CryptTM 85 Opublikowano Niedziela o 21:11 Opublikowano Niedziela o 21:11 Dobry, Zatem: trafił mi się na upgrade jeden komputerek, jest tam Rysiek 3600 na Asrocku B450M, 16GB 3200MHz od Corsaira i 1070. Wszystko byłoby OK, ale przy okazji testów zacząłem się przyglądać temperaturom CPU i trochę się zdziwiłem. Pierwotnie był tam Wraith Prism i temperatury ponad 95stC Dobra, pastę zmieniłem, chłodzenie wyczyściłem - temperaturki dalej wysokie. OK - szybki research po guuglach i temat znany, problem z napięciem itd. Odziwo na innej takiej sztuce (mam u kuzyna) temperatury znacznie poniżej 70stC na Fera 5. Zatem szukamy. Na pierwszy ogień poszła zmiana chłodzenia na Spartana 3 Pro (akurat miałem), wstępne testy i... 92stC w Cinebenchu. No OK, jest te kilka stopni mniej. Testujemy dalej, zmiana na Fera 5, te same warunki i już tylko 86stC. Dalej trochę dużo, ale jakiś progres jest, chłodzenie pomaga, ale bez szału. Czas pobawić się napięciami, wiec ze stocka (który swoją drogą wali po 1,42V), leci 85W na CPU. Tu pytanie pierwsze: skąd taka wartość, czy nie powinien bez PBO i OC lecieć w okolicy 65W? Jako, że nie chcę tu ustawiać ręcznie wszystkiego, bo to u kogoś może tylko powodować problemy, a pretensje będą do mnie, chcę rozwiązać to w miarę nie inwazyjnie. 1 opcja: LLC na CPU -100mV (więcej płyta nie pozwala), pod Cinebench leci już tylko 71W, ~3995MHz all core, 1.256V, package 84,5stC 2 opcja: PBO ustawione na sztywno na 65W, pod Cinebench leci już tylko 65W, ~3895MHz all core, 1.232V, package 82,5stC 3 opcja: (akurat tej nie bardzo chce używać) 1.2V ręcznie na CPU, all core 4200MHz, package 82stC Komputer na dość przewiewną obudowę, 2 wentylatory front, 1 tył, generalnie zgodnie ze sztuką. Moja rozkmina jest powodowana tym, że w żaden racjonalny sposób nie mogę pojąć, dlaczego ten CPU tak sobie odlatuje zarówno z napięciem, jak i poborem mocy. Acha - w PBO opcja ECO w zasadzie nic nie daje. Nie wiem, wadliwa sztuka, czy może ten typ tak ma (jak to piszą w netach)? Którą opcję byście preferowali zostawić, jako najmniej problemową? Dla testu u mnie, 5700X3D na PBO -30 wcina "tylko" 85W (własne TDP ma 105W) a temperatury lekko powyżej 60stC. Takie coś ustawić na R3600 to byłaby bajka. Jakieś pomyśły panowie w temacie?
Send1N 621 Opublikowano Poniedziałek o 04:01 Opublikowano Poniedziałek o 04:01 r5 3600 ma stock ppt 88w i tyle będzie brał bez grzebania przy nim, to pudełkowe 65 to można między bajki wsadzić ogólnie trafiłeś jakąś gorącą sztukę, ja miałem konkretnego kasztana który nie zrobił nawet na 1.325v pełnych 4.2ghz allcore na sztywno i leciałem na 1.34v przy 4175mhz w cinebenchu nie przekraczałem 80 stopni na fortisie 3 przy 110W a fortis 3 to poziom fery 5
CryptTM 85 Opublikowano Poniedziałek o 06:08 Autor Opublikowano Poniedziałek o 06:08 Chyba tak, jakaś padaka temperaturowa to jest. Niemniej coś pasuje zaradzić, żeby w miarę chłodno było. Bez przycięcia to widać się nie obejdzie. Co byś zrobił, w sensie która opcja byłaby najbardziej "bezproblemowa"?
Send1N 621 Opublikowano Poniedziałek o 14:42 Opublikowano Poniedziałek o 14:42 Ustawienie na sztywno zegara i napięcia bo wtedy nie musisz testować godzinami boosta a i tak jest szansa że któregoś dnia wywali mu restart w bezczynności mimo że wszystkie testy przejdzie więc jak to nie twój sprzęt to PBO/UV bym odpuścił, jak robi 4.2ghz i max temp wynosi 82c pod pełnym obciążeniem to taka temperatura jest jeszcze ok (w grach i tak będzie z 15 mniej) chociaż jak na takie napięcie to tak jak pisałem strasznie dużo jak na ten proc przy ferze 5.
