Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.02.2026 o 15:01, musichunter1x napisał(a):

W skrócie - polecam wszystkim negatywne ciśnienie z kanałami i filtrami, bo to jest najcichsze i najchłodniejsze rozwiązanie do schłodzenia ~190W na karcie ~230mm, przy jednym wylocie 120mm.
A w dłuższej historii...

Pokaż ukrytą zawartość

Dalej nie wyciąłem kratki z tyłu obudowy, bo wystarcza mi ramka z wentylatorem. :E
Jeśli ktoś chce zrobić prowizorkę to polecam wybebeszyć jakiś stary wentylator i zrobić z niego ramkę do drugiego. Wtedy przekręci się to na zewnątrz obudowy jako tylni wylot i całkiem dobrze obniża hałas oraz poprawia przepływ. Przykręciłem na śruby z nakrętkami w obudowie.
Docelowo wytnę ten mesh i wstawię grill z wentylatorem w środku obudowy, ale nie chce tego robić przed dotarciem wszystkich elementów do modyfikacji. Jest po paru dniach testowania. 
Dużo nie zyskam, bo grill w teorii zabierze 5% przepływu, a taka ramka 25mm i zamontowanie na zewnątrz to ~10% straty.
Przy normalnym zamontowaniu jest ~20-25% straty przepływu + większy hałas. Procenty podałem względem braku przeszkód na podstawie szacunków AI i upewnieniu się, że nie halucynuje. Bezpośredni wlot powietrza do GPU przez tunel 25-30mm działa znakomicie. Dystans robi za komorę wyrównawczą, gdzie wlot z filtrem jest większy od powierzchni wentylatorów karty, więc zmniejsza to straty przepływu. 

Gdy w uszczelnionym Metis Plus ustawię P12 PWM PST na 100% to dzięki prowizorycznym kanałom do wentylatorów GPU i filtrach mogę zmniejszyć prędkość wentylatorów na GPU do 35%, a 30% - 1000rpm to minimum dla karty. Testowane na 188w Asus Dual rtx3060ti gddr6x, który ma tylko 227mm i gorszą wersję chłodzenia Dual Evo. Przy takich obrotach mogę schłodzić nawet 220W na GPU
Ciekawe ile ciszy zyskałbym na Noctua A12X25 G2 Lub Phanteks T30, zakładając podobnych przepływ powietrza do P12 na 1500-1700RPM.

Nie sądziłem, że zwiększenie wyciągu na 100% aż tyle pomoże względem 65-75%, Ale właśnie skończyłem testować inne nastawy i przy 188W jednak mogę wrócić do 75%, przy 35% na GPU, choć wcześniej 80% ledwo dawało radę utrzymać <78C na rdzeniu oraz <94C na Vram... To jest tylko ~1500RPM na Arctic P12 i ~1200RPM na GPU, które ma prowizoryczny kanał z dwóch ramek - 120mm i 92mm, trochę pianki i filtr nylonowy. Tylko procesor wtedy podbija w nielicznych pomiarach do 82C przy 75% na tyle i 45% na Fera5, PPT 65W.
Znowu odechce mi się dłubania, bo już jest całkiem przyjemnie. :E Planuję jeszcze przetestować piankę PPI30 3mm oraz 5mm, aby zwiększyć przepływ na karcie i trochę stłumić odgłosy wentylatora. Końcowo może zamontuję filtr demciflex 240x120mm, docelowo wlot do kanału ma mieć 220x120mm, zamiast obecnych otworów średnicy 120mm i 92mm, a pianka pójdzie pod zasilacz. 

Gdyby dopracować projekt Metis Plus to przy jednym, porządnym wentylatorze 120mm można by schłodzić RTX4080 Super po UV do ~220W, gdzie powinno być 85-90% wydajności przy zachowaniu ciszy, ale niestety nie ma wersji Dual Fan, nie licząc przerośniętej wersji Noctua - 4.3slota i 310mm długości.

Edit. Jeszcze dla ciekawskich:
Przy CPUz oraz Furmark pobór z gniazdka to ~295W, przy 188W na GPU, 65W na CPU, dwóch dyskach M2 oraz jednym SSD sata, DDR4 2x8GB na 1.35V, zasilacz z NZXT H1 V1 - Seasonic SGX650.

Edit.2 80% na tyle, czyli 1500RPM na Arctic P12 PWM PST to jednak złoty środek. Wtedy GPU ma <77.5C na rdzeniu, <=92C na Vram, a nic na procesorze nie przekracza <80C. Zamiast pianek do kolejnych modyfikacji i wycinanek mogłem po prostu kupić Noctua A12X25 G2, wyszłoby taniej, ale teraz będę miał materiały na kilka projektów. :E Potem założę workloga.

