Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, prosiłbym o złożenie komputera do tej kwoty (3400-3500zł). Tylko te najpotrzebniejsze komponenty tj. procesor, płyta, ram, zasilacz, dysk, karta i obudowa. Bez monitora. Zastosowanie to głównie przeglądanie neta i gry. Oczywiście nie oczekuję, żeby działały na bóg wie jakich detalach, bo wiadomo, że za tę kwotę to ciężko złożyć coś sensownego, ale żeby dało się pograć bez problemów też w te nowsze produkcje na nisko-średnich w 1080p. 

Opublikowano (edytowane)

Komputer będzie montowany na miejscu, czy ma być zmontowane wszystko w jednym sklepie i wysłane w całości?
Jakieś używane komponenty są dopuszczalne?
Oczekujesz najlepszej wydajności w danej cenie, czy możliwości wymiany procesora na zauważalnie lepszego w przyszłości, kosztem obecnej wydajności zestawu?

Jeśli nie chcesz czekać do nowego roku, to na koniec miesiąca można polować na rx7700xt / rx7800xt w jeszcze lepszych cenach na koniec miesiąca.
Do tego  i5 12400f / ryzen 5600 / ryzen 7500f + odpowiednia płyta główna z promocji. 

Możesz przeglądać peppera w poszukiwaniu dobrych cen.  Z gotowych komputerów może HardPC ma coś rozsądnego....

Do średnich w 1080p to nawet rx6600 bez problemu wystarczy, a gotowiec z nim + ryzen 5600 był za ~2400 zł.

Edytowane przez musichunter1x
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Komputer będzie montowany na miejscu, czy ma być zmontowane wszystko w jednym sklepie i wysłane w całości?
Jakieś używane komponenty są dopuszczalne?
Oczekujesz najlepszej wydajności w danej cenie, czy możliwości wymiany procesora na zauważalnie lepszego w przyszłości, kosztem obecnej wydajności zestawu?

Jeśli nie chcesz czekać do nowego roku, to na koniec miesiąca można polować na rx7700xt / rx7800xt w jeszcze lepszych cenach na koniec miesiąca.
Do tego  i5 12400f / ryzen 5600 / ryzen 7500f + odpowiednia płyta główna z promocji. 

Możesz przeglądać peppera w poszukiwaniu dobrych cen.  Z gotowych komputerów może HardPC ma coś rozsądnego....

Do średnich w 1080p to nawet rx6600 bez problemu wystarczy, a gotowiec z nim + ryzen 5600 był za ~2400 zł.

Sam będę składał, ale podzespoły najlepiej żeby były do kupienia w jednym sklepie. Dalszy upgrade w przyszłości raczej nie jest konieczny. Prędzej już za kilka lat kupię całkiem nowy komputer jeśli będę naprawdę tego potrzebował. 

Opublikowano (edytowane)

Od biedy można spróbować pokombinować i wsadzić tam nawet rtx4070, jeśli AMD nie pasuje, ale będzie latania za paroma używanymi częściami i / lub licznymi promocjami.
Natomiast  z nowym RX7700xt na promocjach z końcówki listopada lub nawet bez nich na pewno uda się zmieścić w 3400 zł. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Obecnie chyba 14600kf 950zl do tego jakas plyte najtansza okolo 450zl ram 450zl. zostaje 3500-1850=1650zl, do tego RX 7600 1000zl. Czyli masz na reszte 650zł. za to musisz zlozyc dysk obudowe i zasilacz powinno starczyc. Jeśli weźmiesz najtansze po prostu zwykłe podzespoly np obudowe za 100zl zasilacz za 150zl i dysk np 1Tb 220zl zostanie Ci 180zł, chłodzenie jakies 120zł wiec masz 60 zł na przesyłki. Całkiem sensowe rozwiazanie w miare ekonomiczne.
https://micronpro.pl/pl/p/Kingston-Dysk-SSD-NV2-1000GB-M.2-2280-PCI-e-4.0-NVMe-35002100/79524

jak bys wiecej zaoszczedził albo kupil w lepszych cenach mozesz 200zl dorzucic do lepszej plyty z790.
https://buy-it.pl/plyty-glowne-socket-1700/164256-mb-asrock-intel-1700-z790m-pg-lightning-d4-4710483940873.html
lub 
https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-gigabyte-z790-ud-ax-ddr5-atx-4xdimm-16261995552

Zamawiajac z jednego sklepu wszystko wyjdzie raczej drozej. Aczklwiek zawsze mozesz sie zapytac o rabat, skladajac komputer z powyzszych podzespolow jakie Ci napisalem. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Dirian napisał(a):

Rozwazasz ewentualnie używane części? Głównie GPU

No właśnie GPU raczej tylko nowe. Później chciałbym mieć możliwość odprzedania go mając normalnie gwarancję producenta. Kupowałem już kilka razy używki i w 2 na 3 przypadkach się przejechałem.

