Umpero 112 Opublikowano wczoraj o 00:37 Opublikowano wczoraj o 00:37 Czołem Jako, że mam już swoją kartę po gwarancji to przyszła mi taka myśl go głowy aby tam powymieniać pastę na rdzeniu i termopady na pamięciach. Ma ktoś może w tym doświadczenie i może co nieco podpowiedzieć? Idzie coś schrzani rozbierając taką karciochę? Na co uważać? Jakie termopady kupić? W jakieś rękawiczki elektroizolacyjne zainwestować? Wszelkie uwagi mile widziane.
AndrzejTrg 117 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) Może najpierw zacznij, od tego jakie karta ma aktualnie temperatury? Co do wymiany na rdzeniu, ludzie używają padów Honeywell PTM 7950 i są zadowoleni, tylko trzeba uważać na podbórby, jeden użytkownik z laba sprzedawał oryginalne, ale czy tutaj wyemigrował to nie mam pojęcia. Co do termopadów to nie wiem. Dotknij kaloryfera przed rozbieraniem karty, a nie żadne rękawiczki elektroizolacyjne, które pewnie kosztują swoje, ale jak już chcesz to po taniości możesz zainwestować lub nawet takie masz w domu Jakieś 7 lat temu jak mi gwarancja skończyła się na strixie 970 to z czystej ciekawości, wymieniłem pastę, ponieważ pady były ok, na grizzli i co? Temperatury spadły o 1-2 stopnie, i jak niedawno byłem u Ojca to z ciekawości odpaliłem tego kompa z tym strixem, zapuściłem RDR2 i temperatury takie jak 7 lat temu. Także jak masz temperatury ok, to żadnego sensu nie widzę w wymianie. Oczywiście że idzie coś zchrzanić, jak się ma dwie lewe ręce, brak zdolności manualnych itp itd, ale jak masz głowę na karku i jesteś lekko ogarnięty to nic złego nie powinno się stać Edytowane 23 godziny temu przez AndrzejTrg 1 2
kamilos69 21 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 5 godzin temu, Umpero napisał(a): Ma ktoś może w tym doświadczenie i może co nieco podpowiedzieć? Najważniejsze pytanie jakie powinieneś zdać to "Jakie wymiary mają pady ma mojej karcie graficznej". Może ktoś będzie wiedział i Ci odpisze a jak nie to będziesz musiał sam zmierzyć. 1
Send1N 225 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Lepiej najpierw rozbierz i zobacz w jakim stanie są pady, bo jak są lepkie na dotyk i się nie rozpadły przy demontażu chłodzenia to nie ma sensu ich ruszać kompletnie, wymienisz samą pastę wtedy, najlepiej od razu dać pada zmiennofazowego ptm7950 / gelid heatphase ultra (docinasz z tego pada kształt na wymiar rdzenia ściągasz folię od spodu kładziesz i dociskasz następnie ściągasz górną folię i skręcasz chłodzenie) 1 1
MadDog 17 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Daj znać jakie karta ma temperatury bo może nie ma sensu w ogóle ich wymieniać. Termopady maja różne grubości w różnych kartach więc po ewentualnym rozebraniu karty trzeba je zmierzyć suwmiarką i wtedy zamówić odpowiednie pady. Co do rozbierania karty to jak ktoś jest nieostrożny to zawsze coś może pójść nie tak np. wyrwać jakieś element elektroniczny typu kondensator czy rezystor. Polecam poniższy kanał aby sobie pooglądać jak gość naprawia karty graficzne https://www.youtube.com/@northwestrepair 1
Mar_s 198 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Nic nie trzeba mierzyć bo dawno już zmierzone Wchodzisz sobie tutaj i paczasz. :) https://thermalpad.eu/thermal-pad-sizes/gigabyte-geforce-rtx-3080-ti-gaming-oc-12g/ 2
Buczo 53 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu @Mar_s Dzięki za link do stronki, przyda się bardzo! 1
Send1N 225 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) Powtórzę jeszcze raz, że padów nie ma sensu ruszać, jedynie sens wymiany był za czasów krypto gdzie pamięci osiągały ponad 100c na fabrycznych padach podczas kopania w 3080/3090 i po aplikacji takich gelid gp-extreme temperatura potrafiła spaść o 20c na vram'ach ale pod gry nie będzie żadnej różnicy a w tak młodej karcie pady są zapewne w dobrym stanie, pastę natomiast jak najbardziej warto odświeżyć. Edytowane 18 godzin temu przez Send1N 1 3
muszka 69 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) @Umpero Robiłem wymianę pasty jakiś tydzień temu w moim 2070 Super. Pasta dosłownie kamień, izopropanol nic nawet nie zmiękczył, musiałem ja namoczoną paznokciem zdrapywać. Termopady sobie odpuść. Absolutnie szkoda zachodu. Dodając, że trzeba różnej grubości umieścić na różnych elementach to nie ma co sobie tym głowy zawracać bo o ile nie są poniszczone i popękane (a nie będą) to i tak nic nie zyskasz. Z rękawiczkami też nie przesadzaj, jeżeli przed rozebraniem karty nie zamierzasz tańcować w skarpetkach po dywanie i od razu macać płyty głównej. Dotknij uziemienia w kontakcie przed rozpoczęciem rozkręcania i tyle, na 99,99% nic się nie stanie. Odepnij 2 kabelki i uważaj by rozkręcić wszystkie śrubki bo jak pasta kamień jak u mnie to trzeba było troszkę więcej siły by heatsink odseparować. Sprzężone powietrze się przyda by przedmuchać chłodzenie bo kurzu to od cholery u mnie było. A no i jak temperatury nie są zbyt wysokie to też daj sobie spokój. U mnie jak widzisz zeszły z 88 do 65 i miałem wcześniej thermal throttling co mi trochę FPSy zjadał. Edytowane 16 godzin temu przez muszka 2 1