Edit.3 Jednak jest 
GIGABYTE RTX 5070 Ti WINDFORCE OC V2, która ma 261mm długości, więc wejdzie do Metis Plus, będąc blisko rtx4080... Ale mi potrzebna jest wydajność co najwyżej rtx4070. :E 

U siebie w DX500 BQ mam jeden wentylator na tyle 140mm (wywiew) i żadnego na przodzie obudowy (nawiew) 

Na Topie jest chłodnica od CPU 240mm, która kręci cały czas. W idłe jest praktycznie bezgłośna (pompka też ustawiona dla idle na minimum RPM) pod obciążeniem programik dostosowuje RPM całego układu wedle ustawionych wcześniej krzywych.

Teraz, jak piszę jest tak (no trzeba genialnego słuchu, żeby cokolwiek usłyszeć) 

7.jpg

Endorfy z fabrycznymi wentylatorami. Nic nie terkocze :)

Send1N polecił i działa, jak należy. 

Od siebie dodam, że wentylatory CM są super. Też nie terkotają w jakiej obojętnie są pozycji:

:lol2:  "Wentylator do obudów COOLER MASTER" https://allegro.pl/oferta/wentylator-do-obudow-cooler-master-14010204486?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=740902b5-6401-bbc1-3940-e2652dc22a71

Edytowane przez leven
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
48 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

deep sleep - mam wlaczane to zawsze i ciesze sie ze wylaczajac komputer to wylaczam go.

co to te erp?

Cytat

Funkcja „ErP ready” ma na celu zmniejszenie zużycia energii przez komputer po wyłączeniu do poziomu poniżej 1 W

Dezaktywuje ona funkcje takie jak Wake on LAN i inne funkcje wybudzania

Ja to miałem na DISABLE ustawione

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, boban666 napisał(a):

Ja to miałem na DISABLE ustawione

ErP zawsze jest stockowo na disabled nie zależnie od mobo, dlatego jeżeli włączenie tej opcji okaże się fixem na zachowanie tego wyświetlacza to nie mam pytań :E większość ludków tej opcji raczej nie włącza bo po całkowitym wyłączeniu komputera jak nie odetniesz całkowicie prądu przestawiając przełącznik w zasilaczu na 0 to podświetlenie na niektórych podzespołach potrafi nadal działać ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, leven napisał(a):

U siebie w DX500 BQ mam jeden wentylator na tyle 140mm (wywiew) i żadnego na przodzie obudowy (nawiew) 

Na Topie jest chłodnica od CPU 240mm, która kręci cały czas. W idłe jest praktycznie bezgłośna (pompka też ustawiona dla idle na minimum RPM) pod obciążeniem programik dostosowuje RPM całego układu wedle ustawionych wcześniej krzywych.

Teraz, jak piszę jest tak (no trzeba genialnego słuchu, żeby cokolwiek usłyszeć) 

Tzn na chłodnicy są kolejne 2 wentylatory 120mm? Zgłaszam sprzeciw, obudowa ma wtedy 3. :E 

Podasz RPM wentylatorów przy obciążeniu? GPU, 140mm i chłodnica? U siebie znam na pamięć, bo na razie ręcznie ustawiam profilami.

U mnie w idlu lub przy internecie również jest bezgłośnie, a CPU mógłbym dać nawet na 0%, ale zostawiam 500RPM, tył wystarczy ~750RPM, ale najlepiej 850RPM, inaczej bardzo rzadko zasilacz machnie wentylatorem. Ma siatkę mesh 250, którą dałem aby przez niego dostawało się 0 kurzu oraz chciałem ograniczyć przepływ, aby ciągnęło powietrze przede wszystkim od strony GPU. Potem dam coś łagodniejszego, aby sprawdzić czy zmniejszy to obroty zasilacza przy ~300W.
image.thumb.png.19c9688b969fadea234073ec67b4ae4e.png

Odpalę sobie hwinfo w tle, bo nigdy nie sprawdzałem temperatur w idlu, sugerowałem się tylko momentem załączania się wentylatora zasilacza oraz progiem bezgłośności CPU.
Edit. Jednak dobrze znosi przeglądanie internetu ;) 
image.thumb.png.e7328cec842f51ddb583c09311ecbad5.png

Edytowane przez musichunter1x