Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, dawiduser143 napisał(a):

Nowe sterowniki z WHQL. https://www.intel.com/content/www/us/en/download/785597/intel-arc-iris-xe-graphics-windows.html

Przy tych kwotach i dostępności można sobie odpuścić do ustabilizowania się sytuacji, a za rogiem nowe karty od konkurencji i wrażenia ARC nie będzie robił;).

Areczek zawsze będzie robił wrażenie, szczególnie LE, bo jest w mniejszości. Wyróżnia się a czy negatywnie czy pozytywnie to już kwestia indywidualna.

A sterownik właśnie ściągam jak tylko dostałem powiadomienie :D

19 godzin temu, nietypowy napisał(a):

@dawiduser143przed chwilą jeszcze coś zauważyłem innego i szkoda, że dopiero teraz, bo znalazłem kolejny problem.

image.thumb.png.923529c6c01e9a5fd1c1615e365c1192.png

Możesz sprawdzić co się dzieje po kliknięciu w Wyświetl informacje o wersji? Bo u mnie cala apka się wyłącza.

Poprawili tego buga w najnowszej wersji, ale reszta nadal występuje. Zgodnie zresztą z dokumentacją

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, nietypowy napisał(a):

Kolejny, który robi film pod wyświetlania. Każda karta ma lepszą wydajność z bardziej wydajnym prockiem. Technologiczno-konstrukcyjne aspekty arców nie mają tu raczej wiele wspólnego.

Nie urażając ;) ale twoje podjaranie tymi arcami to też nic fajnego znaczy się masz do tego prawo :P , nie wiem jakim ch... ale cała wiara od początku ich istnienia mówię o tych pierwszych nawet arcach do teraz krzyczy i jawnie w to wierzy że większość ich bolączek są spowodowane sterownikami ,złe sterowniki,nie dopracowane it. ble ble ble a to gó.... prawda  ,już dawno na którymś zagramanicznym forum ktoś mnw. opisywał dlaczego tak się dzieje i to nie jest problem software ;) , czytałem tą wzmiankę dawno dawno temu na pewno ponad rok więc nie mam pojęcia gdzie to się znajduje.Jak ktoś nastawiony na same nowe gierki i cały nowy software to zapewne można by brać te b580 bo możliwe że połatają to jeszcze jako tako :wariat: , ja osobiście jak miałbym brać to może 4-5 gen arców więc jeszcze daleka droga  :banana:

Edytowane przez unadarek
  • Like 1
Opublikowano

Akurat narzut na procesor na kartach niebieskich to nic nowego. Już wcześniej były wideo mówiące o tym problemie. Tak swoją drogą, testerzy Intela jak można się domyślić nie używają konfiguracji z prockami AMD. Testują na 13900K i cyferki się zgadzają. W wysokopoziomowym API sterowniki odgrywają większą rolę niż na Vulkanie i DX12. Software wciąż ma sporo do gadania, ale sprzętowych problemów nie rozwiązuje. Ciekawe kiedy pamięci zejdą z taktowań w stanie spoczynku:E Od Druida lub w ogóle?

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, unadarek napisał(a):

Nie urażając ;) ale twoje podjaranie tymi arcami to też nic fajnego znaczy się masz do tego prawo :P , nie wiem jakim ch... ale cała wiara od początku ich istnienia mówię o tych pierwszych nawet arcach do teraz krzyczy i jawnie w to wierzy że większość ich bolączek są spowodowane sterownikami ,złe sterowniki,nie dopracowane it. ble ble ble a to gó.... prawda  ,już dawno na którymś zagramanicznym forum ktoś mnw. opisywał dlaczego tak się dzieje i to nie jest problem software ;) , czytałem tą wzmiankę dawno dawno temu na pewno ponad rok więc nie mam pojęcia gdzie to się znajduje.Jak ktoś nastawiony na same nowe gierki i cały nowy software to zapewne można by brać te b580 bo możliwe że połatają to jeszcze jako tako :wariat: , ja osobiście jak miałbym brać to może 4-5 gen arców więc jeszcze daleka droga  :banana:

No spoko czyli mamy calkowicie inne podejscie 😎 mnie srednio obchodzi co jest powodem takiej a nie innej specyfiki dzialania czy hardware czy sterowniki,  malo mnie tez obchodzi wydajnosc tych kart. Mnie interesuje wszystko co sie na okolo nich dzieje, ale najbardziej jara sam fakt, ze po prostu sa. Wystarczy mi info ze malo kto je ma a jak dzialaja to juz drugorzedna kwestia i biore to na klate. Jezeli maja byc pelnoprawna konkurencja za kilka lat to niech tak bedzie ale ja i tak bede mial kazda generacje LE u siebie. Moze dlatego, ze nie jestem typowym graczem i bardziej kreci mnie hardware 😇

