Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, huudyy napisał(a):

w 8 lat zrobiłem 80k km w moim kAudi - idąc tym tokiem, to taka Tesla by mi starczyła na 50 lat. Nie widzę problemu i myślę że setki tysięcy posiadaczy Tesli myśli tak samo.

Każdy powinien po prostu kupować samochód do tego ile robi km, i tyle. Fajnie że jest alternatywa i można policzyć co się opłaca, ja w pół roku zrobiłem 18kkm, więc jakbym zachował tempo to 14 lat i miałbym 500 kkm. Tylko obecnie w większości spalinowek pewnie miałbym już drugi silnik, dwie wymiany automatu, wymiana oleju w 14 lat to pewnie byłoby ponad 50k zł (według ASO + inflacja), te 100k zł różnicy szybko by wyparowało. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
9 godzin temu, marko napisał(a):

co w tym przypadku źle zrobił kierowca?

Nic. Potwierdził tylko to o czym napisałem ponad 3 tygodnie temu a do czego piane biło sporo osób.

W dniu 28.12.2025 o 18:59, DjXbeat napisał(a):

W Święta zrobiona trasa Grodzisk Mazowiecki - Duszniki Zdrój (502km) przez Gliwice (297km). Wyjazd na 100% i dojazd do Gliwic na 14%. Jazda w temperaturze od -8 do -12C.  (22kWh/100km) 
Grodzisk - Gliwice zrobione w 2h 40min. 16 min ładowania i dojazd do Duszniki Zdrój na 14%. Tu auto u rodziny naładowane na 100%. 
W okresie letnim te 300km do Gliwic robię na ~65% baterii.