Skocz do zawartości

Drugie życie dla starego PeCeta na Mini-ITX - proszę o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmmm... planuję wziąć ASRock B850M Riptide, płyta nówka, mało jeszcze testów.

Pamięć mam dwa zestawy Adata XPG Lancer RGB DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 AX5U6000C3016G-DTLABRBK.

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Szansa na stabilnosć przy 6000 jest spora jeżeli ręcznie pozmieniasz kilka ustawień w biosie ale na 4x16 6000 po wbiciu jedynie profilu expo/xmp jest mała.

Szansa mała na stabilność przy włączonym XMP?

Opublikowano

Zazwyczaj tak jest przy 4 modułach jak interesuje cie tylko wbicie profilu z prawie że maksymalnym taktowaniem dla danego cpu jeżeli chodzi o pamięci to są problemy, zawsze możesz zrobić tak że wbijesz profil a taktowanie przestawisz ręcznie np na 5600mhz jak nie masz wprawy w ustawianiu pamięci, wtedy timingi zostaną te z profilu ale z niższą częstotliwością

• Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co nieco już mam:

9800X3D
Asrock B850M Riptide Wi-Fi 
SK Hynix P41 2TB na system
64GB 4x RAM ADATA XPG jak wyżej

Corsair SF1000 ale na razie do testów użyję w starej budzie starego zasilacza, ten poczeka na nową budę.

Stara RX 6600XT 8GB dopóki rynek się nie uspokoi.

Chłodzenie powietrzne jakieś na razie małe mam.

Teraz czekam na dostępność obudowy Montech Heritage (nie Pro, bo wentyle wezmę chyba inne, lepsze).

To samo z AIO, myślę nad Lian Li Hydroshift 360s Black (niestety nie ma innego wyboru na czysty cable management i mało światełek).

Jak tylko się wykuruję to złożę, porobię testy, szczególnie RAMu i dam znać. Czym pomęczyć ten RAM?

Jaki dysk byście polecili jako drugi do systemu? Komp do wszystkiego, czyli i office i gry i Adobe Lightroom etc. Warto brać szybkie dyski z DRAM jako storage?

Opublikowano (edytowane)

Złożyłem kompa na szybko, trochę się grzeje w starej budzie ale śmiga.

Włączyłem EXPO 6000, ale nie wiem jak odczytywać soft, bo mówi mi, że chodzi na 3000MHz, a myślałem, że ma być 6000MHz, czy coś mi się myli?

Pewnie mylą mi się MT z MHz?

image.png

image.png

EDIT: chyba znalazłem, że to jednak norma DDR5 6000 to MCLK 3000 MHz.

Edytowane przez sirlukas
Opublikowano
W dniu 25.02.2025 o 21:00, Send1N napisał(a):

Zazwyczaj tak jest przy 4 modułach jak interesuje cie tylko wbicie profilu z prawie że maksymalnym taktowaniem dla danego cpu jeżeli chodzi o pamięci to są problemy, zawsze możesz zrobić tak że wbijesz profil a taktowanie przestawisz ręcznie np na 5600mhz jak nie masz wprawy w ustawianiu pamięci, wtedy timingi zostaną te z profilu ale z niższą częstotliwością

Jak to teraz potestować? Wbiłem sam profil EXPO 6000. Chwilę pochodził TestMem5 na profilu Extreme jak polecałeś w innym wątku i błędów nie było, ale testu nie skończyłem.

Jak najlepiej potwierdzić na jakich ustawieniach ten RAM w 4 kościach mi śmiga? BIOS różnie pokazuje.

Opublikowano (edytowane)

Moje GUI jest bardziej radzieckie, wersję mam dobrą bo wczoraj instalowałem.

image.png.9d206c2b62df7b36794c1633cda61be1.png

BIOS pokazuje tak (nie mogę, że taka firma nie potrafi napisać bez błędów "MHz"):

image.thumb.png.97e467f6af22ee1d3dc733ee533902c3.png

image.thumb.png.3a0e0b69600823827915ab766c9f2612.png

image.thumb.png.392817592b65f8be8203e2eb5312b96a.png

image.png

Edytowane przez sirlukas
Opublikowano

Głupie pytanie poza konkursem.