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, nietypowy napisał(a):

No spoko czyli mamy calkowicie inne podejscie 😎 mnie srednio obchodzi co jest powodem takiej a nie innej specyfiki dzialania czy hardware czy sterowniki,  malo mnie tez obchodzi wydajnosc tych kart. Mnie interesuje wszystko co sie na okolo nich dzieje, ale najbardziej jara sam fakt, ze po prostu sa. Wystarczy mi info ze malo kto je ma a jak dzialaja to juz drugorzedna kwestia i biore to na klate. Jezeli maja byc pelnoprawna konkurencja za kilka lat to niech tak bedzie ale ja i tak bede mial kazda generacje LE u siebie. Moze dlatego, ze nie jestem typowym graczem i bardziej kreci mnie hardware 😇

Jak najbardziej przyjmuję do wiadomości ;)

Opublikowano
21 godzin temu, nietypowy napisał(a):

Czyli w skrócie, facet ma problem z tym, że Arci działają zgodnie ze specyfikacją i zapowiedziami, zero ściemy od początku, wszystko jest tak jak miało być według Intela :heu:

To wynika po prostu z niedorobionego sprzętu. Przy obecnych platformach, które mają RBAR, nie ma to większego znaczenia, ale fakt pozostaje faktem - jest to wada, bo na NV/AMD możesz RBAR mieć wyłączony i wszystko działa jak trzeba, a na Intelu wydajność leci na pysk i przycinki okrutne.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

To wynika po prostu z niedorobionego sprzętu. Przy obecnych platformach, które mają RBAR, nie ma to większego znaczenia, ale fakt pozostaje faktem - jest to wada, bo na NV/AMD możesz RBAR mieć wyłączony i wszystko działa jak trzeba, a na Intelu wydajność leci na pysk i przycinki okrutne.

No tak tutaj nie ma o czym gadac. Uzaleznienie arcow od rbara to jest automatycznie proszenie sie o problemy i tak wlasnie sie stalo.

Opublikowano
23 godziny temu, nietypowy napisał(a):

Gość robi film o tym, że Arci drugiej generacji nadal są uzależnione od rebara i starsze systemy/gry mogą działać źle albo wcale.

Czyli w skrócie, facet ma problem z tym, że Arci działają zgodnie ze specyfikacją i zapowiedziami, zero ściemy od początku, wszystko jest tak jak miało być według Intela :heu:

To nie o tym tylko o tym, że na starszym sprzęcie wydajność spada bo jest narzut sterownika na procesor a o rebarze wspominał, ze nadal musi być ON jak w Alchemiście. Hardware Unboxing zrobił testy na Ryzenie 2600 i też karta sporo traci na wydajności bo proc już stary (tam pewnie swoje 5 groszy dorzuca też fakt, ze L3$ dzielony) 

W sumie jak te dwa kanały chciały pokazać, że jest narzut to testy powinny być na i5 9600K, i7 9700 i i 9 9900 oraz na Ryzenie 2600, 2700, 3700 oraz 5700x aby pokazać ludziom czy jest sens zmienić proca i na jakim etapie problem nie występuje. Raczej zmiana z i5 9600k na i7 9700 to nie jest duży koszt tak samo z 2600 na 2700. A tak jest kręcenie afery bez pokazania możliwego rozwiązania.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Pentium D napisał(a):

W sumie jak te dwa kanały chciały pokazać, że jest narzut to testy powinny być na i5 9600K, i7 9700 i i 9 9900 oraz na Ryzenie 2600, 2700, 3700 oraz 5700x aby pokazać ludziom czy jest sens zmienić proca i na jakim etapie problem nie występuje. Raczej zmiana z i5 9600k na i7 9700 to nie jest duży koszt tak samo z 2600 na 2700. A tak jest kręcenie afery bez pokazania możliwego rozwiązania.

Tyle że te intele mają nawet na pudełku że działają od 10gen w górę i Ryzen 3000+, REBAR być musi.

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000091128/graphics/intel-arc-dedicated-graphics-family.html

Na 9gen byłaby kupa z wydajnością.

Edytowane przez traczkolwiek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, traczkolwiek napisał(a):

Tyle że te intele mają nawet na pudełku że działają od 10gen w górę i Ryzen 3000+, REBAR być musi.

