Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć i czołem. Myślę że warto założyć wątek dla tej obudowy gdyby jeszcze ktoś ją rozważał, bo jest to nowa pozycja na rynku.

ImageServer.php?ID=5bc89a57822@be-quiet.ImageServer.php?ID=5aadea57821@be-quiet.

Wersja dostępna w dwóch wariantach kolorystycznych, biała i czarna. Wersja FX posiada 4 wentylatory 140mm Light Wings 140mm PWM (białe/czarne w zależności od wersji) z czego 3 z nich to reverse blade - te na prawym panelu.

Dostępna jest też wersja DX - bez żadnych wentylatorów.

Dostałem taką obudowę na prezent urodzinowy, wersja biała DX. Przełożyłem do niej części z obudowy be be quiet! Dark Base 900 PRO.

Z obudową pracuje się przyjemnie, wyjmowane tacki na wiatraki ułatwiają montaż. Same panel szklany jak i perforowany z prawego boku schodzą gładko, śrubki do montażu beznarzędziowego też wskakują dobrze w swoje miejsca. Miałem obawy co do zasilacza, gdyż mój Corsair ma 20 cm długości, obudowa deklaruje zgodność z zasilaczami do 22.5 cm ale wiadomo różnie bywa. Ostatecznie problemu z montażem nie było a i miejsca na przewody jest wystarczająco. 

Bardzo fajną funkcją jest wbudowany podwójny hub na aż 12 wentylatorów PWM + ARGB. 1 hub z góry i 1 z dołu, synchronizowane razem. Wystarczy połączyć jeden kabel ARGB i PWM do płyty głównej aby zarządzać oświetleniem obudowy i wiatraczków z poziomu systemu. Ja niestety nie posiadam złącza ARGB na płycie głównej, więc złącza pompki i wentylatora AIO podłączyłem po prostu pod hub, i w tym momencie sterowane są przez kontroler ARGB z obudowy be quiet - można przełączać się między różnymi trybami guzikiem na panelu przednim.

Pewien problem napotkałem z synchronizacją PWM między hubem a płytą - hub posiada kabelek z 4 pin z 2 przewodami - sygnałem RPM oraz sygnałem PWM. Niestety moja płyta odmawia wykrycia wentylatora jeśli nie jest podłączony pin 12V. Mimo tego sygnał PWM podawany jest prawidłowo na hub i można sterować prędkością wentylatorów. Problem dało się obejść stosując rozdzielacz Y z chłodzenia powietrzem, gdzie jeden wentylator obudowy podłączyłem pod złącze 4 pin, jest więc masa, 12v, sygnał rpm oraz pwm, a do drugiego złącza rozdzielacza które posiada piny GND, 12V, PWM (brak pinu 3 - RPM) podłączyłem kabelek od huba, więc hub otrzymywał jedynie sygnał PWM z płyty. Dzięki temu zarówno płyta wykrywa i pokazuje RPM wentylatora jak i HUB zarządza obrotami wszystkich podłączonych wentylatorów na podstawie otrzymanego sygnału PWM.

Obudowa jest naprawdę duża, RTX 4090 Founders wygląda w niej jak karta klasy RTX 3050 :E Kilka zdjęć niżej, niestety słabej jakości ze względu na dosyć stary telefon, ale oddaje ilość przestrzeni. Zainstalowane 6x wiatraki Silent Wings 3 140mm, AIO 120mm, płyta ATX.

FGHz7tN.jpeg Hd6Jz2M.jpeg

HC21uA0.jpeg leOqyrK.jpeg

Obudowa oferuje montaż pionowy GPU ale wymaga dokupienia osobnego risera.

Sam proces przenoszenia podzespołów był bardzo przyjemny, nie musiałem ani razu zaglądać do instrukcji. Jeśli ktoś ma jako takie doświadczenie z PC, nie będzie mieć żadnych problemów przy pracy z tą obudową, dla mnie była to czysta przyjemność.

Edytowane przez cichy45
  • Like 3
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam rozważam tą obudowę a dokładnie https://www.bequiet.com/pl/case/5290 Mianowicie, czy jest możliwość dokupienia trzech takich samych wentylatorów z odwróconym przepływem powietrza jak te trzy na boku obudowy ? Chciałem je zainstalować na dole obudowy. Pisałem do be quiet ale na razie cisza. Znalazłem tylko takie https://www.bequiet.com/pl/casefans/3453  ale one nie mają odwróconego przepływu powietrza.

Edytowane przez Special-1
Opublikowano (edytowane)

@Special-1 Z tego co się orientuję to właśnie póki co te wentylatory z odwróconymi śmigłami które są w obudowie fabrycznie zamontowane, nie są jeszcze dostępne osobno w sprzedaży.

Dlatego jeśli zależy komuś na RGB to moim zdaniem lepiej kupić obudowę w wersji bez wentylatorów i kupić samemu odpowiedni komplet np lian-li lub co kto tam woli.

