Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1) Radiatory montowane w ukladzie byly wczesniej plukane do czysta Blitzem? To wazne. Jesli tak to wystarczy zalac uklad 1-2 razy destylka i przeplukac go i tyle.

2) Kazdy barwnik wplywa negatywnie jesli chodzi o osad i czyszczenie. Jesli chcesz zalewac czyms innym niz DP Ultra Clear to przygotuj sie tez na dodatkowe giecie rurek przy nastepnej modyfikacji ukladu ;) 

Ogolnie PC wyglada calkiem fajnie. Nie rozumiem jedynie dlaczego na gorze nie zastosowales radiatora x-flow tylko jest on na dole :E To troche psuje estetyke na dole, a na gorze niepotrzebnie komplikue uklad. Tak samo na przodzie x-flow bylby lepszym i bardziej eleganckim rozwiazaniem. Tak tylko na przyszlosc pisze ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

Ad.1 nie, jeszcze nic nie płukałem, wszystko jest wprost z pudełka. Chciałem czyścić cały, gotowy układ I zacząć właśnie od Blitza.

Ad. 2 nie bardzo rozumiem? Z powodu wybarwienia starych przewodów?

Tu nie ma w ogóle radiatora xflow, wszystkie są klasyczne. Podłączenie na dole jest do trzeciego portu i służy tylko opróżniania układu.

Koncepcja, o której mówisz jak najbardziej ma sens i faktycznie lepiej by to wyglądało, jeżeli chciałbym zrobić kompa w klimacie clean look. Rozważałem taką opcję poważnie na etapie prac koncepcyjnych, ponieważ podobają mi się takie buildy i lubię mieć tak zorganizowaną przestrzeń, zwłaszcza pracy. Na pierwszy build jednak wybrałem bardziej rzucające się w oczy przewody i większe skomplikowanie. Niewykluczone, że tak jak piszesz zrobię następny build albo modyfikację, gdy to co jest mi się znudzi. A będę robił na pewno, bo połknąłem bakcyla :E

Opublikowano

Grubo...pierwsze CLC zwykle zaczyna się od jak najprostszego układu rurek z małą ilością gięć (1 lub 2 łuki dla jednej rurki)

a tutaj jest pro opcja z wielokrotnymi gięciami która...dała specyficzny wygląd loop.

Kiedyś przerabiałem taki pomysł i to był...dobry test dla zbadania granic własnej cierpliwości :)

69965255_817130375350690_7095032118949969920_n.thumb.jpg.b33d956acd9551dcfc244ed01a8e4a6e.jpg

Zwykle jak w loop zbudowanym na nowych komponentach użyję Mayhems Ph neutralizera to 2 lub 3 płukania destylką i finito...można lać docelowy płyn.

Faktycznie barwniki płynów typu pastel po długim czasie pracy w loop powodują trudno usuwalne zmiany/zabarwienia w akrylu.

Zarówno w gwintach 1/4 cala bloków wodnych jak i w rurkach akrylowych.

Pastele się degradują z czasem i to typowy efekt barwników organicznych użytych do ich produkcji.

Płyny Aquacomputer w mniejszym stopniu barwią loop.

Co gorsza niektóre płyny pastel w wyjątkowo paskudny sposób barwią bloki akrylowe kart graficznych czy CPU

a nawet w przypadku białych obudów i chłodnic powodują nieodwracalne zmiany/odbarwienia jeśli nastąpi wyciek płynu.

Miałem taki CLC w naprawie,klient po wycieku od razu nie usunął śladów płynu...dramat,wżarło to się nawet w biały lakier zabudowy piwnicy budy i biały lakier chłodnicy.

Żadna chemia tego nie rusza,trzeba ponownie lakierować elementy.

Zwracam uwagę na to co firma która składała mu tego kompa odwaliła przy dokręcaniu złączek (chyba kluczem hydraulicznym tą złączkę zdewastowali)

20240605-161257.thumb.jpg.059aed8332a6922bee95e4a7dbd293c1.jpg

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, trybcio86 napisał(a):

Mam pytanko a nie zauwalyles w tej obudowie otworu do filportu zeby go sprobowac uzyc ? 

