Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, nalewator napisał(a):

Też mnie coraz bardziej kusi ta karta, wymianę planuje na lipiec (w skali roku najtaniej) , może do tego czasu "połatają"  narzut na CPU. Daj znać jak  się sprawuje.

Dam znać, jest już gotowa do odbioru.

Ja mam bardzo wydajny setup z dwunastordzniowym procesorem i szybką pamięcią 6600mhz cl32 więc powinno być ok ale poinformuję!

Raczej zakup dla zabawy bo w 4k cudów nie będzie.

Opublikowano
5 minut temu, wallec napisał(a):

Dam znać, jest już gotowa do odbioru.

Ja mam bardzo wydajny setup z dwunastordzniowym procesorem i szybką pamięcią 6600mhz cl32 więc powinno być ok ale poinformuję!

Raczej zakup dla zabawy bo w 4k cudów nie będzie.

Przy 12700 to B580 akurat nie powinna być ani trochę ograniczana, przynajmniej w teorii

Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Od pierwszego Arca nie polatali i nie polataja ;)  Bledy beda sie ciagnac do konca tej architektury.

Ty tego nie wiesz, bo nie używasz Arca, ale ja wiem, bo sprawdzam stery na bieżąco, i w niektórych grach połatali od początku życia Arca. W tym sensie, że z poziomu żenady (3x niższa wydajność CPU od NV i AMD np. w Dying Light 2) doszli do poziomu akceptowalnego (tylko 2x niższa) %-) To jest absolutnie do połatania w sofcie, tylko oni nie mają pojęcia, jak się za to zabrać porządnie.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Tadam! Karta jest - Intel jeszcze nie ogarnął ustawienia odswieżania monitora.

Pokazuje 48-120Hz ale nie da się wybrać 120hz, maks 4k 60hz xD

Wykręcam to z obudowy i jutro zwrot do xkom.

image.thumb.png.2bbd4bc2cf430d8f6fc4c12b237ba906.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że się da normalnie w ustawieniach systemowych. Software w niczym tu nie przeszkadza. Nie ma tu żadnego problemu. Wiele razy instalowałem sterowniki z tym najnowszym softem na B570 i na B580, na dwóch różnych monitorach i zawsze wszystko było ok. Mam monitory 100 Hz i 240 Hz, pełny zakres do wyboru.

Edytowane przez nietypowy
Opublikowano (edytowane)

4k? Nie zadziałało. Wsadzam kartę, instaluje sterowniki, robię restart, upewniam się że tv jest w trybie gry, wchodzę w ustawienia wyświetlania, wybieram 4k i maks widzę 60hz -> nie działa.

Musiałbym być masochistą żeby poświęcić temu więcej czasu skoro taka podstawa nie działa.

Nawet nie odpaliłem gry na tym xD

Ps. Pudełko jest mega wypas.

IMG20250225173132.jpg

Ps2. @Send1N nie wszystko co mam jest cacy xD

Edytowane przez wallec
  • Sad 1
Opublikowano

HDMI/DP ten sam, którego używałes do tej pory?

Na identycznych ustawieniach tego telewizora wcześniej z inną kartą było ok?

Może głupie pytanie, ale rozumiem, że DDU użyte?

Ja tam byl zrobił wszystko co jest możliwe żeby mieć pewność, bo brak możliwości wyboru maksymalnego odświeżania monitora jest tak absurdalne, że bym tego nie odpuścił.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie coś tu podejrzane jest że wallec który jest "grzebaczem" z miejsca odpuszcza :E powód musi byc inny, może przemyślenia że karta jest za słaba do 4K i lepiej ją od razu zwrócić :hmm:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

O to właśnie chodzi, że w pewnym momencie zaczyna się doceniać swój czas i pieniądze by nie musieć "debugować" takich bzdetów.
Komp, tv, kabel bez zmian. Kilka kart amd i nvidii śmigały bez problemu, bez ddu, bez reinstalacji windowsa itp.

Szkoda czasu na to, karta już w pudełku.
Poświęciłbym 2h na reinstalację windowsa, kolejne 3h na czytanie reddit a i tak by nie działało ;)

PS. Przez te 15-30min używania karty zauważyłem jeszcze, że gui aplikacji intela się wiesza i, że mega wolno odpala się chrome oraz pasek start -> tak jakby czekał na włączenie akceleracji sprzętowej.

Nie wierzę, że recenzenci tego nie widzieli ;)

OOOOOOOO tak jak tutaj zmulało, zmieniasz opcję i zmuła :D

@Send1N @nietypowy @nalewator @Phoenix.

Dałem jej drugą szansę.

Popcorn, 8 minut i proszę powiedzieć co robię źle :D

DDU a następnie restart PC.
Podczas seansu można zobaczyć:

- brak obrazu po instalacji sterowników

- brak obrazu po restarcie

- obraz udaje się odzyskać po odłączeniu i podłączeniu kabla hdmi

- zawieszanie się aplikacji GUI Intel

- zawieszanie się menu start

- brak możliwości wyboru powyżej 60hz w 4k 8bit full rgb a nawet 4:2:0

xD

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie ma sensu tracic czasu na to guano, jesli tak trywialne rzeczy nie dzialaja od reki to sorry ale to nie powinno byc w sprzedazy. Robic fikolki, zeby takie proste rzeczy zadzialaly ?? Nie dzieki. To samo z tym poborem w idlu, grzebac i sie meczyc, zeby tylko ustawic, a i tak nie zawsze to dziala :D 

Opublikowano

Użyj DDU, a nie tej opcji czystej instalacji w instalatorze. Może tylko pomóc, a nie zaszkodzi.

