Tombo 1 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada Potrzebuję wymienić laptopa na szybszy model (obecnie Asus na i3 - 7 letni). Potrzebuję go głównie do pracy (pakiet Insert) oraz celów prywatnych (przeglądanie stron, poczta). Zależy mi na tym, żeby był mały (max. 14 cali) oraz szybki. Kupować nowego czy jaki poleasingowy będzie w porządku np. https://allegro.pl/oferta/laptop-dell-5490-hd-i5-8350u-8gb-256ssd-m-2-win11-14260379546?dd_referrer= https://allegro.pl/oferta/dell-e7480-i5-x-3ghz-16gb-256gb-geforce-now-office-w11-16639651264 Może ktoś zna się na temacie i coś poleci ?
Akuki 4 Opublikowano 18 Listopada Opublikowano 18 Listopada W ostatnich latach kupiłem trzy poleasingowe Dell'e. Dwa padły na amen, trzeci reanimowany jeszcze dycha. Taki sprzęt, czy to laptop czy stacjonarka tyrany jest niemożebnie a potem Królowie Złoci pchają w niby okazyjnych cenach. Wyleczyłem się. Zresztą temat był na forum PCLab o tym jak Janusze montują do poleasingowych ,,stacji roboczych" szemrane grafy i sprzedają jako sprzęt gamingowy. Kumpel nie posłuchał, kupił, już dwa razy do serwisu nosił...
Tombo 1 Opublikowano 18 Listopada Autor Opublikowano 18 Listopada Do tej pory kupowałem nowego w granicach 2000zł, ale chętnie wydałbym połowę tego za używkę gdzie procek jest szybszy. Może jakieś 2 propozycje np. nowy i używka ?
x-kom 63 Opublikowano 18 Listopada Opublikowano 18 Listopada @Tombo Energooszczędna szósta i ósma generacja to leciwe sprzęty. Aktualnie w promocji za 2199 zł można zgarnąć solidnego IdeaPad Slim z bardzo przyzwoitą 8 rdzeniową i5, 16 GB RAM DDR5 (minus - to max). Dodatkowo mamy ładną matrycę IPS oraz 3 lata gwarancji.
Tombo 1 Opublikowano 18 Listopada Autor Opublikowano 18 Listopada 51 minut temu, x-kom napisał(a): @Tombo Energooszczędna szósta i ósma generacja to leciwe sprzęty. Aktualnie w promocji za 2199 zł można zgarnąć solidnego IdeaPad Slim z bardzo przyzwoitą 8 rdzeniową i5, 16 GB RAM DDR5 (minus - to max). Dodatkowo mamy ładną matrycę IPS oraz 3 lata gwarancji. 14 cali to max
Galvatron 13 Opublikowano 18 Listopada Opublikowano 18 Listopada Laptop za 1000 zł to nie jest dobry pomysł, bo będzie albo poleasingowy, kompletnie zużyty, albo nowy, ale najniższej możliwej jakości, co może powodować problemy z awaryjnością.
Tombo 1 Opublikowano 18 Listopada Autor Opublikowano 18 Listopada Czy te poleasingowe to rzeczywiście tak zły wybór ?
stefan999 31 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada Masz i3 8XXX? Czy jeszcze starszy? Generalnie za około 1000 złotych dostaniesz laptop o zbliżonej wydajności i podobnym wieku. 1
Tombo 1 Opublikowano 19 Listopada Autor Opublikowano 19 Listopada 8 minut temu, stefan999 napisał(a): Masz i3 8XXX? Czy jeszcze starszy? Generalnie za około 1000 złotych dostaniesz laptop o zbliżonej wydajności i podobnym wieku. Procesor mam i3-3217U. Jak możesz to zaproponuj coś wartego uwagi używanego i nowego wydajności przy której odczuję różnicę. Znalazłem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/aluminiowy-hp-830-i5-quad-4x-3-9ghz-16gb-nvme-256gb-fhd-ips-w11-16596346805?dd_referrer=
Galvatron 13 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada 11 godzin temu, Tombo napisał(a): Czy te poleasingowe to rzeczywiście tak zły wybór ? Sprzęt firmowy nie raz jest używany bardzo intensywnie, przez co po okresie leasingu jest mocno zużyty.
Send1N 539 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada Nie myślałeś o odświeżeniu obecnego jakimś lżejszym systemem (standardowe w10/11 to muły) masz w ogóle dysk ssd (nadal nie napisałeś co to za model)
stefan999 31 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada @Tombo Dell Latitude 5491 | 6-Hexa Core | 16GB 512GB FHD QWERTY PL Windows 11 Home 1059 złotych AMSO to dobry sklep, byle czego nie sprzedają. Ten będzie dość wydajny, chociaż kompaktowa obudowa pogorszy kulturę pracy i obniży wydajność.
Tombo 1 Opublikowano 19 Listopada Autor Opublikowano 19 Listopada 5 godzin temu, Send1N napisał(a): Nie myślałeś o odświeżeniu obecnego jakimś lżejszym systemem (standardowe w10/11 to muły) masz w ogóle dysk ssd (nadal nie napisałeś co to za model) Mam dysk ssd z Win 10 na pokładzie. 1
Tombo 1 Opublikowano 20 Listopada Autor Opublikowano 20 Listopada To proszę jeszcze o propozycję nowego laptopa w okolicach 2000zł o wydajności wyraźnie odczuwalnej w stosunku do mojego Asusa z i3-3217U 8GB Ramu i dyskiem SSD.
stefan999 31 Opublikowano 21 Listopada Opublikowano 21 Listopada Lenovo IdeaPad Slim 3-15 i5-12450H/16GB/512/Win11 2199 złotych Ma bardzo wydajny CPU i przeciętną jakość wykonania. Ma system operacyjny i przeciętne przebiegi na baterii. Ma matową matrycę FHD IPS.
Rekomendowane odpowiedzi