Umpero 112 Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu Ale mam dobrych kolegów na forum. Nie spodziewałem się tak dużego odzewu. Dzięki chłopaki
Karro 24 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Lepiej to sprzedaj i kup sobie 4070s a nie przy tym grzebiesz... 1
AndrzejTrg 117 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Dobrzy koledzy, spokojnie 🙂 Co masz zamiar zrobić? Ponieważ może nawet grzebać nie trzeba... Ps Chłopaki to u szewca drewniane gwoździe prostują 😉 Edytowane 8 godzin temu przez AndrzejTrg
kamilos69 21 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 4 godziny temu, Karro napisał(a): Lepiej to sprzedaj i kup sobie 4070s a nie przy tym grzebiesz... Takie grzebanie polega tylko na zabawie... choćby nawet pozbawione sensu. Ps. Wymienić gpu każdy głupi potrafi Edytowane 4 godziny temu przez kamilos69
Lameismyname 26 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 9 minut temu, kamilos69 napisał(a): Ps. Wymienić gpu każdy głupi potrafi Oj nie każdy. Jak w powiedzeniu "Nie ma miedzi - dupa siedzi"
Umpero 112 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 4 godziny temu, Karro napisał(a): Lepiej to sprzedaj i kup sobie 4070s a nie przy tym grzebiesz... Za wiele za nią nie dostanę więc szkoda sprzedawać. W styczniu wjedzie RTX 5090, a 3080 Ti pójdzie dla córki. Edytowane 3 godziny temu przez Umpero
sideband 6 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu GPU nie jest równoznacznie z karta graficzną to nie każdy głupi potrafi wymienić GPU
Lameismyname 26 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @sideband W sumie każdy jest w stanie pozbyć się GPU - czytaj wsadzić do piekarnika kartę w odwrotną stronę tak aby pod wpływem temperatury rdzeń sam odpadł. Gorzej w drugą stronę, reballingu suszarką do włosów nie zrobi
wrobel_krk 141 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, sideband napisał(a): GPU nie jest równoznacznie z karta graficzną to nie każdy głupi potrafi wymienić GPU Ale powszechnie mówimy na kartę graficzna GPU. Tak już się przyjęło
sideband 6 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): @sideband W sumie każdy jest w stanie pozbyć się GPU - czytaj wsadzić do piekarnika kartę w odwrotną stronę tak aby pod wpływem temperatury rdzeń sam odpadł. Gorzej w drugą stronę, reballingu suszarką do włosów nie zrobi W piekarniku jedynie możesz popsujesz kartę A jak ktoś ma na celu tylko usunięcie GPU za wszelką cenę to i piekarnik jest zbędny 40 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Ale powszechnie mówimy na kartę graficzna GPU. Tak już się przyjęło To, że czasem można użyć skrótu GPU nie oznacza, że można go używać zamiennie przez co powstaje bzdurna wypowiedź.
skunRace 107 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 7 godzin temu, Karro napisał(a): Lepiej to sprzedaj i kup sobie 4070s a nie przy tym grzebiesz... Gratuluje porady, zakup nowej karty, zamiast zająć się taką popierdółką jak wymiana pasty. 2 godziny temu, sideband napisał(a): GPU nie jest równoznacznie z karta graficzną to nie każdy głupi potrafi wymienić GPU Czy ja dobrze widzę ? To prawdziwy sideband ? Bo już nie jedne nicki tutaj były podrabiane. Edytowane 1 godzinę temu przez skunRace
Kelam 564 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, sideband napisał(a): To, że czasem można użyć skrótu GPU nie oznacza, że można go używać zamiennie przez co powstaje bzdurna wypowiedź. Tymczasem 99% pecetowców :
sideband 6 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu I o czym to świadczy? Takich sformułowań jak klatkarz czy watarz nie ma w świecie IT czy elektrotechniki, a głupole używają. Takich bzdur jest cała masa, że czasem flaki się gotują 50 minut temu, skunRace napisał(a): Czy ja dobrze widzę ? To prawdziwy sideband ? Bo już nie jedne nicki tutaj były podrabiane. Oryginalna podróbka 1
Karro 24 Opublikowano 50 minut temu Opublikowano 50 minut temu Oprócz ciebie nikt nie ma z tym problemu...
Rekomendowane odpowiedzi