Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcialbym złożyć po nowym roku, a może jeszcze w tym nowy zestaw komputerowy, głównie do gier typu COD itp. Docelowo monitor jakiś 2k, jakiś czas temu miałem chyba AOC 27” 2k 144hz, generalnie nie mam pomysłu obecnie na monitor, ale chciałbym pozostać przy 2k.

Nie śledziłem co sie dzieje na rynku natomiast po wstępnym rozeznaniu i po tym co miałem wcześniej złożyłem coś takiego;

Ryzen 7 7700

RTX 4070 Super

Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G)

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)

Płyta główna Gigabyte B650 EAGLE AX

Chłodzenie CPU Arctic Freezer 34 eSports Duo 2x120mm

Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W

Obudowa Genesis IRID 505 ARGB V2 (NPC-1518)

Co daje na ten moment około 3500,- bez karty graficznej (ta prawdopodobnie będzie od znajomego).

Głównie zależy mi na wydajności i cichej pracy komputera. Jest coś co warto tutaj zmienić lub cos taniej co się bardziej opłaca? 

Prosze o opinie

Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie, zamienie chłodzenie, a obudowa szukam czegoś cichszego, podobno wentylatory hałasują, ledy mi obojętne, jak ma być taniej bez a cichsza obudowa to jak najbardziej.

Cała reszta bedzie okej, kompatybilna? Warto pójść w inną płytę lub tańszy procesor?

Jak kwestia zasilacza?

Bios będę musiał aktualizować z tym prockiem czy odpali bez problemu?

Edytowane przez n1gomez
Opublikowano
18 godzin temu, n1gomez napisał(a):

głównie do gier typu COD

RTX 4070 Super

Jak masz parcie na COD to wiedz, że tutaj karty AMD zamiatają RTX i to srogo. 

7900GRE który jest tańszy o ładnych kilka stówek to kilkadziesiąt klatek więcej w Warzone niż na 4070 Super - oczywiście bez RT

Ogólnie nie wiem czy to nawet nie jest budżet na RX 7900 XT choć kwestia tego ile masz na całość i za ile ten RTX 4070 Super od znajomego. 

Co daje na ten moment około 3500,- bez karty graficznej (ta prawdopodobnie będzie od znajomego).

Za 3200 zł masz https://proline.pl/koszyk/a0517d51 z obudową z kompletem filtrów, USB-C, podpórką pod kartę + 4 ciche wentyle P12 PWM PST

I teraz jak mowa tutaj o jakimś RTX 4070 Super za ~ 2900 zł, to przy oszczędności 300 zł na PC masz na https://proline.pl/sapphire-radeon-rx-7900-xt-pulse-20gb-pci-e-gddr6-11323-02-20g-p8122488 i kończysz z wydajnością ogólnie jak na RTX 4070 Ti Super a w COD to już totalna przepaść względem RTX 

Opublikowano
2 godziny temu, Caps napisał(a):

Jak masz parcie na COD to wiedz, że tutaj karty AMD zamiatają RTX i to srogo.

Faktycznie AMD wypada konkretnie. Głównie to będzie COD ale wiadomo, też nie zawsze.

2 godziny temu, Caps napisał(a):

Ogólnie nie wiem czy to nawet nie jest budżet na RX 7900 XT choć kwestia tego ile masz na całość i za ile ten RTX 4070 Super od znajomego. 

Karta będzie za okolice 2000, może trochę mniej. Gdyby nie fakt, że muszę kupić monitor to dałbym się namówić na AMD bo faktycznie wypada elegancko. Natomiast dopłata do AMD w moim przypadku to około 1000+\- a tak to będzie na monitor :D chyba, ze pobujam się trochę przy tv…

