teoretycznie twardy materiał mógłby zgnieść/odłamać jakiś element smd z płyty. guma odpada bo to ma usztywniac przeciez caly socket zadnych elementow smd ani innych tam nie moze byc (co najwyzej w tych wcięciach ale one po to wlasnie są)
aerial 224 Opublikowano 58 minut temu Autor Opublikowano 58 minut temu z tego co pamiętam EK dawało taką przekładkę z gumy właśnie
Rekomendowane odpowiedzi