Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Art385 napisał(a):

Te kwiatki to się AMD nazywają i nie jest, to niczym nie zwykłym. Oni zdążyli popsuć nawet AM4 a ty oczekujesz, że oni ogarnęli AM5? To jak ogrania sprawy AMD można w sumie porównać do zdolności Pani burmistrz Los Angeles xD a szczęśliwi są tylko ci co ich problem nie objął. Co do QVL niby fajne ale tam sobie patrzysz na kostki i jak wiesz na jakich kostkach moduły będziesz mieć to możesz mieć na tę listę wywalone jajca po prawdzie.

No ja żałuję mocno, że dałem się zrobić jak dziecko tymi recenzjami. No i poradami praktycznie wszystkich na grupach PC Facebook... Zapewne są zestawy działające dobrze, ale to nie powinna być loteria niczym Lotto.

Opublikowano (edytowane)

@Art385

No Intel to za to ogarnął na pewno lepiej niż AMD. Najpierw 14 generację a teraz 15 :hihot:

Osobiście uważam, że seria 7xxx Ryzena i poprzedni chipset jest dobrze dopracowany. 

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
3 minuty temu, MadDog napisał(a):

@Art385

No Intel to za to ogarnął na pewno lepiej niż AMD. Najpierw 14 generację a teraz 15 :hihot:

Osobiście uważam, że seria 7xxx Ryzena i poprzedni chipset jest dobrze dopracowany. 

Intel to się wywrócił i sobie głupi ryj rozwalił :E Nie mniej jak tylko dadzą odpowiednie obniżki to sobie wrzucę platformę na core ultra aby zobaczyć jak bardzo się zesrali xD Jezu intela nie miałem w desktopie od czasów DC a to kawałek czasu ;)

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Nie mniej jak tylko dadzą odpowiednie obniżki to sobie wrzucę platformę na core ultra aby zobaczyć jak bardzo się zesrali 

Masochista :E

Cytat

Seria 7, ale bez x3d? 7800 też tam różne akcje miał jak czytam fora. W sumie nadal się zdarzają te same akcje, więc może cały problem w tym super x3d.

Cała seria włącznie z X3D

Edytowane przez MadDog
Opublikowano

Jak już mało grasz, to równie dobrą zabawą jest grzebanie w platformie. Dzięki temu szybko się orientujesz, że ktoś kogoś r*cha a przy okazji masz możliwości sprawdzenia czy to ty ruchasz ich na wydajności czy oni ciebie ;) 

Opublikowano (edytowane)

Niestety, nie mam nagrania z relive na warzone 1440p i 300fps... Jedynie foto z 4k 7800x3d, 7900xtx . 7800xt jest za słaba, żeby odtworzyć jak się mają fps w tej grze... Tu jak widać ciśniemy pod korek i frametime jest w normie. W dodatku na 7800x3d nie przypominam sobie, żeby w takich grach właśnie procesor wbijał ponad 90% obciążenia na 1 core. A 9800x3d uderza śmiało i to z lockiem 116fps... 

20240225_175123.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Na asrocku cppc nie wyłączysz, możesz jedynie dać na taktowanie i tam na coś jeszcze. Core boost nie wyłączałem. 

W apexie na locku 116fps nie ma szans, żeby wbijał 1core 90%, nawet i na 300fps był zapas. 

20240223_124855.jpg

20240223_125135.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Na ASRock w CPPC jest driver, frequency, auto i cache, ale na pewno nie ma opcji wyłącz. 

Może trzeba jeszcze jakoś ogarnąć napięcie i taktowanie ręcznie, ale tutaj jestem ostrożny, bo nie chcę czegoś zepsuć. Pamiętam, że dałem +200, CO -30 i też działało bez żadnych dziwnych błędów, ale może trzeba dodać voltów 🤷. W cinebench wyniki z samym CO -20 all core miałem ponad normę w cb24, bo jakoś 1405 chyba, a jak widziałem to zazwyczaj było około 1300 u innych maks. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MadDog napisał(a):

Skoro zmieniał wszystko włącznie z powrotem do socketu AM4 to jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić, że ciągle jest coś źle od strony sprzętowej. Wychodzi na to, że Pan Boban jest przewrażliwiony na skoki fpsów co w PCtowym gamingu jest rzeczą normalną. Ilość niezoptymalizowanych tytułów w dzisiejszych czasach przyprawia o zawrót głowy. Ale z tym problemem to sobie między innymi radzimy zakupując monitor z GSynciem/Freesynciem i odpowiednio go ustawiając. Na niektórych waszych wykresach wasze odczucia, że macie stutter to jest skok z 120 do 110 fpsów. No sorry batory ale na PCcie to nigdy nie będzie tak, że będziecie mieć ciągle jednakową ilość klatek na sekundę.

https://blurbusters.com/gsync/gsync101-input-lag-tests-and-settings/14/

Nvidia Control Panel Settings:

Set up G-SYNC > Enable G-SYNC, G-SYNC Compatible > Enable for full screen mode.

Manage 3D settings > Vertical sync > On .

In-game Settings:

Use “Fullscreen” or “Exclusive Fullscreen” mode (some games do not offer this option, or label borderless windowed as fullscreen).