A jak kwestia jeśli chodzi o zasilacz, warto dopłacić do tego MSI co podałem kilkadziesiąt zł? Niby 100w różnicy, dużo, mało, ale przyszłościowo pewnie będzie upgrade więc czy Seasonic styknie?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Faktycznie AMD wypada konkretnie. Głównie to będzie COD ale wiadomo, też nie zawsze.   Karta będzie za okolice 2000, może trochę mniej. Gdyby nie fakt, że muszę kupić monitor to dałbym się namówić na AMD bo faktycznie wypada elegancko. Natomiast dopłata do AMD w moim przypadku to około 1000+\- a tak to będzie na monitor  chyba, ze pobujam się trochę przy tv…   A jak kwestia jeśli chodzi o zasilacz, warto dopłacić do tego MSI co podałem kilkadziesiąt zł? Niby 100w różnicy, dużo, mało, ale przyszłościowo pewnie będzie upgrade więc czy Seasonic styknie?
    • Ok. Czyli mogę śmiało zamawiać, dzięki za pomoc 
    • Warto spojrzeć na to z szerszej perspektywy. Seria RX 7000, oparta na RDNA3, wprowadza wiele istotnych zmian w stosunku do RDNA2, które wyraźnie podnoszą konkurencyjność AMD, nawet jeśli niektóre modele bezpośrednio nie dorównują topowym konstrukcjom Nvidii. Przede wszystkim, architektura RDNA3 oferuje wyższą wydajność na wat, co jest kluczowe w kontekście efektywności energetycznej i kosztów użytkowania. Do tego dochodzą znaczące usprawnienia w zakresie ray tracingu i sztucznej inteligencji, co były słabszym punktem RDNA2. W średnim segmencie RX 7000 faktycznie wypada bardzo konkurencyjnie względem Nvidii – zwłaszcza biorąc pod uwagę stosunek ceny do wydajności. Warto też wspomnieć, że choć RTX 4090 jest obecnie na szczycie, to seria RX 7000 jest bardziej zrównoważona pod względem dostępności i realnych potrzeb użytkowników. Topowe modele, jak 7900 XTX, zapewniają świetną wydajność w rasteryzacji na poziomie RTX 4080S jak i nie wiele gorzej od 4090, a w niższych segmentach AMD ma naprawdę atrakcyjne propozycje, które lepiej odpowiadają wymaganiom większości graczy.  RDNA3 to krok naprzód, który poprawia bolączki RDNA2 i wprowadza AMD na bardziej równą walkę z Nvidią, zwłaszcza w kontekście opłacalności i technologii przyszłościowych 🫡🫡
    • Ten zestaw też odpada? https://www.x-kom.pl/lista/bz4pys4dx   W zestawie jest Intel Core i7-14700KF. Nie zależy mi na konkretnej marce, ale jak wrzucałem ten z Intela i 7800X3D do porównywarki, to zdecydowanie lepiej wypadał i7-14700KF.   Zasilacz będzie ok ten Corsair RM850x 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 (na promocji jest za 549 zł), czy jednak ten MSI będzie lepszy? https://www.x-kom.pl/p/1098313-zasilacz-do-komputera-msi-mpg-a850g-pcie50-850w-80-plus-gold-atx-30.html
    • Cześć,   w naszym OUTLECIE znajdziesz sprawdzone produkty z gwarancją, w super cenach! -> OUTLET   Sprawdź:   – AMD OUTLET - Ryzen 5 7600 za 699 zł.  – ASUS OUTLET - TUF Gaming F15 i7-12700H/32GB/1TB/Win11 RTX4070 za 4999 zł.  – ASUS OUTLET - Vivobook 15 i5-1235U/16GB/512/Win11 za 1749 zł.  – Gigabyte OUTLET - G24F 2 za 489 zł.  – Dell OUTLET - Alienware AW3423DWF OLED za 3099 zł.   Promocja trwa do 19.11.2024 r. lub do wcześniejszego wyczerpania limitu produktów i nie łączy się z innymi promocjami. Produkty outletowe pochodzą ze zwrotów do 15 dni, z naprawy w autoryzowanym serwisie, z ekspozycji, z wydarzeń promocyjnych lub z testów. Produkty są przetestowane, sprawne i objęte gwarancją. Wybrane produkty mają limit sztuk, które możesz kupić, o maksymalnej liczbie sztuk poinformujemy Cię w koszyku.   Pozdrawiamy,  x-kom. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...