Skocz do zawartości

40 ton czyli waga ciężka na ITH

CryptTM

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć taki wątek, bo wszyscy tu w dziale jakoś "lekko" mają :)

Zatem - w temacie wagi ciężkiej - jeśli macie jakieś pytania, spostrzeżenia czy ciekawostki odnośnie dużych "aut" - zapraszam do podzielenia się nimi w tym temacie.

Ze swoje strony dorzucę trochę doświadczenia i rad, jeśli ktoś będzie ich potrzebował, a wiem, że tacy tutaj z nami są (a na pewno byli jeszcze na Labie), zapraszam więc do udziału w temacie.

Wiem, choć między kierowcami nadal głównie volvo vs scanio nojlepszo :D

Ja w przeciwieństwie do ojca czy brata nie siedzę w transporcie (ojciec emerytowany kierowca ze stażem za kierownicą 50 lat, a brat spedytor), ale mam styczność z kierowcami na OSKP (w sumie stacja to biznes przy firmie transportowej, ale tu też tylko Volvo i nawet nie próbuje boss innych marek, jeśli się takowa gdzieś trafi bez kolejki to odsprzedaje) podczas przeglądów i tu każdy po przesiadce z volvo na scanię narzeka, że nie ma kopa, po przesiadce ze scanii na volvo się cieszy, że wreszcie to jedzie :D

Ojciec oczywiście "volvowiec" :E

Nowe fafiki (DAF) fajne, ale wtryski po 100k papa...choć w sumie co to kierowcę :E 

Edytowane przez Krzysiak

U mnie dziadek jeździł od wojny do chyba '83, ojciec od '78 (najpierw kolej, potem autobusy, też już na emeryturze), więc jakby nie było, rodzina transportowa :)

U mnie na firmie mamy duży serwis dla dużych, poza tym swoją flotę (jakieś 20 aut). W każdym razie szef przerzucił wszystkie marki, obecnie wszystko od jakichś 5 lat wymienia na Renaty. Bo raz - psują się najrzadziej, całkiem dobre spalanie, elastyczność silnika, skrzynia.

Volvo jest przepłacone, a jadą w miarę dopiero od 500 w górę. Dopiero w tegorocznych coś się zmienia w środku, bo tak to klepią cały czas to samo, co 10 lat temu.

Scania to obecnie (poza V8) normalnie klasa Iveco z 2000. Nie wiem, co tu powiedzieć, ma takie awarie, że normalnie bliżej jej do starego Iveco niż niezniszczalnej "babci".

Mercedes to co byś nie kupił to nie jedzie, a środek (jakość) woła o pomstę do nieba.

Fafiki za to coś nowego zawsze pokażą, ale mają problem z chorobami wieku dziecięcego. Tutaj myślę, że po lifcie to będzie jedna z najlepszych ciężarówek na rynku. Duża, wygodna, świerza, ale jeździ średnio. Za to do mieszkania to normalnie wypas.

No i Iveco - tu nie wiem, bo mam przyjść tegoroczna na próbę, więc pojeżdżę i się coś wypowiem ;)