Opóźnienie otwierania startu też u mnie się pojawia. Na integrze jest ok, więc to prawie na pewno wina nowego softu intela.

Jeżeli chodzi o nie wykrywanie sygnału i ograniczenie odświeżania, to jedyne co mi przychodzi do głowy - telewizor i jego ustawienia albo rodzaj HDMI/DP. HDMI 2.1 używasz czy DP 1.4?

Apka intela się czasami zawiesza u mnie w zupełnie innym miejscu, widać to w filmie dokładnie w tym momencie

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Nie ma sensu tracic czasu na to guano, jesli tak trywialne rzeczy nie dzialaja od reki to sorry ale to nie powinno byc w sprzedazy. Robic fikolki, zeby takie proste rzeczy zadzialaly ?? Nie dzieki. To samo z tym poborem w idlu, grzebac i sie meczyc, zeby tylko ustawic, a i tak nie zawsze to dziala :D 

Od zawsze powtarzam, że to nie jest karta dla każdego albo raczej jest dla mniejszości

Opublikowano
4 minuty temu, nietypowy napisał(a):

Od zawsze powtarzam, że to nie jest karta dla każdego albo raczej jest dla mniejszości

Przeciez tu nie dzialaja tak proste rzeczy,  a Ty piszesz, ze karta nie dla kazdego??  Przeciez tego nie da sie  zaden sposob usprawiedliwic, gosc kupil karte, zamontowal i nie moze uzytkowac :hahaha:No faktycznie karta nie dla kazdego :D 

Opublikowano (edytowane)

To jest hardkor, jak można wydać aplikację, która po uruchomieniu i zaznaczeniu jakiejkolwiek opcji się wiesza? 
Odrzuca od produktu przy pierwszym kontakcie.

Pobór w idle na tym 4k@60hz był zajebisty ~15-20w więc luzik.

Szkoda.

Teraz wyobraźcie sobie, że polecacie sprzęt jakiemuś kuzynowi/kumplowi bo w recenzjach "spoko karta, brać, idealna do 1440p" a gość nie mógłby ustawić rozdzielczości na HDMI xD

Prawie 1.5k zamrożone na tydzień/dwa xD

Edytowane przez wallec
Opublikowano
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez tu nie dzialaja tak proste rzeczy,  a Ty piszesz, ze karta nie dla kazdego??  Przeciez tego nie da sie  zaden sposob usprawiedliwic, gosc kupil karte, zamontowal i nie moze uzytkowac :hahaha:No faktycznie karta nie dla kazdego :D 

No tak, nie dla każdego = dla osób, które są świadome problemów i chcą sie z nimi męczyć. Dla mnie to proste. Nie tłumacze intela, bo mi nawet za to nie zaplacili. A mogliby :hahaha:

18 minut temu, wallec napisał(a):

Teraz wyobraźcie sobie, że polecacie sprzęt jakiemuś kuzynowi/kumplowi bo w recenzjach "spoko karta, brać, idealna do 1440p" a gość nie mógłby ustawić rozdzielczości na HDMI xD

Jeżeli nie chcesz problemów, to z czystym sumieniem Arców sie nie poleca komukolwiek. Jeszcze nie, mimo tego, ze jest lepiej.

7 minut temu, Send1N napisał(a):

Istnieje PayPo czy odpowiednik allegro pay itp właśnie po to aby nie zamrażać sobie kasy przy zakupach, to ułatwia życie bardziej niż paczkomaty ;) 

Niby tak, ale jednocześnie nie do końca dobrze wpływa na historię w BIKu, więc ja już wole zamrozić kase na chwile.

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Zwrot w salonie xkom jest od reki, a wysyka paczkomatem to nie czekalem wiecej jak 2dni po dotarciu karty do nich.

True. Tym bardziej to żaden problem i lepiej kupić normalnie za kase.

Opublikowano (edytowane)

No ja jak trafiłem 3 razy w ME 5 lat temu ten sam model monitora z bad pixelami to na 4 już nie miałem kasy na koncie bo zamroziłem sobie 4K :E i wtedy właśnie pierwszy raz skorzystałem z PayPo żeby nie zostać całkowicie bez ekranu przez 2 tygodnie (stary zdążyłem sprzedać) :hahaha:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Widzę ,że jeszcze daleka droga przed Intelem .Zobaczę jak będzie wyglądała sytuacja w lipcu(może poogarniają;)). Jak na razie jest to chyba jedyna nowa karta z 12GB w normalnej kasie tylko co z tego. Mnie jeszcze interesuje jak karta działa pod Linuxem.

P.S. Też bym robił zwrot.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Gdybym był na jego miejscu też bym tak zrobił, ale nie dlatego, że coś tam gdzieś jakoś nie działa tak jak powinno tylko dlatego, że 60 Hz jest nieużywalne. Jedyny i najważniejszy powód. Jak dla mnie to winny jest telewizor, a nie całkowicie aplikacja. Chyba, że na normalnym monitorze 4K byłoby to samo, to wtedy zwracam honor. Według mnie karty i ich apki powinny działać najlepiej na monitorach komputerowych, a niekoniecznie na telewizorach.

Widzę ,że jeszcze daleka droga przed Intelem .Zobaczę jak będzie wyglądała sytuacja w lipcu(może poogarniają;)). Jak na razie jest to chyba jedyna nowa karta z 12GB w normalnej kasie tylko co z tego. Mnie jeszcze interesuje jak karta działa pod Linuxem.

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/intels-newest-b580-gpu-underperforms-last-gen-arc-alchemist-cards-in-linux-benchmarks-likely-due-to-early-teething-pains

Edytowane przez nietypowy
  • Upvote 1