Skocz do zawartości

Ryzen 7 5700X3D nagrzewa się pod pełnym obciążeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

aa to co innego, ja testowałem przy całkowicie wyłączonych wentylatorach na ryzenach po ZEN+ które już miały lipny transfer ciepła i na pasywnej pracy chłodnicy na topie miałem raptem 2-3c więcej po całym 10 minutowym przelocie cinebencha :E ale w grach jak już karta wydzielała ciepło które szło do góry na chłodnicę to była różnica konkretna powyżej 10 stopni spokojnie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Dlatego ja uważam że chłodnice najlepiej dać na przód. Zanim chłodnica porządnie się nagrzeje żeby robiło to różnice dla gpu to skończysz grać. A karcie zależy w sumie tylko na tym żeby wyrzuć z siebie ciepło. Ciepło idzie do góry, a chłodnica w tym miejscu działa jak hamulec, jakie dobre by wentylatory na niej nie były. Mam tam 3 arctic'i p14, dwa u góry i jeden na tyle. Uwierz mi że idzie z nich niezła sauna kiedy gpu jest obciążone na max.Roznica taka że wentyle pracują na ma 1000rpm i ich w ogóle nie słychać,na chłodnicy muszą jednak zapierdzielać żeby to przegonić przez żeberka 

Opublikowano
7 godzin temu, Krauziak napisał(a):

Dlatego ja uważam że chłodnice najlepiej dać na przód. Zanim chłodnica porządnie się nagrzeje żeby robiło to różnice dla gpu to skończysz grać. 

Zależy od procesora ;) ryzeny mają problem nagrzać chłodnicę ale nie w każdym przypadku tak jest, jak masz proca który szybko ją nagrzeje to temperatury na karcie ucierpią.

Opublikowano

Postanowiłem to sprawdzić i zrobiłem tak. Narzuciłem na procka kaganiec 50W żeby mieć porównywalne warunki i tak: przy samym obciążeniu CPU systetykiem po 30 minutach jest 50 stopni. Po odpaleniu CP2077 i dodatkowych 380 watach z GPU są 53 stopnie. 6x wiatraków 140 wciągających (3 z dołu, 3 z boku), 1x 140 wyciągający z tyłu i 3x 140 wyciągające na chłodnicy z góry. 

Więc nie jest tak źle, żeby GPU grzało procka o kilkanaście stopni więcej, jak jest dobry przewiew w budzie.

Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 15:03, Qrdello napisał(a):

Ta nadająca się fera w zimie, w lecie będzie miała +5-10C :E w stresie, o idle nie wspomnę nawet.

@Qrdello No i stalo sie. Wlozylem sobie AK620 zamiast Fery 5, roznice temperatur na poziomie 5 stopni. Czy bylo warto? Najwiekszym przyrostem jest lepsza kultura pracy, mimo ze ta na ferce 5 tez nie byla jakas najgorsza. 5 stopni roznicy za niecale 300zl nie wydaje sie jakims super dealem, minusem tego kloca jest to ze sprzatanie PC bedzie bardziej upierdliwe przez ograniczony zakres przestrzeni. Podsumowujac, w moim przypadku fera 5 jest na tyle wydajna by poradzic sobie z 5700x3d po PBO -30, nawet jesli w lato dojdzie te 5-10 stopni. AKacza sobie zostawie, ale ku prawdzie to te 300zl mozna bylo zainwestowac w cos innego %-) 

Opublikowano (edytowane)

Ja wględem fortisa 5 przechodzą na aio zamknąłem się tak samo w max 5 stopniach i to było jeszcze na ryzenie 3700x i tak samo zostało do tej pory, to nie jest przypadłość typowo 5700x3d czy tam 5800x3d ale wszystkich ryzenów powyżej ZEN+ czyli od ZEN2 w górę, jak transfer ciepła do odpromiennika leży to nie ważne jakiego kloca byś pakował w postaci powietrznego chłodzenia czy chłodnicy 420 nie przeskoczysz tego ;) Oczywiście wszystko do pewnego progu, przez miesiąc czasu miałem boxa od ryzena 2600 na 5800x3d i ten już nawet w lekkich grach słabo dawał radę (80-85c) o odpaleniu cinebencha nie było mowy bo po kilku sekundach była już kosmiczna temperatura :E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

pomyśleć że sprzedając to am4 z tym 5700x3d  i dokładając to 300zł złoży zestaw na am5 z 7500f/7600

ktoś powie że przecież to nie będzie szybsze, ok, ale ma jakąś przyszłość, póki jeszcze się da sensownie graty am4 sprzedać, a przez zalew chińczyków jest coraz gorzej

ja bym zrobił zwrot bo totalnie nie ma moim zdaniem sensu, został z tą ferrą, zaczął się bawić komputerem a nie benchmarkami

lepiej było kupić jeśli już używkę gelid phantom albo grandisa za 100zł, tak samo wydajne jak to nowe