CryptTM 85 Opublikowano Poniedziałek o 22:59 Autor Opublikowano Poniedziałek o 22:59 (edytowane) Zrobię jeszcze hardkorowe obniżenie temperatury przy pomocy PTMa. W sumie jest gorąco, więc będą idealne warunki dla termopada. Jakby urwać tu jeszcze że 2-3stC to będzie dobrze. Nic, zobaczymy. PTM zamówiony u wiadomo-kogo, w weekend znowu się z tym pobawię. Edytowane Poniedziałek o 22:59 przez CryptTM
Lameismyname 105 Opublikowano Wtorek o 06:30 Opublikowano Wtorek o 06:30 @CryptTM tak na marginesie - nie myślałeś o wymianie na R5 5600? Jakbyś dobrze zakombinował że sprzedażą i kupnem, taki upgrade wyniósł by Cię grosze, a miałbyś lepszy procesor, też fajnie się go udałoby undervoltować itd.
CryptTM 85 Opublikowano Wtorek o 10:05 Autor Opublikowano Wtorek o 10:05 @Lameismyname to nie mój sprzęt, upgrade pewnie w przyszłości będzie, to wtedy się oczywiście weźmie takiego 5600/5700x3d. Normalnie mógłbym to tak zostawić, ale spokoju mi nie dają tak wysokie temperatury... Chyba zboczenie zawodowe czy coś Spróbuję jeszcze urwać kilka stopni, jak się da i jeśli zejdę do 80stC, to uznam, że jest ok.
Send1N 621 Opublikowano Wtorek o 22:11 Opublikowano Wtorek o 22:11 PTM niczego nie wniesie na ihs oprócz tego że stracisz kasę
Pan Ciastovy 6 Opublikowano wczoraj o 00:59 Opublikowano wczoraj o 00:59 (edytowane) @CryptTM rób delid do piekarnika go! Albo bardziej hardcorowego, żelazko! Edytowane wczoraj o 01:02 przez Pan Ciastovy 2
Lameismyname 105 Opublikowano wczoraj o 06:32 Opublikowano wczoraj o 06:32 @Pan Ciastovy taa, delid grzecznościowo na kompie klienta/znajomego 😀 2
CryptTM 85 Opublikowano wczoraj o 07:32 Autor Opublikowano wczoraj o 07:32 @Send1N tu się nie zgodzę. Miałem PTMa na 5600x, testowo, zbił jakoś 2 albo 3 stC względem pasty, w buildzie ssf. Tu mamy dość ciepło, więc też powinien coś podziałać, bo im wyższa temperatura robocza, tym lepiej sprawdzi się PTM. Przetestuję w weekend zobaczymy
Qrdello 200 Opublikowano wczoraj o 08:13 Opublikowano wczoraj o 08:13 (edytowane) Ustaw mu PBO/uV na jakieś rozsądne wartości, przetestuj na tyle ile się da stabilność, zapisz profil w UEFI i oddaj z informacją, że jakby się zaczął restartować to trzeba wczytać profil w UEFI bez PBO i będzie cieplej, ale stabilnie. No chyba, że odbiorca końcowy to tylko klikacz w windozie, to nakaż powrót do siebie i tyle. Przecież prędzej czy później ten proc zwolni do żółwia albo glebnie zupełnie jak będzie non stop na 100% TT leciał Ostatecznie zrób 4ghz@ 1,3 coś tam V co Ci wyjdzie stabilnie i zasadniczo nawet kasztan nie powinien się wykrzaczać. A z drugiej strony będzie miał stałą wydajność bez throttlingu, co i tak będzie lepsze niż dobijanie do 95C. Edytowane wczoraj o 08:15 przez Qrdello
Send1N 621 Opublikowano wczoraj o 15:46 Opublikowano wczoraj o 15:46 W dniu 18.12.2024 o 07:32, CryptTM napisał(a): @Send1N tu się nie zgodzę. Miałem PTMa na 5600x, testowo, zbił jakoś 2 albo 3 stC względem pasty, w buildzie ssf. Tu mamy dość ciepło, więc też powinien coś podziałać, bo im wyższa temperatura robocza, tym lepiej sprawdzi się PTM. Przetestuję w weekend zobaczymy Rozwiń Może przy takich temp coś ugrasz ale nie raz widziałem sytuację że ptm miał gorsze wyniki od zwykłej wydajnej pasty, on nie jest królem wydajności a czego innego ogólnie to i tak pudrowanie problemu bo przyczyna musi być inna żeby 3600 był tak ciepły na tego typu napięciach to jest absurd rób ten delid z żelazkiem
CryptTM 85 Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu Co poradzisz, coś będę "walczył" Zarzucę jakieś AiO na test, inne chłodzenie, PTM i dobiorę taki konfig, przy którym temperatury będą najlepsze. Innej opcji nie ma chyba, że zmiana CPU Ja wiem, że co poniektórzy by chcieli delida zobaczyć, ale panowie, na kompie klienta? Dam znać przez weekend, jak sprawa się ma. 1
Rekomendowane odpowiedzi