Skocz do zawartości

HDR w monitorze IPS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Jakiś czas temu postanowilem sprobowac skorzystac z hdr na swoim VG27AQML1A od Asusa ale no wlasnie...to jest jeden wielki kicz czy cos zle robie ze ten obraz to raczej jest szary niz jaskrawy?

Opublikowano

ale odpalasz to na materiałach HDR? Bo na pulpicie czy w zwykłych materiałach to właśnie będzie taki efekt. No i na IPS jesli nie masz z 1000stref to efekt będzie mizerny przez słabą czerń. 

• Upvote 2
Opublikowano

U mnie na ips'ie (model w sygnaturze) wolę zwykłe kolory które ustawiłem sobie sam w menu monitora pod własne preferencje niż tryb hdr  który przejmuje kontrolę nad wszystkimi ustawieniami i wygląda tragicznie przez właśnie lipną czerń o czym Gret wspomniał, dużo zależy też od tytułu bo jedna gierka ma dobry, druga średni a trzecia tragiczny mimo dobrego ekranu.

Opublikowano

Żeby HDR działał jakkolwiek to monitor musi mieć strefy wygaszania (local dimming). Bez tego nie ma sensu włączać.

Strona RTINGS i zobacz czy posiada, czy nie. Ile ich ma, jaki jest rezultat. Dodam tylko że lepiej wziąć VA, niż IPS pod kątem HDR.

• Upvote 2
Opublikowano
19 minut temu, Eltik napisał(a):

dobra a co np z jednym z monitorow dell ktory ma HDR 600? 

Jak chcesz HDR na PC to najlepiej Oledzik od np. LG oczywiście TV. Nie wiem jak tam na monitorkach oled czy jest tak samo pierdyliard opcji od nasycenia koloru, temperatury itd. Mam gdzieś Philipsa 43MV6 i dawało by to radę gdyby HDR miał jakiekolwiek możliwości zmiany ustawień a nie 3 profile i wsio ryba. Na konsoli jeszcze jakoś to wyglądało a na PC to chyba tylko Cp2077 z PQ miał nasycone kolory a reszta wyglądała jak wyprany stolec. 

Opublikowano
Godzinę temu, Eltik napisał(a):

dobra a co np z jednym z monitorow dell ktory ma HDR 600? 

Zaden IPS nie da Tobie dobrego HDR. Niewazne czy ma nalepke HDR400 czy HDR600, czy to bedzie podswietlenie krawedziowe czy mini-LED. HDR na panelach IPS po prostu ssie gdyz kontrast tych matryc jest zbyt niski. Oczywiscie IPS maja swoje zalety w porownaniu do innych rodzajow paneli ale HDR nie jest jedna z nich ;)

Chcesz prawdziwe HDR to bierzesz OLEDA 4K.

Opublikowano (edytowane)

bo tak szukam czy jest jakas opcja zeby miec cos bez minusow oleda ale z obrazem jakos podobnym do tego co oferuje oled. Druga kwestia jest taka ze mam duze okno wiec chyba ogolnie na oledzie bedzie kicha w dzien? wiem moge zaslonic rolete ale...no nie chce w ciemnosciach spedzac czasu zeby miec dobry obraz

sa teraz MSI w xkom za 2800 i 3000 takie 360 hz qd oled

Podobno te 360 hz maja lepsze panele niz te 240 hz

Edytowane przez Eltik
Opublikowano (edytowane)

MINILED na matrycy VA, powoli wchodzą na rynek. Najtańszy jest chyba wciąż AOC tylko ma ~350 stref więc blooming będzie na tekstach, małych detalach itp ale HDR "działa" i potrafi wygasić się do prawie do zera, tam już kontrast bez stref jest wysoki, a ze strefami przebija te śmieszne IPSy. 

Albo kupić WOLED, ja takiego mam, używam do pracy, zanim się wypali to kupię kolejny.

Edytowane przez galakty
Opublikowano
2 minuty temu, Eltik napisał(a):

bo tak szukam czy jest jakas opcja zeby miec cos bez minusow oleda ale z obrazem jakos podobnym do tego co oferuje oled. Druga kwestia jest taka ze mam duze okno wiec chyba ogolnie na oledzie bedzie kicha w dzien? wiem moge zaslonic rolete ale...no nie chce w ciemnosciach spedzac czasu zeby miec dobry obraz

sa teraz MSI w xkom za 2800 i 3000 takie 360 hz qd oled

Podobno te 360 hz maja lepsze panele niz te 240 hz

Jesli OLED to tylko 4K - czcionki na 1440p sa naprawde slabej jakosc. Jesli ktos siedzi w spreadsheetach w np. Excelu to bedzie katorga. Rozdzielczosc 4K mityguje znacznie ten problem.

