Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

W nowym domu mam zrobioną instalację internetową poprzez rozprowadzenie kablami internetu z routera GPON do gniazdek Ethernet w pokojach. Router ten dostałem od ISP, rozsiewa on jakąś sieć wifi ale z racji lokalizacja (skrzynka multimedialna w garażu) już na parterze mam problemy z wifi, nie mówiąc o piętrze na którym wifi w ogóle nie ma. 

Chcę w jednym pokoju na piętrze podłączyć swój własny router (TP-Link Archer A6), a na parterze postawić dodatkowe urządzenie działające jako Access point - jednak nie znam się zbytnio na sieciach i zastanawiam się, czy konfiguracja w której głównym routerem dalej pozostanie ten od ISP, a moje urządzenia będą tworzyć odrębną sieć wifi będąc wpiętymi do tego właśnie routera? Z obydwu urządzeń, oprócz wifi, będę chciał podłączyć sprzęty za pomocą kabla.

Jeśli taka konfiguracja ma sens, jakie urządzenie dokupić jako AP? Myślałem o TP-Link Deco M4, ale może wystarczy coś innego?

• Upvote 1
Opublikowano

A ten Archer podpięty jako AP do ethernetu na parterze nie wystarczy?

Może będziesz miał zasięg po podpięciu tylko Archera na parterze?

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale chyba warto to sprawdzić. Ustaw mu w adminie radio strength na maksymalną i powinno działać, chyba że masz jakieś grubsze ściany działowe na drodze...

Opublikowano

Wszystko zależy od konfiguracji obu routerów ale mówiąc w skrócie - da się.
Część routerów ma czasami tryb pracy Access Point i wtedy w zasadzie nic nie trzeba dodatkowo ustawiać poza nazwą sieci i hasłem. Same się wszystkim zajmą i w instrukcji powinieneś mieć informacje, co i jak.

Jeżeli jednak nie masz dedykowanego trybu PA to wystarczy zrobić kilka rzeczy:
1. Dowiedz się, z jakiego zakresu główny router rozsyła adresy IP (na przykład 192.168.1.10-100) i z jakiej maski korzysta (zazwyczaj 255.255.255.0).
2. Podłącz swój router portem LAN z komputerem przez kabel ethernet (na chwilę, więc nie musi to być długi kabel).
3. Zaloguj się na router z komputera, ustaw na nim adres sieci LAN na taki, który jest w zakresie z punktu 1 i nie jest zajęty przez nic innego (na przykład 192.168.1.2)
4. Wyłącz na nim funkcję serwera DHCP.
5. Odłącz router od komputera i podłącz go z routerem głównym przez port LAN (port WAN w swoim routerze olewasz).

Powinno wszystko zacząć działać. Potem logujesz się z dowolnego urządzenia w tej samej sieci na adres IP swojego routera (192.168.1.2), podajesz login i hasło, i konfigurujesz sieć WiFi tak jak chcesz. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszystkie routery miały tą samą nazwę sieci i to samo hasło.