Yahoo86 335 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) @Mosiu92 Nowa pasta niewiele zmieni , chłodzenie jest kiepskie i możesz się tylko ratować UV (droższa opcja to zmiana chłodzenia na np. Morfeusza). Wystarczyło przed kupnem kilka minut poszukać i samemu wyciągnąć wnioski , tani Asus Dual z 3 rurkami i nie było by tematu. Inno3D RTX 4060 Twin X2 OC ASUS RTX 4060 DUAL OC EDIT: @RTXnietylko4060tiUSER @skunRace 1. Zmiana nawet na ciekły metal niewiele zmieni (pojemność cieplna chłodzenia). 2. Podmiana wentylatorów (większy CFM) i ramki dystansujące (stosowane w AIO) 0,5-1cm dadzą lepszy efekt. 3. Duży rozrzut temp. między GPU a HOTspot (rurka cieplna ma kontakt tylko z środkiem układu , rogi już nie - podstawa). 4. Dalsza wymiana świeżej i dobrze nałożonej pasty to strata czasu , zwiększa tylko szansę na uwalenie karty przez nie uwagę. 5. Nowsza rewizja karty (V2/OC/rev2/itp...) może wiązać się ze zmianami w chłodzeniu na gorsze (cięcie kosztów = mniejsza pojemność cieplna - można równoważyć szybszym CFM). Inno3D RTX 4060Ti Twin X2 OC Edytowane 24 Listopada 2024 przez Yahoo86 1
Pentium D 1 159 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 W dniu 22.11.2024 o 17:16, Mosiu92 napisał(a): PTM pokrywał cały rdzeń, ładnie się rozprowadził Czyli kupiłeś pastę PTM 7950 a nie plaster? Na to wskazuje "rozprowadził się" bo gdyby był plaster to raczej byś napisał "ułożył się" 🤔
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 @Pentium D On pada polozyl, a nie paste.
Pentium D 1 159 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 @RTXnietylko4060tiUSER Ok. PTM występuje też w formie pasty więc były wątpliwości. Widziałem, że ktoś tam daj fotkę tego chłodzenia więc faktycznie bieda i nawet plaster może nic albo mało dać.
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) @Pentium DSzczerze mowiac to tez mi sie tak wydaje, widzialem testy na yt i temperatury w okolicach 71 na GPU, tak jak u Mosia. @Mosiu92. Mozna dla pewnosci tam zajrzec jeszcze raz ale to nie daje gwarancji na poprawe, a ryzyko na awarie jakies tam jest. 4060TI ma inne chlodzenie, bardziej przypominajace to z Duala. Jesli po UV jest git to zostaw to w spokoju i sobie graj. Edytowane 24 Listopada 2024 przez RTXnietylko4060tiUSER
CryptTM 404 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 @Yahoo86 droższa opcja to złożenie karty i wystawienie używki na sprzedaż, za jakieś sensowne pieniądze, dołożenie tych 200zł i kupienie tego Asusa. Tak bym zrobił i się z tym nie bujał. 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Akurat ich chłodzenie 4070S wygląda przyzwoicie: Przy 4060 trochę przydziadowali. Mimo wszystko doszukiwałbym się jakiegoś błędu po stronie użytkownika ew. tak jak koledzy pisali - kartę dobrze wygrzać. Edytowane 24 Listopada 2024 przez Lameismyname
Lameismyname 2 340 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 @Karro widziałeś moje odczyty po wymianie na termopad w moim wątku (dział chłodzenia). Nic mi więcej nie potrzeba. Jednak to już druga karta inno3d z którą mam jakieś perypetie więc chyba następnym razem pójdę w inną markę. Chociażby konkurencyjny cenowo PNY
Send1N 4 162 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 15 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Nie rozkrecaj. Wygrzej dobrze PTM'a. Powienien popracowac 2-3h w temperaturze 80-85C, wiec najlepiej jakbys przydusil nieco wentylatory i ustawil w benchmarku rdzen na ok 80C. To pomaga. Takich kombinacji nikt nie robił po aplikacji tego pada i było ok, jak chłodzenie jest lipne i to ono jest wąskim gardłem to magicznie nie wyczaruje lepszych temperatur tutaj mógłby tylko metal pomóc jeszcze coś ugrać, ptm nie jest królem wydajności.