Płyta ma 2 termopady dla głównego NVME, P41 jaki tam włożyłem jest jednostronny.

W związku z tym, nie ściągałem folii od spodniego termopada, bo wydaje mi się że PCB spodu P41 nie dotyka tego radiatora.

Dobrze zrobiłem, czy ściągnąć folię?

2h test, prawie dwa cykle, zero błędów.

image.png.515fdccde1dc8ea8b7c5953ca17e62cb.png

Opublikowano

Takie było i moje rozumowanie, po co ma wysychać.

Co to BIOSu, to nie wiem czy profil EXPO wgrywa się za każdym razem.

Wydaje mi się, że poza profilem EXPO muszę jeszcze manualnie ustawić "DRAM Frequency" na 6000 (3 zdjęcie z BIOS powyżej, na zdjęciu jest AUTO) i wtedy w Windows rzeczywiście pokazywał mi 3000MHz.

Opublikowano (edytowane)

Taktowanie powinno automatycznie wskakiwać po wybraniu profilu bo częstotliwość jest też przecież jego częścią a po zapisaniu ustawień podczas wychodzenia z biosu nie ma prawa się nic samo przestawić jeżeli nie wykonasz sam resetu  bądz bateria cmos ich nie trzyma ale to się w świeżych płytach nie zdaża żeby bateria podtrzymująca miała zbyt niskie napięcie :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Taktowanie powinno automatycznie wskakiwać po wybraniu profilu bo częstotliwość jest też przecież jego częścią a po zapisaniu ustawień podczas wychodzenia z biosu nie ma prawa się nic samo przestawić jeżeli nie wykonasz sam resetu  bądz bateria cmos ich nie trzyma ale to się w świeżych płytach nie zdaża żeby bateria podtrzymująca miała zbyt niskie napięcie :E 

Ty nie potrzebujesz jakiś tabletek na sen przypadkiem ;)

PS. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy te karty z eventu AMD w ogóle istnieją, jest jakieś Founders Edition? Przyznam, że te wizualnie wyglądają świetnie.

image.thumb.png.b0c590a9d85a353ec624b9bbdb8aa0c9.png

Opublikowano

Dobra kończę zakupy, bo już trochę przeginam.

Złożyłem na razie tak:

CPU: 9800X3D
M/B: ASRock B850M Riptide Wi-Fi 
SSD: 2x SK Hynix P41 Platinum 2TB na system i dane
RAM: Adata XPG Lancer RGB DDR5 (4x16GB) 6000MHz CL30

Buda: Montech Heritage Pro Black (właśnie zamówiłem)

Chłodzenie CPU: Lian Li Hydroshift 360S Black (właśnie zamówiłem)

PSU: Corsair SF1000

GPU: PowerColor Radeon RX 6600 XT Fighter 8 GB dopóki rynek się nie uspokoi

W sobotę brakujące elementy powinny przyjść, to może wstawię fotke kompa dla dziadka (brąz i czerń).

Koniec zakupów do czasu gdy 9070XT lub 5080, obie w wersji Asus Prime (2,5 slot) się nie ustatkują.

Dzięki za wszystko, fajnie było wracać i zagłębiać się w temat z powrotem po tych latach.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież jak wezmiesz teraz tą 6600xt i będziesz na niej czekał aż przykładowo 9070xt spadnie z ceny o te 200-300zł to tą 6600 i tak sprzedasz taniej bo nikt nie kupi w takiej cenie jak kupiłeś używanej :E zaoszczędzisz tyle co nic, nie wiem po co tak kombinować ;) 

Edytowane przez Send1N