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź.Jednak wybiorę te co znalazłem na stronie be quiet, jeśli te z odwróconymi śmigłami nie będą dostępne.Chyba tak źle wizualnie nie powinno to wyglądać.Kompa i tak będę składał dopiero w wakacje 2025, ale wolę się już teraz rozglądać za częściami. 

Miałbym jeszcze pytanie, czy do tej obudowy na top wejdzie aio arctic liquid freezer iii 420 black argb ?

Opublikowano (edytowane)

Akurat druga strona light wingsów wygląda lepiej :E sporo osób by chciało aby tego typu ring był dostępny od przodu a nie od tyłu ;) tylko teraz pojawia się kolejny problem wizualny bo jedne będą wyglądać inaczej od drugich :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

To trzeba dać reverse blade również tyłem tyłem :E

Jak masz czas na zakupy, to poczekaj. Może akurat wprowadzą takie wentyle, skoro debiutowały już w obudowach.

Oatatbio też szukałem wentyli do kompa, który buduję i trochę pożalę się na bq! Uwielbiam ich produkty i dwa ostatnie kompy miałem wypełnione ich wentami i używałem ich zasilaczy. Niestety, mają wąską i trochę anachroniczną ofertę. Brak białych zasiłek albo choćby kabli, ograniczone możliwości daisy chain wentyli, brak reverse blade, brzydkie tyły wentyli. Zgadzam się z przedmówcą, że te płaskie ringi są super, ale jedna lub szerokie podpory silniczka z widocznymi kabelkami nie dają poczucia i wyglądu premium. Do tego naklejka z kodem modelu i napisem "Made in China" zniechęca do pokazywania ich inaczej niż przodem.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Special-1 napisał(a):

A to aio arctic liquid freezer III 420

Powinno wejść bez problemu. Jedynie na panelu bocznym producent deklaruje możliwość montażu 3x140mm wentyli ale tylko 360 radiatora.

eaqQWsE.png

seIQZ3F.png

I faktycznie, ja mam z boku 3x140mm silent wings wsadzone to weszły na styk, trzeba było trochę poluzować kabelki z panelu przedniego które przebiegają górą i dołem. Ale na radiator 420 mm miejsca już nie ma, bo zabraknie przestrzeni na to miejsce gdzie do radiatora wchodzą wężyki z płynem.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano (edytowane)

Dzięki panowie za pomoc.Ale i tak poczekam sobie jeszcze z zakupami.Raz że to wydatek, a dwa to fajnie byłoby mieć te wentylatory na dole z odwróconymi łopatkami.Tylko zastanawiam się czy ta obudowa nie będzie się za bardzo kurzyć w środku.Ja wiem że wszędzie są filtry, ale cały prawy bok jest siateczkowy tak samo od spodu trzy wentyle.Moim zdaniem tą obudowę w takiej konfiguracji to najlepiej na biurku ( u mnie to odpada bo nie mam miejsca ) jedynie jakiś stoliczek na wyskość do 15cm  odpowiadający wymiarom obudowy z udźwigiem 30kg najlepiej.Ale jak taki znaleźć.Może IKEA coś będzie miała:E   

Opublikowano
Teraz, Special-1 napisał(a):

ale cały prawy bok jest siateczkowy

Bok jest siateczkowy, ale ma od środka jeszcze drobniejszą siatkę która jest zdejmowalna jeśli chcesz lepszy przepływ (no i do czyszczenia).

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, cichy45 napisał(a):

Bok jest siateczkowy, ale ma od środka jeszcze drobniejszą siatkę która jest zdejmowalna jeśli chcesz lepszy przepływ (no i do czyszczenia).

Ja bym tej drobniejszej siateczki nie usuwał bo wtedy na pewno będzie więcej kurzu w środku. Ciekawe jak w tej obudowie ma się przepływ powietrza.Chodzi mi o to czy takie trzy wentylatory na boku obudowy są gorsze od wentyli na froncie?       

Opublikowano (edytowane)

U mnie przy 3x 140mm na dole i 3x 140mm z boku to przepływ jest moim zdaniem dobry (a to nie są wentylatory z super parametrami, bo silent wings 3 1000 rpm tylko), czuć od góry że powietrze jest wypychane. Na pewno nie będzie to tak super przepływ jak w obudowach nastawionych tylko i wyłącznie na optymalizację jak fractal torrent która w testach gamers nexus ma chyba najlepszy przedmuch. Ta buda BQ jednak jest bardziej w kierunku estetyki i atrakcyjności wizualnej skrojona. 

Edytowane przez cichy45
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Special-1 napisał(a):

Chodzi mi o to czy takie trzy wentylatory na boku obudowy są gorsze od wentyli na froncie?       

Czy one są z przodu czy z boku to bez większego znaczenia bo powietrze sobie poradzi.

Edytowane przez kamilos69
  • Thanks 1