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Ja bym nie kombinowal z cieklym metalem. Zreszta, on ma tam aluminium ktore z ciekly metalem sie nie lubi. Edytowane 24 Listopada 2024 przez RTXnietylko4060tiUSER
CryptTM 404 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 Panowie spakować, wystawić, sprzedać i się nie przejmować. Kupić sobie normalną wersję z normalnym chłodzeniem zamiast takie kombinacje robić, nie opłaca się, a karta jest w miarę świeża to i zejdzie za dobre pieniądze ktoś się ucieszy bo mu nie będzie to przeszkadzać a @Autor kupi sobie nową kartę za te parę złotych więcej, finalnie nic na tym nie straci. 4
Send1N 4 162 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 36 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Ja bym nie kombinowal z cieklym metalem. Zreszta, on ma tam aluminium ktore z ciekly metalem sie nie lubi. Nikt tego nie sugerował, ja tylko wspomniałem o tym że nawet jak wydaje się że to samo chłodzenie jest wąskim gardłem to na metalu mimo wszystko da się jeszcze zbić temp, widziałem takie akcje w laptopach, ptm nie jest królem wydajności jak już wspomniałem a żywotności, czasem lepszy wynik (przez chwilę) można nawet na zwykłej wydajniej paście uzyskać. 1
skunRace 797 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 16 godzin temu, Yahoo86 napisał(a): @Mosiu92 Nowa pasta niewiele zmieni , chłodzenie jest kiepskie i możesz się tylko ratować UV (droższa opcja to zmiana chłodzenia na np. Morfeusza). Wystarczyło przed kupnem kilka minut poszukać i samemu wyciągnąć wnioski , tani Asus Dual z 3 rurkami i nie było by tematu. Inno3D RTX 4060 Twin X2 OC ASUS RTX 4060 DUAL OC EDIT: @RTXnietylko4060tiUSER @skunRace 1. Zmiana nawet na ciekły metal niewiele zmieni (pojemność cieplna chłodzenia). 2. Podmiana wentylatorów (większy CFM) i ramki dystansujące (stosowane w AIO) 0,5-1cm dadzą lepszy efekt. 3. Duży rozrzut temp. między GPU a HOTspot (rurka cieplna ma kontakt tylko z środkiem układu , rogi już nie - podstawa). 4. Dalsza wymiana świeżej i dobrze nałożonej pasty to strata czasu , zwiększa tylko szansę na uwalenie karty przez nie uwagę. 5. Nowsza rewizja karty (V2/OC/rev2/itp...) może wiązać się ze zmianami w chłodzeniu na gorsze (cięcie kosztów = mniejsza pojemność cieplna - można równoważyć szybszym CFM). Inno3D RTX 4060Ti Twin X2 OC Z tym kupnem Asusa Dual i nie było by problemu to akurat nie koniecznie. Asusy jakoś najczęściej się pojawiały w kontekście pasty słabej jakości stosowanej przez producentów, która traci swoje właściwości już po kilku miesiącach od zakupu, pewnie dlatego, że są często kupowane. Na Labie było łącznie 5 tematów Asus Dual i Asus TUF, gdzie po zakupie temperatury były bardzo dobre, a po iluś miesiącach Hot Spot pod 100 stopni i wysokie obroty wentyli. Właściciele się zastanawiali, czy wymieniać samemu, czy wysyłać na gwarancję i po wymianie pasty samemu, czy położeniu ptma temperatury wracały do tych jak po zakupie. Nawet tutaj po przenosinach na ITHardware już się zdążył taki jeden temat pojawić, akurat z TUFem. Tak, że z tym zakupem Duala i nie byłoby problemu, równie dobrze mógłby się pojawić identyczny temat jak ten i inne, tylko po jakimś czasie Choć oczywiście pod względem chłodzenia Dual dużo lepszy od Twin 2X, przynajmniej w wersji 4060.