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000091128/graphics/intel-arc-dedicated-graphics-family.html

To sa oficjalne wymogi ale jak sie juz wiele razy okazalo dzialaja tez  np na intelach 8 i 9 gen oraz na starszych tez chyba. Jak to juz inna kwestia, ale wstanie, wiec to info o 10 gen/3000 ryzenach mozna sobie wlozyc gleboko

Po modach rebar nawet na sandy bridge bedzie, wiec i tam bedzie dzialac jak ktos sie uprze. Kombinowanie, ale niewazne. Wazne ze mozna

Edytowane przez nietypowy
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, traczkolwiek napisał(a):

info potrzebne żeby jakiś maciuś nie miał pretensji że na jego i5 4460 nowa karta działa gorzej niż stara

Duzo opinii ludzi na forach/stronach. Pozniej moge poszukac. Chyba ze wszyscy klamia no to coz 😅

Zreszta sam rebar pojawial sie juz od 2010 z tego co kojarze, wiec to wiele tlumaczy

Opublikowano
34 minuty temu, traczkolwiek napisał(a):

Ale na chipsetach 300 (zarówno intela jak i AMD) też można Rebara włączyć więc ta tabelka dziwna trochę.

Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

Ale na chipsetach 300 (zarówno intela jak i AMD) też można Rebara włączyć więc ta tabelka dziwna trochę.

No wlasnie o to chodzi, wiec ten oficjalny tekst z pudelka mozna troche olac

Opublikowano (edytowane)

https://www.nullprozentshop.de/p/intel-arc-b580-limited-edition-grafikkarte/a1069153?nbbct=4001_geizhals_nps

https://www.ebay.pl/itm/176733885965?var=0&toolid=20006&customid=Y2ZjMThhNzJmZTFjMzRlNA

https://www.notebooksbilliger.de/intel+arc+b580+limited+edition+grafikkarte+871698

Ciekawe czy u niemca naprawdę jest tak dobrze od reki a my jak zwykle w pupie czy jednak nie. Wszędzie nie ma wysyłki do polszy, nawet na ebay.pl... 

4 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Dokładnie, między innymi też w tym problem, że za mały zakres procków pokazali.

Opublikowano
6 godzin temu, nietypowy napisał(a):

No wlasnie o to chodzi, wiec ten oficjalny tekst z pudelka mozna troche olac

Ni nie Bo masz jak byk napisane ze te platformy maja właśnie support więc i mniej problemow jak i stery optymilizacja 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Maxforces napisał(a):

Ni nie Bo masz jak byk napisane ze te platformy maja właśnie support więc i mniej problemow jak i stery optymilizacja 

Na pudełku jest wyraźnie napisane

Minimum system requirements:

10 Gen intel Core Processors or newer with compatible motherboards supporting Resizable BAR

AMD Ryzen 5000 Series or select AMD Ryzen 3000 Series Processors with compatible AMD Ryzen 500 Series motherboards supporting Smart Access Memory

czyli jest konkretna informacja o tym, że są to minimalne wymogi systemowe = na starszych seriach procków/płyt karta nie zadziała. Przez minimalne rozumiem jedno - jeżeli nie są spełnione, to karta nie zostanie wykryta, czyli nie będzie można jej uzyć. Jednoczesnie ten tekst nie mówi nam ani trochę, że na nich będzie mniej problemów oraz stery będą lepiej działać. Nie ma nic o tym, że między innymi albo również. Jest taki konkret, że bardziej być nie może. Tymczasem po czasie się okazuje, że minimalne wymagania systemowe to po prostu obecność płyty z aktywnym rebarem i tyle, więc tak, można tekst z pudełka brać z przymrużeniem oka. Te oficjalne informacje są na dzień dzisiejszy niekompletne.

Opublikowano (edytowane)

Tak minimalne gdzie Intel wspiera te platformy, jak bys troszke rozumial to w sterach masz optymilizacje pod platformy (procki) nazut sterownika.

Gry tez odpalisz na sprzecie ponizej minimum wymaganych, ale jak dzialaja to wiadomo.

To co poszli na latwizne to Ryzen 500 Series motherboards by uniknac klopotu bo 3xx/4xx nie wszystkie dostaly Resizable BAR ale optymilizacja pod procki jest.

Masz tam w linku

Supported Hardware Configurations

nie bez powodu sie to znalazlo bo nie tylko hardware i Resizable BAR ale stery tez trzeba pisac ze wsparciem.

PS.

Ktos sie pisze na test gier dx11/10 do porownania rx6600xt z zegarami 6650 co w praktyce to 7600 wydajnosciowo

Edytowane przez Maxforces