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@miro Ja mysle ze nim tego 5700x3d bede chcial wymienic to AMD zmieni podstawke na AM6. Ten proc powinien sobie jeszcze przez 2-4lata poradzic, czyli do czasu nadejscia nowej generacji konsol. Masz racje, mozna bylo tak zrobic, ale jestem leniwcem i mi sie nie chce z tym bawic, latwiej bylo wymienic sam procesor %-)

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Upvote 5
Opublikowano

poradzić oczywiście że poradzi,

pisałem w sensie że dokładanie do tej platformy 300zł nie ma żadnego sensu

uzywać, nie wchodzić na forum bo zwariujesz  :wariat:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.02.2025 o 08:26, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Qrdello No i stalo sie. Wlozylem sobie AK620 zamiast Fery 5, roznice temperatur na poziomie 5 stopni. Czy bylo warto? Najwiekszym przyrostem jest lepsza kultura pracy, mimo ze ta na ferce 5 tez nie byla jakas najgorsza. 5 stopni roznicy za niecale 300zl nie wydaje sie jakims super dealem, minusem tego kloca jest to ze sprzatanie PC bedzie bardziej upierdliwe przez ograniczony zakres przestrzeni. Podsumowujac, w moim przypadku fera 5 jest na tyle wydajna by poradzic sobie z 5700x3d po PBO -30, nawet jesli w lato dojdzie te 5-10 stopni. AKacza sobie zostawie, ale ku prawdzie to te 300zl mozna bylo zainwestowac w cos innego %-) 

Zrobiłeś jak zrobiłeś, dobre i 5 stopni bo to 5 stopni mniej w ciepłe dni niż obecnie. A przy wysilonych układach chłodzenia to ostatecznie może okazać się nawet więcej niż 5C, jak Ci się cała buda w środku nagrzeje.

Tak czy inaczej, sedno moich postów od początku jest niezmienne - Fera 5 na fabrycznych ustawieniach procków z x3D ledwo daje radę utrzymać temperatury w granicach bez throttlingu. Ledwo, to znaczy wystarczy gorszy krzem i już nie daje rady :E 

To, że inne powietrzne układy są wydajniejsze - to raczej oczywiste. AK620 ma dwa wentylatory, więcej ciepłowodów, nie pamiętam w jakiej technologii te ciepłowody były robione ale są pewnie wydajniejsze etc. Pisałem wyżej, że na moim Dark Rocku Pro 4 ten proc też dawał radę, ale realnie przy maks obciążeniu 70kilka stopni non stop to raczej średni wynik - na wodzie mam mniej. Woda ma też to do siebie, że jak już się nagrzeje to raczej wyżej niż jakaś tam delta nie wejdzie. W moim wypadku to nigdy nie jest >70C, niezależnie czy obciążenie jest całościowe czy tylko na procu. A i tak nie mam jakiegoś wybitnego tego bloku, bo Endorfy to średnio-niska półka.

Rację ma @Send1N , że do pewnej granicy jeszcze chłodzenia są w stanie ogarniać te procki, ale tak chłodne jak zenki 1st gen czy nawet 2nd gen to one nigdy nie będą. Taka budowa chipletu. Niemniej, wygrzewka powyżej 70C to dla mnie za dużo - cały pokój od takich temperatur staje się nie do zniesienia, że nie wspomnę o gratach wewnątrz obudowy.

No i jest jeszcze kwestia PBO i generalnie modyfikacji tych procesorów. Tobie się udało, bo możesz regulować sobie offsety bo krzem masz niezły. Gorzej, jak ktoś trafi na kiepski krzem. To ma i gorąco i w sumie prócz odpowiedniego chłodzenia nic z tym więcej nie zrobi :E bo nikt mu na reklamację za to, że proc leci na 80-85C nie przyjmie, jeżeli nominalnie może do 95C pracować.

Co do opłacalności AM4 - temat rzeka. Ja uważam, że AM5 jak na dzisiaj niczym mnie nie zwala z nóg wydajnościowo w kontekście tego co już mam. I też tak sobie schodkami wchodziłem od R5 3600 aż do 5700x3D. W sumie, gdyby 5800x3D miały normalniejsze ceny to pewnie bym w ten proc poszedł. Zawsze te kilka procent więcej.

