Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chwilę to potrwało, dobrze jest mieć drugiego kompa w domu bo na takim co się resetuje ciężko się ściąga ISO 6+GB.

W końcu się udało, potem jeszcze raz żeby przerobić dysk na gpt, pliki się przegrały z pena na dysk, czekaj czekaj, wybieram język, klawiaturę i reset...i potem to już pętla, czasem dojdę do etapu czy doinstalować drugą klawiaturę a czasem po pierwszym ekranie resetuje, wiatrak nie wyje więc to nie od temp.

W załączeniu 15 minutowy test obciążenia pod linuxem.

Moje pytanie teraz jest takie, może któreś ustawienie biosu powoduje te resety w windows? Może zrobić undervolting w biosie. W linuxie na CPU-X podczas testu nie wychodził ponad 1.100v

Moje ustawienia biosu są defaultowe, tylko zmieniłem wykres wiatraków na silent i włączyłem ten XMP bo był disabled.

Może to ważne ale praktycznie przed każdym resetem jest:

Wystąpił krytyczny błąd sprzętowy.

Zgłoszone przez składnik: rdzeń procesora
Źródło błędu: Machine Check Exception
Typ błędu: Cache Hierarchy Error
Identyfikator kontrolera APIC procesora: 8

stress.png.bb474e1cdd06c74f3483ddf2e8a247e1.png

Edytowane przez Gib
Opublikowano

sprawdź z jedną kością pamięci

te błędy procesora, chyba to jednak nie on, a faktycznie zasilacz robi jazdy

piszesz że masz drugiego kompa, podmień zasilacz bo to cuda są

ten procesor nowy ze sklepu ?

Opublikowano

Masz jeszcze stary procesor, aby na nim sprawdzić, czy nie ma resetów? Takie resety mogą być od walniętego zasilacza, pamięci. Skoro jednak na poprzednim procesorze było ok, to włożyłbym go ponownie i sprawdził. Jak będzie znowu ok, to widocznie wina procesora. W biosie na domyślnych ustawieniach i włączonym XMP nie powinno dochodzić do resetów.

Opublikowano (edytowane)

Nie da rady bo drugi to laptop :) Ale mam drugi zasilacz Silentium PC 650W już podmieniałem i jest dokładnie to samo, może nie dokładnie bo sprawdzałem tylko OCCT ale efekt był ten samo restart w 1sek. Procesor nowy OEM obejrzałem go przed włożeniem nie miał pogiętych nóżek i wyglądał na faktycznie nowy. Nad włożeniem starego i odesłaniem tego myślę coraz intensywniej oczywiście jak na starym będą cyrki to zamówię płytę główną. Trochę mi już głowa pęka od tych resetów, ani popracować na tym kompie ani pograć teraz...

Pamięci puszczone pojedyńczo w bankach 2 i 4 we wszystkich 4 przypadkach wywala. Wkładam na próbę 5 2600

Kolejny edyt, latam na starym odpaliłem test occt cpu+ram i jak na razie nic.

Edytowane przez Gib