Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem

Już drugi dzień składam kompa z poniższych elementów i powoli dostaję pierd*lca (sorry za słownictwo).

CPU: Ryzen 7 9800X3D

AIO: Lian Li Galahad II SL-INF360
Wentyle: 8x Lian Li SL-INF 120 v1
RAM: ADATA Lancer 6400 2x32GB
Płyta główna: Asrock X870E Taichi
Buda: Phanteks NV7
GPU: Na tą chwilę integra

Kabelkoza okropna więc dzisiaj było pierwsze odpalenie.
Komp wstał, wszedł do biosu, ale na tym wyświetlaczu z kodami błędów wyświetla kod 64.
Do tego mam problem z wentylami. Nie wszystkie się kręcą i dla części nie świeci podświetlenie.
Podpiąłem 4pionowe wtyczki od wentyli odpowiednio pod CHA_FAN1, CHA_FAN2, CHA_FAN3.
AIO świeci i kręci wentylami, pompka pracuje bo ją słychać.

Jakieś rady na początek jak z tym ruszyć? Może jakoś w biosie trzeba ręcznie aktywować te konektory do napędzania wentyli?
Dodam, że jakiś czas temu podłączałem te wentyle pod starego kompa i ładnie śmigały.

Opublikowano (edytowane)

Ile trzymałeś go włączonego w biosie? U mnie pierwszy boot trenował ram jakieś 6 minut, potem ruszył dalej. Wentyle kupowałeś pojedynczo lub z kontrolerem? Jak pojedynczo to zdaje się one mają extra wtyczkę 5v argb do płyty. Nie wszystkie muszą się kręcić od razu po starcie. Mogą być w biosie ustawione pod krzywą temperaturową.

Edytowane przez piet
Opublikowano
6 godzin temu, Umpero napisał(a):

Jakieś rady na początek jak z tym ruszyć? Może jakoś w biosie trzeba ręcznie aktywować te konektory do napędzania wentyli?

To może być to. Może z defaultu są w trybie voltage i trzeba je przełączyć na PWM.

6 godzin temu, Umpero napisał(a):

dla części nie świeci podświetlenie

A do czego podpiąłeś ARGB? Może masz wszystko na jednym kablu i brakuje amperów. Sprawdź specyfikację wentyli i złącza do którego podpinasz.