Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

@ernorator to że z oknem to się domyśliłem ale to jest zwodowana karta? bo pisałeś że coś poszło nie tak przy wodowaniu :hmm:

Alphacool spadł z rowerka z blokiem do XFX. XFX nie ma tego sprężynującego X z tyłu i przy nawet minimalnym dokręceniu śrubek wykrzywia się PCB. Owocuje to chorymi temperaturami hotspotu. Po instalacji według instrukcji miałem HS ~100c przy 40 na rdzeniu (jakieś 3-4 min. furmarka).

Na forum alphacool gość od pomocy technicznej poddał się i przestał odpowiadać ludziom. Człowiek, który założył wątek wysłał na RMA im blok z kartą a oni odesłali z adnotacją, że "nie możemy odtworzyć problemu w naszym serwisie" i dołączyli obrazek z furmarka gdzie były nawet ok temperatury. Problem polegał na tym, że test był na BIOSie silent i trwał całe 2 min. :P Potem następuje 12 stron je***a alphacool bez reakcji ze strony firmy. 

https://forum.alphacool.com/threads/xfx-7900xt-merc-310-high-junction-temperature.4156/

Są oczywiście sposoby na naprawienie tego szrotu ale wymaga to wiertarki, klocków LEGO i backplatu od procesora intela 8:E (szalona kombinacja)

https://www.overclock.net/threads/official-amd-radeon-rx-7900-xtx-xt-owners-club.1802706/page-406?post_id=29412059#post-29412059

5HgRGBJ.jpg345pVts.jpguiXu7i1.jpg

Sam zabrałem się za swoje przerabianie różnych wariantów, skoczyło się na PTM7950, thermal putty upsirena i twardych padach gelid ultimate pod backplatem żeby dociskać jakoś pcb ale bez wiertarki i LEGO. Było znośnie, ale nadal delta edge/HS była 35-40c. 

Potem chciałem kupić tego sprężynującego krzyżaka ale się nie da. Wisi na OLX chłodzenie nitro z nim ale 550pln a za 400 kupiłem blok Bykski. Po zamontowaniu Bykski temperatury generalnie niższe a delta edge/HS po takim samym furmarku jak z alphacoolem jest ~ 15-20c.....nawet na tych 800W rdzeń miał 20c a HS 50.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Winter cooling fajna sprawa. U mnie komp praktycznie w oknie stoi i po odpaleniu takie temperatury minimalne ma. Czasem się cykam, że coś w końcu strzeli w nim od przebywania w takich warunkach. Coś się skropli i ameno. Wczoraj nawet odpaliłem furmarka na chwilę aby dogrzać wnętrze budy.

image.thumb.png.22708abf8a0a5f60443db381fa3d8d67.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Filip-5682 dzięki :) , pytałem bo wynik tylko kapkę gorszy ode mnie w superposition gdzie u mnie 6950xt na takich ustawieniach aby zrobić ten wynik co jest w tabeli brała ponad  100W więcej :E (rdna2 pokazuje programowo pobór samego gpu a nie całej karty więc jak jest w sofcie przykładowo pokazane 350w to realnie jest 400, watomierz prawdę mówi jak ktoś mniej więcej umie to przeliczyć) więc różnica spora, to jest maksymalny zegar rdzenia jaki masz stabilny czy możesz ustawić wyższy z zachowaniem stabilności? 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Słyszałem o tej zależności na RDNA3 co do wyższych możliwości vramu jeżeli poluzujemy troche rdzeń ;) nawet Fabio z kanału Ancient Gameplays na jednym ze swoich filmów o tym mówił, sprawdziłem u siebie na rdna2 i nie ma takiej zależności, vram kończy się w tym samym momencie nawet jak na rdzeniu dam poniżej 2Ghz ;) 

• Like 1
Opublikowano

W RDNA3 kręcenie/benchamrki najlepiej wychodzą przy max PL i UV bo MHz są wypadkową dostępnych W/ciepła/V. Wywala się jak rdzeń pójdzie w takie MHz, że zabraknie prądu do utrzymania. Więc im niższe V na rdzeniu i większy PL tym więcej klatek/pkt. Prądu na rdzeniu w RDNA2/3 nie zrobisz wyżej niż fabrycznie bez lutowania. Dla tego też MPT jest dość bezpieczne na RDNA2 bo nawet referencyjne PCB wytrzyma 700W+ za to V łatwo pokonać rdzeń. Referencyjne 7900XTX dawały radę na 900W, kończył się możliwości 2x8 a nie wytrzymałość na waty. Fajnie wyłapują słabe PSU i słabe kable PSU, kable PCIE AWG 18-20 potrafią zmienić stan skupienia. 

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Na RDNA2 jest tak samo z tego co zauważyłem, jak testowaliśmy w superposition aby ten bench przeszedł okazało się że można wrzucić totalnie niestabilne napięcie które w 99,99 innych aplikacji/gier się wywala w sekundę :E dzięki temu że mogłem zejść do takich 1030mv zegar rdzenia poszedł znacznie wyżej niż normalnie na odblokowanym power limicie, gdzieś w okolicy 2900mhz dopiero przestał rosnąc a normalnie przestaje w okolicy 2650 bez kagańca na ostatnim stabilnym napięciu (1155mv) obniżonym z fabrycznego (1200mv)

Opublikowano

Mały update: w moje ręce trafił sprzęt, który składłem jakoś w okolicy 2009 roku, z jedną zmianą, tj. (nieco później) weszła karta graficzna GTX 650.

Zatem niech ktoś spróbuje pobić to :pozdro: :pozdro: 

Superposition_1080p_Extreme.thumb.PNG.6612a07dfc6c52bc4f8b0c0936165b64.PNG

Ale chola, chola - jeśli myślicie, że to był koniec, to zapraszam tutaj :E :E :E 

Superposition_4K_Optimized.thumb.PNG.5b0f54ad806fe4c8e8ed9a8bb2b890d9.PNG

Niestety, nie udało mi się zejść niżej z ilością klatek, jak N/A :E :E 

• Haha 3
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Monster Hunter Wilds benchmark  - do osiągnięcia za darmo na steam

1440P Ultra + FSR Q bez RT
Na górniczej GPRO X080 * RX 6700

Core -50MV
TDP +15%
Memory OC max 2150 + fast timings :0
Fan 50% :/

GPU-Z pokazał Vram   10,1GB :0

Monster Hunter 1140 ultra frs Q.jpg

Edytowane przez deathrabit
  • Thanks 1
Opublikowano

Sciągnąłem ze Steama ten benchmark z gry Monster Hunter Wilds. To wygląda FATALNIE biorąc pod uwagę jaką oferuje wydajność. Dwa testy i wylatuje z dysku. 

1440p, wszystko max, DLAA, RT na max. Przypadkowo ustawione na sztywno obroty karty na 60%, stąd te 1600rpm, ale przynajmniej temperatura niska. 

HYjioC7.jpeg

1440p, wszystko na max, DLAA, RT na max, FG. I tu widać ile bazowo obcina klatek FG - z 63 zrobiło się 54. Co ciekawe benchmark nie liczy klatek FG więc wynik niższy niż bez FG mimo uśrednionej dużo wyższej ilości fps 8:E

RCRgxwt.jpeg

• 1 miesiąc temu...