Skocz do zawartości

Ryzen 5 7500F Overclocking + Undervolting

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znowu bawię się ustawieniami procka.
Wcześniej poszedłem w UV, teraz w UV+OC.
Ustawienia mam następujące:

Precision Boost Overdrive -> Advanced
PBO Limits -> Manual
PPT Limit [mW] -> 88000
TDC Limit [mA] -> 75000
EDC Limit [mA] -> 150000
Precision Boost Overdrive Scalar Ctrl -> Auto
CPU Boost Clock Override -> +200
Curve Optimizer: "Per Core" -50 (rdzeń 0), -30 (rdzenie 1-5)

Dodatkowo do ramu mam wczytany profil EXPO 6000CL30.

Wartości PPT/TDC i EDC oraz Curve Optimizer "wskoczyły" mi po zrobieniu "Per Core" w Ryzen Master. Scalar mam na AUTO (=1) bo z tego co czytałem każda wyższa wartość skutkuje w większym nadwyrężaniem i zużyciu procka. Nie wiem też czego Core 0 znosi ustawienie -50, ale jak działa to nie ruszam.
Na powyższych ustawieniach zegar procka w obciążeniu boostuje mi do ok 5240MHz przy 1.128V grzejąc się do ok. 70*C w stresie.

Co sądzicie o rezultatach loterii krzemowej? Moim zdaniem jest nieźle.
Może ktoś ma jakieś ciekawe trzy grosze do dorzucenia.

Opublikowano

Wróciłem do poprzednich ustawień przez niestabilności.
Ustawienia dokładnie jak wyżej jedynie z "CPU Boost Clock Override" na "Disabled".

Na takich ustawieniach zegar procka w obciążeniu boostuje mi do ok 5040MHz przy 1.072V grzejąc się do ok. 62*C w stresie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Po wskazówkach kolegi @Phoenix. postanowiłem trochę dopieścić UV mojego procka.
Zmieniłem trochę ustawienia:
Precision Boost Overdrive -> Advanced
PBO Limits -> Manual
PPT Limit [mW] -> 73500
TDC Limit [mA] -> 75000
EDC Limit [mA] -> 150000
Precision Boost Overdrive Scalar Ctrl -> Auto
CPU Boost Clock Override -> Disabled
Curve Optimizer: "Per Core" -50 (rdzeń 0), -33 (rdzenie 1-5)

Czyli jak poniżej:
7500FUV1.thumb.jpg.127c4b81dadc341112c282a27cd5020f.jpg

7500FUV2.thumb.jpg.d35a2fde9bc4321e9feb9aaafddc7523.jpg

I uzyskałem następujący efekt:
7500FUV3.thumb.jpg.c603f798e83e9de7191acdb8b9c1bc2e.jpg

Czyli 5050MHz @ 1.056V (tak pokazuje stock taktowanie w GPU-Z niezależnie od ustawienia).

Więcej z tego procka nie ukręcę żeby zachować fabryczną wydajność (tj. 5050MHz) bo już jechałem limitem PPT co "500".
Czy dobra sztuka z loterii krzemowej? Ciężko powiedzieć. Chyba całkiem niezła bo nie bardzo mogę się w internetach dokopać konkurencyjnych wyników UV.

Ile bierze Watt nie sprawdzałem, co najwyżej mogę jakieś programowe odczyty zrobić bo niestety nie mam fizycznie żadnego miernika.

8 minut temu, rzymo napisał(a):

Ile watów bierze proc? Miałem na testy 7500f, który latał na krzywej -40 (za to miał problemy z pamięciami 6000 :E ). Do tego kaganiec na 65W a mimo tego trzymał ~5 GHz na rdzeniach i robił ~14k punktów w CB23, tyle samo co na auto (PPT 88W).

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameA ile procentowo wydajnosci w grach dal Ci ten wczesniejszy overclock? 

Cholera wie, nie sprawdzałem. Pewnie tyle co nic bo w 1440p taktowanie CPU praktycznie robi symboliczną różnicę i robi się to dla sportu.
Wystarczy, że zobaczysz sobie test gdzie są w 1440p np. 7600 i 7600X. Stąd najlepiej zostawić taktowanie fabryczne i iść jak najbardziej w undervolting. Takie jest moje zdanie.