Z używek to jedynie procka chyba kupię. 

Edytowane przez cReane
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Obecnie chyba 14600kf 950zl do tego jakas plyte najtansza okolo 450zl ram 450zl. zostaje 3500-1850=1650zl, do tego RX 7600 1000zl. 

RX7600 do komputera który priorytetyzuje wydajność na teraz? 14600kf?

Tam najlepiej wsadzić:
ryzena 5600 ~400 zł + b550m lub nawet b450m za ~260 zł z amazona, lub i5 12400f  ~400-450 zł, z nawet h610 ~250-300 zł,
do tego nowy ram 2x16gb za 220 zł lub używany 2x8gb za ~<120 zł,
chłodzenie CPU za ~80 zł,
obudowa i zasilacz do ~400-450 zł
dysk, choćby ta kioxia G2 1TB za ~230 zł
rx7700xt lub rx7800xt, w końcu zostanie jakieś ~1700 zł na niego.

Można od biedy kupić ryzena 5700X3D, jeśli będzie w Polsce w dobrej cenie <700 zł + b550m, coś fajnego to ~400 zł, ale wtedy znowu kusi dopłacenie do AM5 + 7500f + DDR5 ;) 
Poniżej rx7700xt lub rtx4070 nie ma co chodzić przy tej kwocie, tańsze kart są nieopłacalne, jeśli chodzi o nowe.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

RX7600 do komputera który priorytetyzuje wydajność na teraz? 14600kf?

Tam najlepiej wsadzić:
ryzena 5600 ~400 zł + b550m lub nawet b450m za ~260 zł z amazona, lub i5 12400f  ~400-450 zł, z nawet h610 ~250-300 zł,
do tego nowy ram 2x16gb za 220 zł lub używany 2x8gb za ~<120 zł,
chłodzenie CPU za ~80 zł,
obudowa i zasilacz do ~400-450 zł
dysk, choćby ta kioxia G2 1TB za ~230 zł
rx7700xt lub rx7800xt, w końcu zostanie jakieś ~1700 zł na niego.

Można od biedy kupić ryzena 5700X3D, jeśli będzie w Polsce w dobrej cenie <700 zł + b550m, coś fajnego to ~400 zł, ale wtedy znowu kusi dopłacenie do AM5 + 7500f + DDR5 ;) 
Poniżej rx7700xt lub rtx4070 nie ma co chodzić przy tej kwocie, tańsze kart są nieopłacalne, jeśli chodzi o nowe.

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-7800x3d-vs-intel-core-i5-14600k-test-podkreconych-procesorow-z-szybkimi-pamieciami-ram-ddr5?page=0,23

Zobacz sobie te 14600 nie sa zle maja niezla wydajnosc. 

RX 7600 najlepsza opcja, potem jak wyjda geforcy z serii 5000 sobie wymieni i najmniej straci, nawet jak sprzeda GPU za 700zl to tylko 300zl do tylu, te drozsze karty wiecej straca na cenie. Wiec 5600 i 7700xt to gorszy wybor.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

RX 7600 najlepsza opcja, potem jak wyjda geforcy z serii 5000 sobie wymieni i najmniej straci, nawet jak sprzeda GPU za 700zl to tylko 300zl do tylu
Wiec 5600 i 7700xt to gorszy wybor.

Dlatego na samym początku spytałem się czy chce ulepszyć w przyszłości czy mieć najwydajniej na tu i teraz. Przynajmniej teraz ma wybór między tymi opcjami. Ryzen 5600 nadal jest wystarczający do takich wymagać.
Baa, sam siedzę na ryzen 5500 z szybkim ramem, bo nie potrzebuję lepszego w tej chwili i ogrywam starsze gry, czasem w 4k, celując w 60fps. Nawet SM2 trzymał 60fps i myślę nad przesiadką na 5700g dla integry, aby nie używać cały czas dedykowanej.
Wątpię by ulepszył rx7600 za rok, a one już teraz spadają <800 zł za używane. 