Tak są, można też wykonać je samemu. Wymyśliłem jednak takie rozwiązanie, zobaczymy jak się sprawdzi

Opublikowano

Wczoraj wieczorem podrutowałem trochę. Nigdy nie byłem jakimś mistrzem i niewidoczne kable miały być po prostu upięte i względnie sensownie puszczone. Na ten moment wygląda to tak

20241201_225105.thumb.jpg.0673ab0accec0b0730b560ffc823c891.jpg20241201_225117.thumb.jpg.0d3bcf6c65ae58370538647465160122.jpg

Dziś za to idzie chemia

20241202_210333.thumb.jpg.647658202966b0cee51d75cc1b065a50.jpg

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Działa! :E

Wczorajszy dzień poświęcony był płukaniu, które w sumie odbyło się cztery razy, po 2,5- 3 h. Finalnie zdecydowałem się, za Waszą poradą, na płyn bez jakiegokolwiek barwienia. Po napełnieniu i wstępnym odpowietrzeniu podłączyłem wszystkie kable wewnątrz, ustawiłem kompa na miejscu, powpinałem peryferia, przyciskam włącznik... i nic. Nie spanikowałem, ale zacząłem metodycznie sprawdzać najprostsze rzeczy- wpięcie kabla zasilania, listwę, pstryczek na zasilaczu, podłączenie FPANEL itd. Wszystko było ok, ale niepokoić się zacząłem, kiedy odłączyłem zasilanie płyty i na mostku do pompy "wszystko" ruszyło. Więc zasilacz ok, tylko płyta lub buda... Oczami wyobraźni zobaczyłem siebie prującego cały zestaw, by odesłać któryś z tych elementów na gwarancję lub do naprawy. Wróciłem jednak do sprawdzania podłączeń i winowajcą okazała się wtyczka do pompy lub Octo wpięta odwrotnie do USB 2.0. Po odwróceniu wszystko ożyło :faja:

Potem standardowo: BIOS, Winda, stery i soft, który uzupełniam do teraz. Aquasuite w miarę ogarnięte. Temperatury CPU i GPU bardzo w porządku, choć na razie go nie wygrzewałem, tylko 3 razy pod rząd poleciał benchmark. I ta cisza, nawet pod obciążeniem...

Buda, w tym momencie, prezentuje się tak:

20241205_004515.thumb.jpg.ec8640fef39ad7cefb355217ed2a6041.jpg

20241205_004523.thumb.jpg.ba41a0cd471928dfb5dce12998911473.jpg

Zdjęcie przekłamuje jasność, która jest w rzeczywistości zdecydowanie niższa- ledy na wentach są ustawione na 5%. Kolor puki co biały i bardzo możliwe, że tak już zostanie. Eksperymentowałem z lekko niebieskim, by zrekompensować sobie brak niebieskiego płynu, ale nie wyglądało to dobrze. Jeszcze będę próbował sobie inne warianty podświetleń, np wyłączę MOBO albo włączę blok GPU. Do tego jednak muszę dokupić spliterka ARGB, bo kupując Splitty-ego, nie wliczyłem jeszcze jednego slotu. Ale to kosmetyka, na razie jestem, nie ukrywam, bardzo zadowolony i dumny. <Uwaga, dalej fragment z bumerskim pieprzeniem!> W końcu zrealizowałem swoje marzenie, które sięga... hmmm... to było dawno. Chyba w pierwszej dekadzie 21-go wieku chyba na łamach CD-Action ukazał się artykuł pt. "Woda na komputer". Pamiętam, jak wielkie wrażenie zrobił na mnie pomysł chłodzenia kompa cieczą i jak rozpaliło to moją, z gruntu techniczną, wyobraźnię. Dziś, własnoręcznie zbudowany komp stoi na moim biurku :E

W tym miejscu bardzo chciałbym podziękować wszystkim Forumowiczom, którzy zaangażowali się radą i pomocą. Jak zwykle- forum nie zawodzi!

Co dalej? To nie koniec! Na pewno w weekend zmienię płyn, tak jak radził Elder a przy okazji poprawię jeszcze troszkę kable. Docelowo myślę o zmianie karty graficznej, więc i blok. Chciałbym poprawić gięcie jednej lub dwóch rurek, może to będzie dobra okazja. Myślę także o zmianie kabli na takie w oplocie, albo dołożyć przedłużki. Czas pokaże, ale wszystkie zmiany będę zamieszczał tutaj.

EDIT. No i muszę przewalczyć kod 08, który zauważyłem dopiero teraz :boink:

Edytowane przez Marcusfff
  • Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano

Płyty główne Aorus mają kapryśne BIOSy i wcześniej kod 08 raportowany np w modelu Master dało się ogarnąć

poprzez zmianę wersji BIOS z wersji F20 na F13 i kod 08 znikał a wszystko pracowało OK.

Nie jest to wina PSU jak widać w info z Reddit bo na różnych PSU to 08 wywala ludziom

poza tym często przewija się info tego rodzaju:

"U mnie problem z kodem 08 rozwiązała instalacja Gigabyte Control Center V24.07.02.01."

BTW masz opcję zlikwidowania krzyżujących się rurek poprzez zmianę połączenia GPU z chłodnicą zamontowaną na top budy

tak aby wentylator na tyle budy nie kolidował z rurka akrylową?