CryptTM 404 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 Nawet, jak się pojawi problem, to położenie PTMa go rozwiąże, bo chłodzenie jest bardzo dobre. Tego z inno3d nie zrobi, więc pójście w duala to właśnie dobry pomysł. 1
Mosiu92 7 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Kurde daliście mi do myślenia ze sprzedażą. Tylko będe miał wyrzuty sumienia sprzedając karte i mimo tego, że jest z maja i w teori ma 3 lata gwarancji (iNNo, zezwala na wymiane pasty bez utraty gwarancji), to sprzedająć ją będe wiedział, jakie ma temperatury i teraz weź to komuś zaoferuj. Myślicie, że z 900/1000zł byłbym w stanie za nią wyciągnać ? i druga sprawa mam właśnie dzisiaj wieczór, że mógłbym ja rozkręcić i sprawdzić ewentualnie jeszcze raz nałożyc PTM, bawić się w to czy nie ma sensu ? Edytowane 24 Listopada 2024 przez Mosiu92
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 @Mosiu92Nikt Ci nie powie co masz robic, sam musisz zdecydowac
Kadajo 7 405 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 @Mosiu92 jedyne co mogę ci zasugerować to mocne UV plus blokadę klatek na 60. 1
skunRace 797 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 43 minuty temu, CryptTM napisał(a): Nawet, jak się pojawi problem, to położenie PTMa go rozwiąże, bo chłodzenie jest bardzo dobre. Tego z inno3d nie zrobi, więc pójście w duala to właśnie dobry pomysł. To na pewno, jak ktoś stoi przed wyborem zakupu to Asus Dual jest dużo lepszy, jak tylko pisałem, że to nie jest tak, że samo kupno to problem z głowy. Mimo wszystko czasy, gdzie człowiek musi sam wymieniać pastę po kilku miesiącach od zakupu to jest gruba patologia, dotyczy to nawet topowych Strixów Wychodzi na to, że 4060 ma dużo słabszy radiator od 4060Ti, która ma całkiem dobre temperatury, a powiedziałbym, że z tak małym poborem pewnie obydwie karty mają ten sam. 23 minuty temu, Mosiu92 napisał(a): Kurde daliście mi do myślenia ze sprzedażą. Tylko będe miał wyrzuty sumienia sprzedając karte i mimo tego, że jest z maja i w teori ma 3 lata gwarancji (iNNo, zezwala na wymiane pasty bez utraty gwarancji), to sprzedająć ją będe wiedział, jakie ma temperatury i teraz weź to komuś zaoferuj. Myślicie, że z 900/1000zł byłbym w stanie za nią wyciągnać ? i druga sprawa mam właśnie dzisiaj wieczór, że mógłbym ja rozkręcić i sprawdzić ewentualnie jeszcze raz nałożyc PTM, bawić się w to czy nie ma sensu ? Musisz sam zdecydować, u Ciebie i tak nie ma jakiejś wyjątkowej tragedii, ghdzie ludzie mieli HS pod 100 stopni do tego zrób UV. Położenie jeszcze raz żeby się upewnić, że wszystko dobrze poszło nie zaszkodzi, wystawić też możesz jak się sprzeda to dobrze jak nie to zostawisz. Dał Ci w końcu kolega dowód zakupu do niej ? Jest podobna karta z taką gwarancją za 1000zł wystawiona, spróbuj może się okazać, że te 900zł bez problemu wyciągniesz. https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-kfa2-geforce-rtx-4060-1-click-oc-2x-v2-CID99-ID134EDY.html