Opublikowano

Takie ustawianie cpu to najgorszy koszmar jaki może być (bawienie się ujemnym offsetem dodatkowo nie takim samym na wszystkich rdzeniach) czym testujesz stabilność? bo przy tego typu nastawie to wszystko może być stabilne a pewnego dnia dostaniesz restart pc na pulpicie w bezczynności :E 

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Send1N napisał(a):

Takie ustawianie cpu to najgorszy koszmar jaki może być (bawienie się ujemnym offsetem dodatkowo nie takim samym na wszystkich rdzeniach) czym testujesz stabilność? bo przy tego typu nastawie to wszystko może być stabilne a pewnego dnia dostaniesz restart pc na pulpicie w bezczynności :E 

Wychodzę z ustawień które mi wypluł swojego czasu Ryzen Master po "Per Core" czyli 5050MHz @ 1.072V z CO -50 na 1 rdzeniu i -30 na reszcie rdzeni.
Od miesięcy używałem tego ustawienia. Jest stabilne jak beton.
To co mam teraz to prawie to samo z kosmetycznymi zmianami tak naprawdę. Testuje przy codziennym użytkowaniu, gierki CS2, Stalker2, CP2077PL, Battlefield V + jakieś benchmarki.
Pojawi się jakiś problem to wrócę do poprzednich ustawień i tyle ;)

8 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameTo mi by sie nawet nie chcialo bawic dla samej cyferki %-)

Jeżeli chodzi o taktowanie rdzenia to pełna zgoda.
Ale pójście w UV na ujemnym CO i znalezienie najlepszych ustawień w PBO jednak robi robotę.
Widzę po temperaturach na procku i kulturze pracy chłodzenia. Jest jednym słowem zacnie :)

Opublikowano (edytowane)

Podepnę się tutaj, procek niby 7700, ale ustawienia chyba takie same. Pisałem w innym dziale o moich ustawieniach, ale teraz dałem wartości PBO Limits na Manual i wpisałem wartości: 88000, 75000, 150000.

Procek mi w CBR boostuje maksymalnie do 4980 Mhz i punktów mam sporo mniej, niż na ustawieniu Motherboards. Procek wtedy boostuje ponad 5100 MHz. Wiem że to jest zdjęcie limitów i wtedy procek pobiera około 130W, a nie jak przy tych ustawieniach wyżej 90 W max. Curve ustawioną mam na -25 All Core. No i sprawa temperatur, przy ustawieniach jak wyżej nie dobija nawet do 70 st, natomiast po zwolnieniu limitów od razu 85 st i cały czas tak jest, bo właśnie na tyle mam limit ustawiony. Teraz pytanie, jakie jest najlepsze ustawienie? Oczywiście chodzi mi w głównej mierze o żywotność procka, czy takie ustawienie bez limitów nie zarzyna go?

Bez tytułu.jpg

Bez tytułu1.jpg

Bez tytułu2.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano

@MarioDee Ja Ci polecam ściągnąć Ryzen Mastera, puścić "Auto OC" i "Per Core". Przemieli paredziesiąt minut i wypluje wyniki. Mi po reboocie same te wartości wskoczyły do BIOSu i tak szczerze, to co ręcznie teraz ustawiam jest lepsze może o włos, sztuka dla sztuki.
Ryzen Master na pewno wypluje ustawienie które zachowuje stabilny fabryczny boost clock (paradoksalnie bardziej stabliny niż stockowy z pudełka) ale przy dużo chłodniejszym procku. Per Core dobrze bada poszczególne rdzenie, więc może wyjść, że na najgorszym masz -25, a na reszcie pójdzie -35, a na przykład na jednym -50. Sam z tym nie dojdziesz metodą prób i błędów za chiny.

Co do limitów 88000, 75000, 150000 są OK. Sam mam podobnie tylko power limit bardziej skręciłem.

--------------------

Na marginesie rzuciłem okiem na kalkulatory PSU wprowadzając zestaw z sygnaturki.
BeQuiet -> Sugerują 650W
MSI -> Sugerują 560W
Cooler Master -> Sugerują 400W
Newegg -> Sugerują 600W
PC-Builds -> Sugerują 350W
Corsair -> Sugerują 650W
Seasonic -> Sugerują 550W
ASUS -> Sugerują 650W

Opublikowano

Nie ma co porównywać x3d na am4 do zwykłych ryzenów am5 bo to jest całkowicie inny przedział taktowania + max co można dać przy tych cpu to właśnie -30 i to jest w przypadku 5800x3d czy 5700x3d w 99% egzemplarzy stabilne.

• Upvote 2