Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam kartę ASUS GeForce RTX 4080 TUF Gaming OC chcę wymienić w niej pastę może ktoś wie jakiej grubości sąą w niej termopady dzięki za ewentualną pomoc w temacie.

Opublikowano

@AudRob tylko nie zmieniaj na zwykłą pastę bo szkoda tracic czas zabawę z tym, kup ptm7950/gelid heatphase ultra (tańszy ptm, nawet łatwiej folia shodzi) a temopady zostaw w spokoju jak wyżej. Kupujesz to https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 za 18zł i docinasz kształt o wymiarach rdzenia na karcie, zdejmujesz folię od dołu nakładasz na rdzeń mocno dociskasz nastepnie zdejmujesz górną folię i nakładasz chłodzenie, tylko traf za pierwszym razem równo aby nie robić poprawek jeżdżąc chłodzeniem po tym padzie.

Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

@AudRob tylko nie zmieniaj na zwykłą pastę bo szkoda tracic czas zabawę z tym, kup ptm7950/gelid heatphase ultra (tańszy ptm, nawet łatwiej folia shodzi) a temopady zostaw w spokoju jak wyżej. Kupujesz to https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 za 18zł i docinasz kształt o wymiarach rdzenia na karcie, zdejmujesz folię od dołu nakładasz na rdzeń mocno dociskasz nastepnie zdejmujesz górną folię i nakładasz chłodzenie, tylko traf za pierwszym razem równo aby nie robić poprawek jeżdżąc chłodzeniem po tym padzie.

Witam nie będę nic docinał tylko od razu nakleję na chłodzenie a potem razem z chłodzeniem na gpu.

Opublikowano (edytowane)

Też tak chciałem zrobić, ale starłem starą pastę i już nie widać było gdzie styka się rdzeń z radiatorem, więc dociąłem minimalnie większy kawałek i nakleiłem bezpośrednio na układ. Tak jak piszesz, to planuję resztę wykorzystać na CPU.
U mnie, po niemal 3 miesiącach pad nadal spisuje się świetnie. Demo Gothic powodowało pobór pod 400W z uV, a temperatura IHS doszła do chyba 76-78st (rdzeń około 8st mniej).

No i jak koledzy piszą wyżej, nie przejmuj się padami, one u mnie po ponad roku, wyglądały jak nowe.

Edytowane przez PaVLo
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...