Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1) Radiatory montowane w ukladzie byly wczesniej plukane do czysta Blitzem? To wazne. Jesli tak to wystarczy zalac uklad 1-2 razy destylka i przeplukac go i tyle.

2) Kazdy barwnik wplywa negatywnie jesli chodzi o osad i czyszczenie. Jesli chcesz zalewac czyms innym niz DP Ultra Clear to przygotuj sie tez na dodatkowe giecie rurek przy nastepnej modyfikacji ukladu ;) 

Ogolnie PC wyglada calkiem fajnie. Nie rozumiem jedynie dlaczego na gorze nie zastosowales radiatora x-flow tylko jest on na dole :E To troche psuje estetyke na dole, a na gorze niepotrzebnie komplikue uklad. Tak samo na przodzie x-flow bylby lepszym i bardziej eleganckim rozwiazaniem. Tak tylko na przyszlosc pisze ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

Ad.1 nie, jeszcze nic nie płukałem, wszystko jest wprost z pudełka. Chciałem czyścić cały, gotowy układ I zacząć właśnie od Blitza.

Ad. 2 nie bardzo rozumiem? Z powodu wybarwienia starych przewodów?

Tu nie ma w ogóle radiatora xflow, wszystkie są klasyczne. Podłączenie na dole jest do trzeciego portu i służy tylko opróżniania układu.

Koncepcja, o której mówisz jak najbardziej ma sens i faktycznie lepiej by to wyglądało, jeżeli chciałbym zrobić kompa w klimacie clean look. Rozważałem taką opcję poważnie na etapie prac koncepcyjnych, ponieważ podobają mi się takie buildy i lubię mieć tak zorganizowaną przestrzeń, zwłaszcza pracy. Na pierwszy build jednak wybrałem bardziej rzucające się w oczy przewody i większe skomplikowanie. Niewykluczone, że tak jak piszesz zrobię następny build albo modyfikację, gdy to co jest mi się znudzi. A będę robił na pewno, bo połknąłem bakcyla :E

Opublikowano

Grubo...pierwsze CLC zwykle zaczyna się od jak najprostszego układu rurek z małą ilością gięć (1 lub 2 łuki dla jednej rurki)

a tutaj jest pro opcja z wielokrotnymi gięciami która...dała specyficzny wygląd loop.

Kiedyś przerabiałem taki pomysł i to był...dobry test dla zbadania granic własnej cierpliwości :)

69965255_817130375350690_7095032118949969920_n.thumb.jpg.b33d956acd9551dcfc244ed01a8e4a6e.jpg

Zwykle jak w loop zbudowanym na nowych komponentach użyję Mayhems Ph neutralizera to 2 lub 3 płukania destylką i finito...można lać docelowy płyn.

Faktycznie barwniki płynów typu pastel po długim czasie pracy w loop powodują trudno usuwalne zmiany/zabarwienia w akrylu.

Zarówno w gwintach 1/4 cala bloków wodnych jak i w rurkach akrylowych.

Pastele się degradują z czasem i to typowy efekt barwników organicznych użytych do ich produkcji.

Płyny Aquacomputer w mniejszym stopniu barwią loop.

Co gorsza niektóre płyny pastel w wyjątkowo paskudny sposób barwią bloki akrylowe kart graficznych czy CPU

a nawet w przypadku białych obudów i chłodnic powodują nieodwracalne zmiany/odbarwienia jeśli nastąpi wyciek płynu.

Miałem taki CLC w naprawie,klient po wycieku od razu nie usunął śladów płynu...dramat,wżarło to się nawet w biały lakier zabudowy piwnicy budy i biały lakier chłodnicy.

Żadna chemia tego nie rusza,trzeba ponownie lakierować elementy.

Zwracam uwagę na to co firma która składała mu tego kompa odwaliła przy dokręcaniu złączek (chyba kluczem hydraulicznym tą złączkę zdewastowali)

20240605-161257.thumb.jpg.059aed8332a6922bee95e4a7dbd293c1.jpg

• Thanks 1
  • Upvote 1