Umpero 979 Opublikowano 10 Listopada 2024 Opublikowano 10 Listopada 2024 Czołem Już drugi dzień składam kompa z poniższych elementów i powoli dostaję pierd*lca (sorry za słownictwo). CPU: Ryzen 7 9800X3D AIO: Lian Li Galahad II SL-INF360 Wentyle: 8x Lian Li SL-INF 120 v1 RAM: ADATA Lancer 6400 2x32GB Płyta główna: Asrock X870E Taichi Buda: Phanteks NV7 GPU: Na tą chwilę integra Kabelkoza okropna więc dzisiaj było pierwsze odpalenie. Komp wstał, wszedł do biosu, ale na tym wyświetlaczu z kodami błędów wyświetla kod 64. Do tego mam problem z wentylami. Nie wszystkie się kręcą i dla części nie świeci podświetlenie. Podpiąłem 4pionowe wtyczki od wentyli odpowiednio pod CHA_FAN1, CHA_FAN2, CHA_FAN3. AIO świeci i kręci wentylami, pompka pracuje bo ją słychać. Jakieś rady na początek jak z tym ruszyć? Może jakoś w biosie trzeba ręcznie aktywować te konektory do napędzania wentyli? Dodam, że jakiś czas temu podłączałem te wentyle pod starego kompa i ładnie śmigały.
sert 89 Opublikowano 10 Listopada 2024 Opublikowano 10 Listopada 2024 Ja bym najpierw spróbował uaktualnić bios do najnowszego dostępnego.
piet 37 Opublikowano 10 Listopada 2024 Opublikowano 10 Listopada 2024 (edytowane) Ile trzymałeś go włączonego w biosie? U mnie pierwszy boot trenował ram jakieś 6 minut, potem ruszył dalej. Wentyle kupowałeś pojedynczo lub z kontrolerem? Jak pojedynczo to zdaje się one mają extra wtyczkę 5v argb do płyty. Nie wszystkie muszą się kręcić od razu po starcie. Mogą być w biosie ustawione pod krzywą temperaturową. Edytowane 10 Listopada 2024 przez piet
krukkpl 224 Opublikowano 10 Listopada 2024 Opublikowano 10 Listopada 2024 6 godzin temu, Umpero napisał(a): Jakieś rady na początek jak z tym ruszyć? Może jakoś w biosie trzeba ręcznie aktywować te konektory do napędzania wentyli? To może być to. Może z defaultu są w trybie voltage i trzeba je przełączyć na PWM. 6 godzin temu, Umpero napisał(a): dla części nie świeci podświetlenie A do czego podpiąłeś ARGB? Może masz wszystko na jednym kablu i brakuje amperów. Sprawdź specyfikację wentyli i złącza do którego podpinasz.
raffi23 11 Opublikowano 10 Listopada 2024 Opublikowano 10 Listopada 2024 Wentyle bym podpiął wpierw do dedykowanego huba od Lian li ktory powinien być dołączony do 3packa jeśli taki kupiles
Rekomendowane odpowiedzi