Yahoo86 335 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 @skunRace Jeżeli dany model się dobrze sprzedaję to wiadomo że odsetek problemów będzie większy , niż karty której nikt nie chcę (o dobrej recenzji a tym bardziej rozbiórce takiego modelu można zapomnieć). Co do wysokich temp. po pewnym czasie w przypadku ASUSa - to ja tego nie zauważyłem: Mój drugi PCitx (asrock-rack X570D4I-2T + ryzen 5800 + RTX 4070 ASUS DUAL) w większości do filmów , seriali i gier (Forza). GPU mam prawie 2 lata a HOTspot to 9*C. Malutki PCitx z picoPSU dla mamy do grania przy TV w swoje gry (Puzzle Quest i Stardew Valley w większości) , siedzi Asus RTX3050 Dual (HOTspot 6*C) kupiony dawno temu zaraz po premierze w miejsce wyjącego GTX 750Ti od Palita. Brat miał z 2 lata takiego samego ASUSa 3050 na przeczekanie chorych cen GPU (HOTspot był wyższy , chyba 8 do 10*C), do mniej wymagających gier się sprawdzał , teraz od około 2 lat siedzi na TUFie 4070 (HOTspot 11*C) tylko zawsze na zablokowanych 60 klatkach. Tak więc nie podzielam opinii o kiepskiej czy szybko wysychającej paście , mogła to być jakaś felerna partia pasty lub mam szczęście do ASUSów.
Mosiu92 7 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Opublikowano 24 Listopada 2024 57 minut temu, skunRace napisał(a): To na pewno, jak ktoś stoi przed wyborem zakupu to Asus Dual jest dużo lepszy, jak tylko pisałem, że to nie jest tak, że samo kupno to problem z głowy. Mimo wszystko czasy, gdzie człowiek musi sam wymieniać pastę po kilku miesiącach od zakupu to jest gruba patologia, dotyczy to nawet topowych Strixów Wychodzi na to, że 4060 ma dużo słabszy radiator od 4060Ti, która ma całkiem dobre temperatury, a powiedziałbym, że z tak małym poborem pewnie obydwie karty mają ten sam. Musisz sam zdecydować, u Ciebie i tak nie ma jakiejś wyjątkowej tragedii, ghdzie ludzie mieli HS pod 100 stopni do tego zrób UV. Położenie jeszcze raz żeby się upewnić, że wszystko dobrze poszło nie zaszkodzi, wystawić też możesz jak się sprzeda to dobrze jak nie to zostawisz. Dał Ci w końcu kolega dowód zakupu do niej ? Jest podobna karta z taką gwarancją za 1000zł wystawiona, spróbuj może się okazać, że te 900zł bez problemu wyciągniesz. https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-kfa2-geforce-rtx-4060-1-click-oc-2x-v2-CID99-ID134EDY.html Dowód zakupu :D? Chyba jakiś inny wątek się wdarł Ja tą karte kupiłem osobiście jak składałem komputer w maju tego roku No własnie z drugiej strony tragedii nie ma i przy UV te temperatury do około 56/60 na GPU i 74/77 na hotspocie. Druga sprawa, że z czasem do mnie dotarło, że ta karta jest po prostu za słaba na rozdzielczość 2560 x 1440, ale w większości tytułów powyżejk tych 100 fps na wysokich mam.
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 Temperatury po UV nie sa tragiczne. Graj sobie i ciesz sie karta, nie ma co dalej grzebac.