Bylem przy podobnej decyzji co Ty i po sprawdzeniu kilku IPSow (najlepszy z nich to Asus XG32UQ) jednak kupilem OLEDA :E 

Jak sie wypali to trudno, sie kupi nowy :E 

5 minut temu, galakty napisał(a):

MINILED na matrycy VA, powoli wchodzą na rynek. Najtańszy jest chyba wciąż AOC tylko ma ~350 stref więc blooming będzie na tekstach, małych detalach itp ale HDR "działa" i potrafi wygasić się do prawie do zera, tam już kontrast bez stref jest wysoki, a ze strefami przebija te śmieszne IPSy. 

Przy 250 strefach to bloom bedzie wyrazny i irytujacy... chocby na napisach do filmow czy gier. Do tego jeszcze dochodzi fakt, iz miniLEDY maja wyzszy input lag ze wzgledu na dodatkowy processing ustawiania stref wygaszania.

7 minut temu, galakty napisał(a):

Albo kupić WOLED, ja takiego mam, używam do pracy, zanim się wypali to kupię kolejny.

Jedyne sluszne rozwiazanie jesli komus zalezy na HDR.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Amsztel napisał(a):

Przy 250 strefach to bloom bedzie wyrazny i irytujacy... chocby na napisach do filmow czy gier. Do tego jeszcze dochodzi fakt, iz miniLEDY maja wyzszy input lag ze wzgledu na dodatkowy processing ustawiania stref wygaszania.

Jedyna opcja jeśli się boi OLED, niektórzy nie widzą bloomingu i im pasuje, zawsze mozna zwrócić :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No kupić z 250 strefami to nie, jak ma te 500+ jak np, Acer 27" Nitro XV275K:

https://www.ceneo.pl/158397276, recka https://www.rtings.com/monitor/reviews/acer/nitro-xv275k-p3biipruzx

Jest i Samsung 32" Odyssey Neo G8 z 1200 stefami ale to za 3500zł, OLEDA bym wolał w podobnej cenie, bo to dalej daleko będzie od OLEDA

https://www.ceneo.pl/149481687

Recka + porównanie mini led vs oled:

https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/samsung-odyssey-neo-g8-s32bg85-vs-samsung-odyssey-oled-g8-g80sd-s32dg80/33710/63127

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano

WOLED podobno sie nie nadaje do czytania i pracy z tekstem np oczywiscie glownie chodzi mi o granie ale tez yt, forum itd

teraz mam IPS Asusa VG27AQML1A za ktorego dalem 2100 pare miesiecy temu a potem sie wkurzylem bo nie wiem miesiac/dwa po zakupie przeszedl na cene 1599 zl i tak sie ustabilizowal. Probowalem wielu roznym modeli w tym najwiekszy badziew jak Acer Predator ktory po wlaczeniu gsync blokowal opcje zmiany overdrive i czytac na tym to sie nie dalo ani przewijac strony przez okropny dla mnie nieakceptowalny overshoot. Asus mi najlepiej pasuje bo te rozne funckje jakie ma mozna ze soba laczyc. Wczesniej jeszcze miale m VG259QM i tez mi pasowal

Opublikowano

No i kwestia podobno indywidualna/przyzwyczajenia :

https://www.rtings.com/discussions/VVRExc2bCpDGLxs9/beyond-the-measurements-our-own-subjective-impressions

Ja też jestem powoli zdecydowany na OLEDA 34 cali, jak się wywali to się kupi nowego, raz na 3 lata ja coś kupuje do PC np GPU za 5k+, to monitor koło 3500zł jeszcze do przeżycia, a ten IPS co mam 3 lata to 1500zł:)

Najgorszy to właśnie ta jakoćć tekstubo ja pracuje na monitorze, najwyżej zostawię sobie 2 monitory.

Opublikowano
Cytat

Totally fine in my opinion. I can tell it looks slightly more blurrier that my regular monitor, but not something I’d describe as bad. I also didn’t find the M27Q text that bad either, so I’m just not as sensitive to it as some other people are.

Cytat

Honestly, the text clarity is ok. You can tell that it’s not perfect, there’s some minor color artifacts around certain letters and different colored text sometimes ends up looking a little funky, but it’s only a little worse than other 1440p monitors I’ve used. If you’re on mac though it’s definitely more annoying. I found the text noticeably not that sharp on macOS, especially if you have your Macbook right next to it.

Cytat

This wasn’t an issue for me at all. I used Better ClearType Tuner, adjusting the contrast to between 1800-2200 and I didn’t notice any fringing at all or other text issues. I used Windows’ default scaling, and text was crystal clear and sharp. I actually found it easier to read than the S3422DWG I normally use, probably due to the screen coating. If I really tried to look for color fringing I could still see it in some spots, but overall it just wasn’t an issue.

Możesz kupić i zwrócić, szybko sprawdzisz czy jest tekst dla Ciebie ok czy nie:)