Niemniej, sens w utrzymywaniu tych platform jest. B550tki mają już PCI-E4, często mają niezłe moduły wifi wbudowane, obsługują ddr4 do nawet 4400 mt/s - czego chcieć więcej ? AM5, szczególnie w wersji bida, wcale nie jest specjalnie wydajniejsze a jak ma być - to trzeba sypnąć groszem pod 2k (np 7800x3d poleciał poniżej progu 2k ostatnio w xkom). Tymczasem, dopóki nie ma realnie taniego x3d dla mas (np 9600x3d 6/12 ?) większego sensu nie ma :/ tak jak kupowanie obecnie 5090 czy 5080 , jak nie dość że ceny absurdalne, to coraz więcej problemów się słyszy z biosami, sterami, mniejszą wydajnością przy zastosowaniu gorszego/słabszego PSU etc :E za 13k czy nawet 6-7k być beta testerem, no super.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano

Co do AM4 to zależy jak ktoś ma już kompa na tej platformie i dostanie 5700X3D za 600 zł to uważam, że jak najbardziej się opłaca. Według tego co mówi AMD to AM4 ciągle się sprzedaję więc i na używany sprzęt kupcy się znajdą. Teraz popularne jest granie w wyższych rozdzielczościach to tym bardziej taki procesor sobie poradzi. 

Opublikowano

Na xkomie jest jakis 7600x3d co uwazam za spoko opcje. Gdyby taki procek był jak sam przechodziłem na am5 (jakos 2 lata temu) to bym jego wzial zamiast 7700 takze no obecnie opcje sa.

Ludzie tez narzekaja na ceny 7800x3d ale on kosztowal tyle co teraz na premiere jak nie wiecej. Ile osob te 2 lata temu placilo za tego procka ponad 2k. 

Opublikowano
3 minuty temu, Slayer napisał(a):

Na xkomie jest jakis 7600x3d co uwazam za spoko opcje.

tylko że na xkomie on kosztuje 1700zł , za 1900 w sferis  o niebo szybszy/lepszy 7800x3d.  podczas gdy w mindfacory nawet z przesyłka do PL to poniżej 1300zł

inna sprawa że 7800x3d też lecą na pysk w uzywkach, dziś na forum był za 1350..

ale to nei są alternatywy dla kogoś kto ma 5800x3d i nie chce mu się tego ruszać.

Opublikowano

No niby ta, tak tylko rzucam propozycje.

7800x3d szybszy ale myślę, że kultura pracy będzie gorsza, oczywiście zależy od gry.

Za przykład dam diablo 4 gdzie ten procesor potrafi odfrunąć bo tam masz takie skoki temp na AMD, ze głowa mała. Np. przeglądasz postać w menu drużyny i nagle masz ponad 20 stopni więcej na procku, tak po prostu, nie wiadomo dlaczego. Na forum blizzarda było pełno tematów ludzi z 7800x3d jak im nagle wywalało obroty coolera na jakieś chore wartości.

Opublikowano
20 minut temu, Slayer napisał(a):

No niby ta, tak tylko rzucam propozycje.

nie no, 7600x3d jak najbardziej spoko jak ktoś chce am5 ale nie w polskie cenie

1250 + przewoźnik to rozumiem, xsromowe 1700 nie potrafię

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Qrdello Aio jest dobre do mocnego GPU, gdzie faktycznie jest co chlodzic, lub dla r9/i9. Nowoczesne 100 watowe procesory, tymbardziej takie, ktore przeznaczone sa do gamingu, moim zdaniem tego nie potrzebuja. 7800x3d tez mozna schlodzic powietrzem, aio przy tego typu procesorach jest rzecza raczej estetyczna niz wymagana.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano

Myślę, że to też zależy od obudowy i temp w domu. Nie wiem czy u mnie by się sprawdził ten procek (7800x3d) bo przy moim obecnym 7700 musiałem wyłączyć PBO i wpisać PPT i reszte z palca bo noctua nie mogła go schłodzić a ludzie pisali, że to super chłodniutki procek. Miałem na nim fere to był też dramat a pisali, że lajtowo styknie.

Temp w domu mam 26 stopni, buda to fractal z sygnaturki. Procek jest na -15 all core (więcej mi wywala gry do pulpitu) no i grając np w takiego dead space to temp 70+ stopni. W grach różnie ale przy ładowaniu shaderów skoki pod 80+ C. To przecież bez aio do takiego 7800x3d to nie mam co podchodzić.

Opublikowano

Ci co pisali, że lajtowo styknie to pewnie mieli w domu z 22 stopnie a nie jak Ty z 26 a to już robi różnicę. Ja wolę mieć te 22-23 stopnie wtedy lepiej się czuję a jak odpalę gierkę to i tak zrobi się cieplej. 

• Upvote 1