skunRace 797 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) 18 minut temu, Yahoo86 napisał(a): @skunRace Jeżeli dany model się dobrze sprzedaję to wiadomo że odsetek problemów będzie większy , niż karty której nikt nie chcę (o dobrej recenzji a tym bardziej rozbiórce takiego modelu można zapomnieć). Co do wysokich temp. po pewnym czasie w przypadku ASUSa - to ja tego nie zauważyłem: Mój drugi PCitx (asrock-rack X570D4I-2T + ryzen 5800 + RTX 4070 ASUS DUAL) w większości do filmów , seriali i gier (Forza). GPU mam prawie 2 lata a HOTspot to 9*C. Malutki PCitx z picoPSU dla mamy do grania przy TV w swoje gry (Puzzle Quest i Stardew Valley w większości) , siedzi Asus RTX3050 Dual (HOTspot 6*C) kupiony dawno temu zaraz po premierze w miejsce wyjącego GTX 750Ti od Palita. Brat miał z 2 lata takiego samego ASUSa 3050 na przeczekanie chorych cen GPU (HOTspot był wyższy , chyba 8 do 10*C), do mniej wymagających gier się sprawdzał , teraz od około 2 lat siedzi na TUFie 4070 (HOTspot 11*C) tylko zawsze na zablokowanych 60 klatkach. Tak więc nie podzielam opinii o kiepskiej czy szybko wysychającej paście , mogła to być jakaś felerna partia pasty lub mam szczęście do ASUSów. Sprawa była głośna i dotyczyła większości, lub wszystkich partnerów nvidii. Asusa przytoczyłem dlatego, że było już takich tematów kilka, które dotyczyły akurat Asusa. Walosek, który testował te pasty, też musiał wymienić pastę nawet na Strixie 4090, gdzie kupujesz topowe karty z bardzo dobry chłodzeniem jak Strix, TUF, czy nawet Daul a producenci oszczędzają na zwykłej paście, którą trzeba wymieniać po dość krótkim czasie od zakupu. Osobiście też mam już równy rok kartę i temperatury takie same jak po zakupie, ale to nie znaczy, że w serii 4000 takich tematów jest coraz, więc jakiś problem jest. https://ithardware.pl/aktualnosci/karty_nvidii_sie_przegrzewaja_czolowe_firmy_stosuja_tania_paste_termoprzewodzaca-34172.html https://www.igorslab.de/en/asus-geforce-rtx-4080-tuf-gaming-with-serial-error-built-in-hotspot-ex-works-material-analysis-and-the-rescue/ 13 minut temu, Mosiu92 napisał(a): Dowód zakupu :D? Chyba jakiś inny wątek się wdarł Ja tą karte kupiłem osobiście jak składałem komputer w maju tego roku No własnie z drugiej strony tragedii nie ma i przy UV te temperatury do około 56/60 na GPU i 74/77 na hotspocie. Druga sprawa, że z czasem do mnie dotarło, że ta karta jest po prostu za słaba na rozdzielczość 2560 x 1440, ale w większości tytułów powyżejk tych 100 fps na wysokich mam. Tak wątek mi się pomylił z tym, gdzie ktoś odkupił kartę od kolegi Edytowane 24 Listopada 2024 przez skunRace
Mosiu92 7 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) 34 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Temperatury po UV nie sa tragiczne. Graj sobie i ciesz sie karta, nie ma co dalej grzebac. Tak to wyglada PTM, wyglada ze byl nałożony idealnie, ścieram i aplikuje jeszcze raz Edytowane 24 Listopada 2024 przez Mosiu92 1
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 24 Listopada 2024 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Wyglada na to ze rdzen byl dobrze pokryty. Wymiana PTM na swiezy raczej nic nie zmieni @Yahoo86 prawdopodobnie mial racje piszac ze rozjazd GPU i HS to wina jednej rurki ktora przechodzi przez srodek pomijając krawedzie rdzenia. Pozostaje UV lub sprzedaz i wymiana na cos innego. Edytowane 24 Listopada 2024 przez RTXnietylko4060tiUSER 1
Mosiu92 7 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Tak nałożony za drugim razem, rdzeń przykryty, przetestowana w heaven benchamrk tam wyniki jeszcze ok, 69,4 / 83,1. Odziwo albo jestem głuchy albo trochę mniej słysze wentylatory Decyzja podjęta karta zostaje, fundusze na nową by były aczkolwiek mam syndrom "słaby sprzedawca", rok niech pochodzi później pogodnie za jakieś grosze, jak będę miał w głowie, że się w jakiś sposób spłaciła dziękuje wszystkim za pomoc i ostrzegam przed inno. Edytowane 24 Listopada 2024 przez Mosiu92 1
Rekomendowane odpowiedzi