Właśnie o takiej opcji poprawienia prowadzenia rurek w tym miejscu myślę ale to zapewne wymusza przesunięcie chłodnicy

w kierunku frontu budy bo rurki muszą jakoś minąć wentylator na tyle budy.

U mnie skończyło się to wywaleniem wentylatora z tyłu budy (Hexgear R80 po modyfikacjach tacek pod 2x 480mm rads)

No wszedłby na styk ale zamiast niego plate z logo Abstergo tam wpakowałem.

20180311-173856.thumb.jpg.8eb565f2cf30323cfd200e35f2b3463d.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Nardzo ładnie wyszło :)

btw. jaki masz przepływ/flow?

Nie mam sprzętowego przepływomierza a D5 nie kalibrowałem. W sumie nie mam pomysłu jak to teraz zrobić, bo trzeba chyba zatkać na chwilę rurkę. Jak przystało na prawdziwego mężczyznę nie zapoznałem się z instrukcją przed montażem:E

1 godzinę temu, Elder napisał(a):

BTW masz opcję zlikwidowania krzyżujących się rurek poprzez zmianę połączenia GPU z chłodnicą zamontowaną na top budy

tak aby wentylator na tyle budy nie kolidował z rurka akrylową?

Właśnie o takiej opcji poprawienia prowadzenia rurek w tym miejscu myślę ale to zapewne wymusza przesunięcie chłodnicy

w kierunku frontu budy bo rurki muszą jakoś minąć wentylator na tyle budy.

Myślałem o tym i miałem tam kilka opcji. Zdecydowałem się jednak na takie rozwiązanie, ze względu na symetrię rurek względem płaszczyzny GPU. Opcja przesunięcia chłodnicy do przodu odpadła, bo dolna musiała być cofnięta ze względu na kolanko do drenu. Wentyla z tyłu nie chciałem wywalać, bo wtedy byłoby już 2:1 w wentylach in/ex.

Ogólnie układ miał być nieco prostszy i koncepcja powstała tylko i wyłącznie w głowie, nie mając żadnego doświadczenia. To co finalnie powstało jest wypadkową pierwotnego pomysłu, zamówionych części i tego, że poczułem się pewniej w gięciu. Wyszło trochę "późne rokokoko", ale jestem zadowolony z efektu. Wiem też, że nie każdemu się to podoba.

Rozpatrywałem też układ, zbliżony do tego co zaprezentowałeś, ale wtedy rurka od dolnego rada blokowałaby dostęp do wszystkich portów płyty na dole.

Ale to dopiero mój pierwszy build. Klocki już są, nie wykluczam przebudowy czy modyfikacji. Jak mówiłem, połknąłem bakcyla i jak będę sobie budował kompy to już chyba tylko z CLC :E

Co do błędu, to też przeszperałem neta i nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Jedni, że bug, drudzy, że BIOS w wersji beta inni jeszcze coś innego. Komp działa dobrze, zobaczę jak wyjdą aktualizacje.

• Haha 1
Opublikowano

W  opisie przypadków kodu błędu 08 w mobo Aorus na Reddit nie widzę info od userów że powoduje problemy z działaniem PC.

Zostaw to do kolejnego update BIOS skoro nie przeszkadza w działaniu PC,zniknie to dobrze

ewentualnie można sprawdzić czy instalacja najnowszej wersji Gigabyte Control Center usuwa ten błąd.

Nie ma sensu obecnie pruć loop i montować przepływomierz.

Co to da?

Zrób testy w grach,sprawdź temp CPU/GPU/ram/NVME w HWInfo64 i tyle (no i wrzuć tu dane z testów bo to przydatne info dla innych userów CLC).

Będzie kolejna modyfikacja loop w przyszłosci to przepływomierz można dodać

tak samo Aquacomputer Connection cable alarm header

https://www.angela.pl/p15300,aquacomputer-connection-cable-alarm-header-of-vision-octo-to-motherboard-power-switch-header.html

jak chcesz mieć wyłączanie PC w przypadku przegrzania loop czy awarii pompy i ustania przepływu w loop.

To nie jest niezbędne,raczej do stacji roboczych to montuję ale...grosze kosztuje a zostawiasz kompa w czasie pracy nad renderami

i masz wywalone jak by coś poszło nie tak,sam się wyłączy w razie W...nie sposób zabić takiego CLC.

• Thanks 1
Opublikowano

Niezly setup i wykonanie :) wrecz swietnie jak na pierwszy build. Jak nie babrales sie z rurkami przez miesiac, to wielkie gratulacje.

Jednak jak widze ilosc zlaczek, adapterow, rurek i zagiec, tylko dziekuje bozi, ze jednak postawilem na chlodnice xflow i gumiaki zamiast HT xD krew by mnie zalala do reszty.

• Like 1