Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie śmiałbym nawet tak napisać, klękam przed majestatem noctu'a :uklony:

Ale żeby nie pisać o tym że 4x taniej można mieć chłodzenie o tej samej wydajności to można mieć też dwa dobrej jakości aio 360 :E jeżeli nh-d15 g2 będzie za te 700zl

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
12 minut temu, Send1N napisał(a):

Ale żeby nie pisać o tym że 4x taniej można mieć chłodzenie o tej samej wydajności to można mieć też dwa dobrej jakości aio 360 :E jeżeli nh-d15 g2 będzie za te 700zl

Jeśli chodzi o chłodzenie to nie ma co się pakować w noctua. Wystarczy ALF z skręconą pompką, wydajność mega, cisza mega.

Tylko wywalić fabryczne wentyle Arctica i wrzucić na to te od Noctua :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko że fabryczny arctic jest cichszy przed i za przeszkodą niż ta noctua na tych samych obrotach a różnica w wydajności zamknie się w 2 stopniach na procku z takim tdp jak ryzen 9800x3d po zmianie wentyli na lepsze :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

Tylko że fabryczny arctic jest cichszy przed i za przeszkodą niż ta noctua na tych samych obrotach a różnica w wydajności zamknie się w 2 stopniach na procku z takim tdp jak ryzen 9800x3d po zmianie wentyli na lepsze :E 

Mi nie zależy na temperaturach bo one i tak są niskie. 

Ja sam używam wentyli na niskich RPM, więc głównie liczą się jak najcichsze łożyska, najmniejsze wibracje i ogólnie to co słyszę w realu. Noctua tutaj dla mnie zdecydowanie wygrywa.

Testy na necie robione są zwykle przy 1000rpm+, a mi takie testy nic nie dają bo ja takich obrotów nigdy nie mam na co dzień pod obciążeniem.

• Upvote 1
Opublikowano

Slilent Wingsy 4 miałem 5 sztuk :E 120mm, wszystkie miały problem z łożyskami do tego stopnia, że do 1000rpm na pierwszy plan wychodziły łożyska, dopiero powyżej 1k rpm przepływ powietrza zaczynał je zagłuszać. Nie do użytku dla mnie, przy 5 sztukach odpalonych naraz miałem dosłownie koncert, jak cewki na GPU, mimo, że przepływ powietrza był bardzo przyjemny i cichy przy niskich rpm :E 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

A Ile musiałeś przewalić sztuk aby odnaleźć te perełki ? :E

Nie musiałem arctici nie mają problemu z łożyskiem na niskich obrotach ;) jedyne co to może występować to charakterystyczne buczenie w zakresie 1000 - 1100rpm na zwykłych p12/14 bez połączonych łopatek ;) 

Teraz, Kadajo napisał(a):

To be quiet! taki badziew robi?

Ta w SW4 to znany problem.... 3x tańsze pure wings 3 go nie mają jakoś ze stajni bq :E w poprzednich Silent Wings 3 też było słychać łożysko, ostatnie SW w których była absolutna cisza to dwójki ;) Obecnie najcichsze wentylatory od BQ to Shadow Wings 2 tylko że wydajność na chłodnicy kiepska w ich przypadku.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To be quiet! taki badziew robi?

A ja TR zjebałem...  :E

Ponoć później coś poprawiali po cichu, ale nie wiem nie testowałem już nowszych rewizji. Nie stety mają wpadki z wentylami i łożyskami od jakiegoś czasu.

Opublikowano
18 minut temu, Send1N napisał(a):

w poprzednich Silent Wings 3 też było słychać łożysko

Widywałem na necie takie opinie, ale jeśli chodzi o moje sztuki SW3 mam po kilka sztuk 140mm i 120mm, ale te nisko rpm wersje regular, a nie high-speed. Wszystkie mają ciche łożyska.

Opublikowano

Miałe dwa 140 SW3 zwykłe i 3 SW3 120 zwykłe we wszystkich jak przystawiłeś ucho z bardzo bliska słychać było pracę łożyska ;) w Silent wings 2 tego nie było, stary SW2 mam do dzisiaj ma już grubo ponad 10 lat i łożysko bezgłośne jak w shadow wings 2.

Opublikowano (edytowane)

Przy SW4 nie trzeba było ucha przykładać, łożyska z 5 sztuk w całym pokoju było słychać, przy moich SW3 140mm, 4 sztuki w kompie nie słyszę łożysk siedząc kilkadziesiąt cm od kompa na low rpm.

Nic niedługo zobaczę co te 140tki Noctua warte :E 

A przy okazji tej rozmowy o wentylach Bequiet właśnie zajarzyłem, że niedawno wydali nowe zasilacze Dark Power 14 :E Z trybem pasywnym, w końcu. A DP 13 co mam teraz nie ma trybu pasywa i już dawno się przymierzam, aby go zmienić na pasywa tylko, że nie mam weny do przekładania kabli w budzie.

No, ale jak wyszedł ten DP 14 to też sobie wziąłem wersję 1200W, potestuję przy okazji. A, że kable te same to podmianka tylko chwilę będzie trwała i nie trzeba się będzie bawić z układaniem kabli w budzie :E 

Kuźwa już chyba na całego Black frajera i święta jestem obkupiony, bo jeszcze żonie prezent robię i nowego kompa składam :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, tommiyacht napisał(a):

zacna obudowa. Polecam ;P

Nom, Corsair fajne te budy ma, mój syn ma 7000D, też kawał solidnej budy z świetnym przepływem powietrza. 

A do mnie z rana kurier zapukał i oto są i one :E 

Wwpk3X2.png

Ale chyba poczekam na zasilacz i razem wszystko złożę.

• Like 4