Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey! Pomocy :(
Kupiłem niedawno chłodzenie be quiet! Silent Loop 280mm z myślą o montażu na górze obudowy dla procesora AMD Ryzen 7800X3D.

Obecnie korzystam z obudowy be quiet! Pure Base 500DX, jednak z powodu wystających żeberek sekcji zasilania na płycie głównej ASRock B650E STEEL LEGEND WIFI, instalacja chłodzenia na topie okazała się niemożliwa.

W efekcie zamontowałem chłodzenie na froncie obudowy, ale nie jestem z tego rozwiązania zadowolony i chciałbym wrócić do pierwotnego planu montażu na górze.

Szukam większej obudowy, która pomieści chłodzenie 280mm na topie bez problemów....

Myślałem o Endorfy Arx 700 Air, ale z moich pomiarów wynika, że również może być tam ciasno.

Czy moglibyście polecić mi bardziej przestronną obudowę, która spełni te wymagania?

Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano

Jaki masz zestaw, że chłodnica na  przodzie Ci przeszkadza? Jakiś prądożerny CPU, bo jak nie to dużej różnicy w temperaturze GPU nie będzie.

Bo 280 Acrtica z gruba chłodnicą na górę wejdzie właśnie do takich dużych obudów jak ta Lian LI Lancool 216, Lian Li Lancool III, Fractal Design Meshify 2 XL

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak mało brakuje aby to wpakować na górę to można pomyśleć o zmianie fabrycznych wentyli na dobre slimy np Arctic p14 slim v2 (wydajności nie stracisz wcale względem stockowych)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Na szerokość nie wchodzi czy na wysokość w obecnej budzie na top?

I jedno i drugie tak naprawdę. Bo przez żebra płyty z szerokością jest problem, a na wysokość wadzi o wentyl z tyłu obudowy...

7 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Jaki masz zestaw, że chłodnica na  przodzie Ci przeszkadza? Jakiś prądożerny CPU, bo jak nie to dużej różnicy w temperaturze GPU nie będzie.

Bo 280 Acrtica z gruba chłodnicą na górę wejdzie właśnie do takich dużych obudów jak ta Lian LI Lancool 216, Lian Li Lancool III, Fractal Design Meshify 2 XL

Fractal Design Meshify 2 XL - ciekawa propozycja :) dzięki :)

Opublikowano
8 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@Send1NOficjalnie maks wspierana na górze jest chłodnica 240mm w tym dx500, nawet mniejsze wentyle nie pomogą. Musi to być obudowa co na szerokość i na wysokość pomieści tego Arctica.

Co do temperatur. testy pirme + 3dmark 5950x +2080ti. Nie ma co chłodnicy z przodu jakoś demonizować:

how-to-place-lc_07.jpg

https://www.msi.com/blog/how-to-place-your-liquid-cooler

kurczę blade, tego się nie spodziewałem... aktualnie mam ustawienie z ostatniego obrazka (czyli wpada ciepłe powietrze do środka) i byłem pewny, że robię z komputera piekarnik...

Opublikowano (edytowane)

Mam case Phanteks Eclipse P500A, ktora spokojnie miesci grubego Arctica 280 na gorze i jest jeszcze luz. Teraz jest nowszy model G500A, ktory ma tez tylny panel na zawiasach.

Edytowane przez DżonyBi