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Dlatego na samym początku spytałem się czy chce ulepszyć w przyszłości czy mieć najwydajniej na tu i teraz. Przynajmniej teraz ma wybór między tymi opcjami. Ryzen 5600 nadal jest wystarczający do takich wymagać.
Baa, sam siedzę na ryzen 5500 z szybkim ramem, bo nie potrzebuję lepszego w tej chwili i ogrywam starsze gry, czasem w 4k, celując w 60fps. Nawet SM2 trzymał 60fps i myślę nad przesiadką na 5700g dla integry, aby nie używać cały czas dedykowanej.
Wątpię by ulepszył rx7600 za rok, a one już teraz spadają <800 zł za używane. 

No ok,  ten 5500 mowisz ze daje rade? A on nie ma przypadkiem mniejszego catche? No w sumie co by nie wybral pewnie bedzie zadowolony :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

No ok,  ten 5500 mowisz ze daje rade? A on nie ma przypadkiem mniejszego catche?

Ma mniej, ale brak cache można nieco nadrobić ramem, a cezanne może być w trybie 1:1 przy 4000mhz DDR4, a niekiedy 4200-4400mhz ;) 
Mnie mało co interesuje ze współczesnych gier AAA, bo bojkotuję EA, Ubi, Bethesda, Acti-Blizzard i co tam jeszcze. Dodaj do tego skrypt z działu Windows i jeszcze nie brakowało mi wydajności do 60fps.
Zobaczę czy nowy Half Life lub Doom pchnie mnie do drobnej wymiany. Cezzane również ma bardzo dobrą wydajność na watt i dobrze znosi mały prąd, bo to w końcu architektura mobilna, ale brakuje mi PCIE 4.0 do fajnego projektu z rtx4060ti, więc siedzę w większej budzie z rtx3070, choć mam plan z małą budą, ale kurz ją zapcha :P 
8GB Vram też jako tako starcza, wystarczy czasem nie pchać tekstur na max, jak w HFW lub max tekstury, ale bez  RT z efektami włosów np. w RE4, gdzie RT i tak zmienia klimat scen na inny niż zamierzony. Natomiast w HFW i tak nie chcę grać, bo zanudzą mnie tą wspinaczką i rozciągniętą mapą., gdzie po prostu chcę polować na roboty i odkrywać tajemnice w fajnych lokacjach.

To tyle z offtopu odnośnie mojego podejścia....

Opublikowano
27 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Ma mniej, ale brak cache można nieco nadrobić ramem, a cezanne może być w trybie 1:1 przy 4000mhz DDR4, a niekiedy 4200-4400mhz ;) 
Mnie mało co interesuje ze współczesnych gier AAA, bo bojkotuję EA, Ubi, Bethesda, Acti-Blizzard i co tam jeszcze. Dodaj do tego skrypt z działu Windows i jeszcze nie brakowało mi wydajności do 60fps.
Zobaczę czy nowy Half Life lub Doom pchnie mnie do drobnej wymiany. Cezzane również ma bardzo dobrą wydajność na watt i dobrze znosi mały prąd, bo to w końcu architektura mobilna, ale brakuje mi PCIE 4.0 do fajnego projektu z rtx4060ti, więc siedzę w większej budzie z rtx3070, choć mam plan z małą budą, ale kurz ją zapcha :P 
8GB Vram też jako tako starcza, wystarczy czasem nie pchać tekstur na max, jak w HFW lub max tekstury, ale bez  RT z efektami włosów np. w RE4, gdzie RT i tak zmienia klimat scen na inny niż zamierzony. Natomiast w HFW i tak nie chcę grać, bo zanudzą mnie tą wspinaczką i rozciągniętą mapą., gdzie po prostu chcę polować na roboty i odkrywać tajemnice w fajnych lokacjach.

To tyle z offtopu odnośnie mojego podejścia....

Troche nie rozumiem :P to nie wiesz ze w halflife'a i dooma to teraz tylko w VR :D za te pieniadze kup sobie VR jak nie masz, wlacz HL2, potem EP1 EP2, odkryjesz gre na nowo, okolo 10x lepsza jest wtedy. Jak wiesz HL nie potrzebuje nie wiadomo jakiego sprzetu grafika rzedu 7600xt albo 4060 wystarczy do VR 100fps. Polecam, jeżeli chcesz grac a nie czekac na gry...tak samo DOOM3 VR Fullypossessed, odkryj gre na nowo :) szczegolnie na PC. 

