Skocz do zawartości

Wymieniona pasta INNO3D RTX4060 Twin 2x OC na ptm 7950.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Yahoo86 napisał(a):

@skunRace

Jeżeli dany model się dobrze sprzedaję to wiadomo że odsetek problemów będzie większy , niż karty której nikt nie chcę (o dobrej recenzji a tym bardziej rozbiórce takiego modelu można zapomnieć).

Co do wysokich temp. po pewnym czasie w przypadku ASUSa - to ja tego nie zauważyłem:

• Mój drugi PCitx (asrock-rack X570D4I-2T + ryzen 5800 + RTX 4070 ASUS DUAL) w większości do filmów , seriali i gier (Forza). GPU mam prawie 2 lata a HOTspot to 9*C.
  • Malutki PCitx z picoPSU dla mamy do grania przy TV w swoje gry (Puzzle Quest i Stardew Valley w większości) , siedzi Asus RTX3050 Dual (HOTspot 6*C) kupiony dawno temu zaraz po premierze w miejsce wyjącego GTX 750Ti od Palita.
  • Brat miał z 2 lata takiego samego ASUSa 3050 na przeczekanie chorych cen GPU (HOTspot był wyższy , chyba 8 do 10*C), do mniej wymagających gier się sprawdzał , teraz od około 2 lat siedzi na TUFie 4070 (HOTspot 11*C) tylko zawsze na zablokowanych 60 klatkach.

Tak więc nie podzielam opinii o kiepskiej czy szybko wysychającej paście , mogła to być jakaś felerna partia pasty lub mam szczęście do ASUSów.

Sprawa była głośna i dotyczyła większości, lub wszystkich partnerów nvidii. Asusa przytoczyłem dlatego, że było już takich tematów kilka, które dotyczyły akurat  Asusa. Walosek, który testował te pasty, też musiał wymienić pastę nawet na Strixie 4090, gdzie kupujesz topowe karty z bardzo dobry chłodzeniem jak Strix, TUF, czy nawet Daul a producenci oszczędzają na zwykłej paście, którą trzeba wymieniać po dość krótkim czasie od zakupu. Osobiście też mam już równy rok kartę i temperatury takie same jak po zakupie, ale to nie znaczy, że w serii 4000 takich tematów jest coraz, więc jakiś problem jest.

https://ithardware.pl/aktualnosci/karty_nvidii_sie_przegrzewaja_czolowe_firmy_stosuja_tania_paste_termoprzewodzaca-34172.html

https://www.igorslab.de/en/asus-geforce-rtx-4080-tuf-gaming-with-serial-error-built-in-hotspot-ex-works-material-analysis-and-the-rescue/

13 minut temu, Mosiu92 napisał(a):

Dowód zakupu :D? Chyba jakiś inny wątek się wdarł :D Ja tą karte kupiłem osobiście jak składałem komputer w maju tego roku :D No własnie z drugiej strony tragedii nie ma i przy UV te temperatury do około 56/60 na GPU i 74/77 na hotspocie. Druga sprawa, że z czasem do mnie dotarło, że ta karta jest po prostu za słaba na rozdzielczość 2560 x 1440, ale w większości tytułów powyżejk tych 100 fps na wysokich mam. 

Tak wątek mi się pomylił z tym, gdzie ktoś odkupił kartę od kolegi ;)

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Temperatury po UV nie sa tragiczne. Graj sobie i ciesz sie karta, nie ma co dalej grzebac. 

IMG_6131.jpeg

IMG_6130.jpegTak to wyglada PTM, wyglada ze byl nałożony idealnie, ścieram i aplikuje jeszcze raz 

Edytowane przez Mosiu92
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak nałożony za drugim razem, rdzeń przykryty, przetestowana w heaven benchamrk tam wyniki jeszcze ok, 69,4 / 83,1. Odziwo albo jestem głuchy albo trochę mniej słysze wentylatory xD Decyzja podjęta karta zostaje, fundusze na nową by były aczkolwiek mam syndrom "słaby sprzedawca", rok niech pochodzi później pogodnie za jakieś grosze, jak będę miał w głowie, że się w jakiś sposób spłaciła :D dziękuje wszystkim za pomoc i ostrzegam przed inno. :)

IMG_6132.jpeg

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano (edytowane)

Tak specjalnie zamawiałem jeszcze litrową butle, z resztą widać wokół rdzenia jeszcze lekkie ślady pozostałości ale nie chciałem tam się bawić przy tych wystających srebrnych stykach ani patyczkami do uszu ani ścierką z mikrofibry aby nic nie uszkodzić zachaczeniem 

image.jpg

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano

Dlatego zawsze warto zrobić reserch jeśli chodzi o chłodzenie:

Takiego gdzie widać rurkę/rurki cieplne "sprasowane" z resztą chłodzenia unikać jak ognia:

image.png.14b30ca18effd9413ecd3f9ac33ac5bd.png

Szukamy zawsze czegoś takiego:

image.thumb.png.1b4c0088afe65b61e256a44c1b951388.png

Opublikowano

@Mosiu92 Upewnij się, że solidnie dokręciłeś te 4 śrubki wokół rdzenia (co trzymają chłodzenie). Kartę też "wygrzej" ze 20 min, np. drastycznie obniżając obroty wentylatorów, tak aby temperatura rdzenia i hot spotu były możliwie wysokie.
                      U mnie wymiana na pada pomogła i jestem zadowolony. Aha, i unikałem robienia bąbelków jak u Ciebie na zdjęciu - może problem jest w zablokowanym powietrzu?