A jesli chodzi o skladanie PC to 14600kf jest dużo mocniejszym procem, od 5500 nie tylko w grach ale i programach

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Troche nie rozumiem :P to nie wiesz ze w halflife'a i dooma to teraz tylko w VR :D 

VR aż tak mnie nie interesuje, a jak już grać w VR to w tytuły zaprojektowane pod to. Celować to mogę sobie pilotem od Wii ;) 
Myślałem nad wynajęciem googli dla HL Alyx i może batmana, od biedy jeszcze RE4.

Na gry nie czekam, mam do nadrobienia serię RE, którą przechodzę od oryginałów po remake, RDR2, które odpalę sobie w 4K ze zmodyfikowanym DLSS do najnowszej wersji, Death Stradning przejdę tym razem we wersji Director Cut na PC, potem można machnąć znowu MGS V, 3 oraz MGR:R, na rocznicę machnę Half Life z Black Mesą, jeszcze jest DA:Origins, Dead Space Remake, Dead Space na Wii, parę gier 2D :E 
Na nic nie czekam, chyba że na chęci by do tego usiąść. 

Historię ryzen 5500 przytoczyłem, aby pokazać na czym da się grać. i5 14600kf jest sporo wydajniejszy, ale jak już miałbym przesiadać się to na ryzen 7900, gdzie efektywność energetyczna jest bardzo dobra i mógłbym sobie enkodować co nieco po nocach, choć nie wiem po co. ~75w vs 175w.

Opublikowano
31 minut temu, musichunter1x napisał(a):

VR aż tak mnie nie interesuje, a jak już grać w VR to w tytuły zaprojektowane pod to. Celować to mogę sobie pilotem od Wii ;) 
Myślałem nad wynajęciem googli dla HL Alyx i może batmana, od biedy jeszcze RE4.

Na gry nie czekam, mam do nadrobienia serię RE, którą przechodzę od oryginałów po remake, RDR2, które odpalę sobie w 4K ze zmodyfikowanym DLSS do najnowszej wersji, Death Stradning przejdę tym razem we wersji Director Cut na PC, potem można machnąć znowu MGS V, 3 oraz MGR:R, na rocznicę machnę Half Life z Black Mesą, jeszcze jest DA:Origins, Dead Space Remake, Dead Space na Wii, parę gier 2D :E 
Na nic nie czekam, chyba że na chęci by do tego usiąść. 

Historię ryzen 5500 przytoczyłem, aby pokazać na czym da się grać. i5 14600kf jest sporo wydajniejszy, ale jak już miałbym przesiadać się to na ryzen 7900, gdzie efektywność energetyczna jest bardzo dobra i mógłbym sobie enkodować co nieco po nocach, choć nie wiem po co. ~75w vs 175w.

Akurat HL2 i Doom3VR maja tak dobre tryby VR jakby byly natywnie zaimplementowane, wiem bo gralem takze tutaj nie masz racji. 

Mozesz kupic google uzywane pico4 np albo psvr2, zawsze to spora oszczednosc. Inna sprawa czy Ciebie to wciagnie.

Tak wydajnosc energetyczna to jedno, ale jest tez undervoltining, wiec tak źle nie jest jeszcze z 14600, 100W w grach pobiera po ustawieniu. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak wydajnosc energetyczna to jedno, ale jest tez undervoltining, wiec tak źle nie jest jeszcze z 14600, 100W w grach pobiera po ustawieniu. 

Ale można modyfikować ustawienia intela dopiero na płytach Z, jeśli się nie mylę ;) ? Na B660, b760 jest tylko OC ramu.  Chyba że napięcie można ruszyć na każdej, ale wtedy to działa na stałym nastawie, a  nie jak w PBO? 

Opublikowano
2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Ale można modyfikować ustawienia intela dopiero na płytach Z, jeśli się nie mylę ;) ? Na B660, b760 jest tylko OC ramu.  Chyba że napięcie można ruszyć na każdej, ale wtedy to działa na stałym nastawie, a  nie jak w PBO? 

To chyba zalezy od plyty

Opublikowano

UP karta z gorszym chłodzeniem, Ryzen 5600 z boxowym coolerem i zestaw blisko 150 zł droższy.

23 godziny temu, cReane napisał(a):

Dalszy upgrade w przyszłości raczej nie jest konieczny. Prędzej już za kilka lat kupię całkiem nowy komputer jeśli będę naprawdę tego potrzebował. 

Zasilacz trochę lepszy ale i tak to niewiele zmienia w PC który nie będzie modernizowany wedle zainteresowanego.