Disable all available “Vertical Sync,” “V-SYNC,” “Double Buffer,” and “Triple Buffer” options.

If an in-game or config file FPS limiter is available, and framerate exceeds refresh rate:
Set (a minimum of) 3 FPS limit below display’s maximum refresh rate (57 FPS @60Hz, 97 FPS @100Hz, 117 FPS @120Hz, 141 FPS @144Hz, etc).

Ustawcie w/g tego co powyżej. I tak w ogóle sprawdźcie czy macie Gsynca/Freesynca włączonego w monitorze bo czasami trzeba go ręcznie odpalić z menu monitora.

Wyczulony czy nie 😁 jedno jest pewne , cos jest nie halo. Ja w sprawie tego stutteru pisałem juz parę lat temu na forach simracingowych , polskich i zagranicznych , jedni stutter mieli i sobie poradzili , inny olali sprawe. Dostawałem mase odpowiedzi wykresów , filmów wideo na sprzecie takim samym jak mój lub bardzo podobnym , na identycznych ustawieniach graficznych jak moje i co , różnica była i to dojśc spora w wielu przypadkach , dlatego tak drąże ten temat od ladnych paru lat. Co do monitora mam FreeSync Pro , z certyfikatem , wszystko powłaczane. 

PS. Ja jednak mam teorie , że u mnie to jest problem z siecia elektroenergetyczną , a ona potrafi robić takie cyrki , mimo iż na mierniku , czy wskazaniach BIOS napięcia wydaja się stabilne , niestety nie mam dostępu do aż tak specjalistycznego sprzętu , żeby to monitorować i udowodnić Tauronowi że mają problem. Pracuje czasami na rozdzielni 110kV/6kV i wiem jakie Tauron bajery wciska 😁

Edytowane przez boban666
Opublikowano
2 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Nadal dobija do 100% core 

IMG20250114130334.jpg

No ciekawe, ciekawe. Jeszcze bym przestował konta admina na normalnych ustawieniach i jeśli nie pomoże powiesiłbym ch**e na AMD i czekał aż magicznie naprawią problem, który wcale nie istniał ;) 

Opublikowano (edytowane)

Problem z zarządzaniem rdzeniami jest według mnie . 4 rdzenie idą blisko 0% , jeden leci ponad połowę a kolejny uderza non stop 80-100%

O ile o wiele lepsze frametime miałem na x670e steel , o tyle widzę że też rdzeń się wybijał do 100%. Zobaczymy kiedy uda mi się dostać docelową płytę w ciekawej kasie, to porównamy. Możliwe, że na tym mikrusie doczekam się jeszcze aktualizacji biosu. Chociaż może, zrobię cofkę do pierwszego biosu z obsługą 9800x3d i zobaczę co na to frametime. Ps teraz testowałem na win10, wczoraj i dziś z rana na 11. 

IMG20250114134234.jpg

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

Problem z zarządzaniem rdzeniami jest według mnie . 4 rdzenie idą blisko 0% , jeden leci ponad połowę a kolejny uderza non stop 80-100%

O ile o wiele lepsze frametime miałem na x670e steel , o tyle widzę że też rdzeń się wybijał do 100%. Zobaczymy kiedy uda mi się dostać docelową płytę w ciekawej kasie, to porównamy. Możliwe, że na tym mikrusie doczekam się jeszcze aktualizacji biosu. Chociaż może, zrobię cofkę do pierwszego biosu z obsługą 9800x3d i zobaczę co na to frametime. Ps teraz testowałem na win10, wczoraj i dziś z rana na 11. 

IMG20250114134234.jpg

U mnie to tak wygląda. Pisałem parę postów wcześniej , że jakoś dziwnie zachowują się te rdzenie tylko czy to wina Windowsa , sterowników a może samej gry ? aaaa no i też dobija to 100% , z tym że nie umię tego złapać screenshotem :D ale CX już to wyłapuje 

image.thumb.png.23f7b021c3505681b8116c35708799c8.png

image.thumb.png.8426e63b7f60d9d48511d486c0993b1d.png

Jeszcze jedna ciekawostka. BIOSy , dla MSI Gaming Plus i Tomahawk , obydwie na B650 , tansza ma częstsze updejty :smiech:Więc ja na Tomahawku jestem póki co dwa bios do tyłu , a te nowe BIOS do Gaming Plus mają ciekawy wpis "- Improve memory compatibility." tylko ciekawe , czy dotyczy to zwiększonej ilości komatyblinch kości , czy ogólna poprawa współpracy na lini płyta główna -ram 

image.thumb.png.42a0720f52989bf88d6d57ec99e7236c.png

image.thumb.png.0db8d698e6629a0835c34f40173fdf7a.png

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Wrzuciłem bios 3.12as i jest lepiej niż na 3.15. odkręciłem kurek z fps i były z 3 małe przycinki przez te 200s, ale dało się grać. A ram jest na spd 5600mhz cl46 . W biosie też nic nie tykane. Zaraz ustawie ram, zobaczę jak to będzie + test w warzone. 

IMG20250114162839.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG testowałeś z wyłączonym smt? W ASRock smt jest w 3 miejscach, więc najlepiej w wyszukiwarkę wklepać. Przy wyłączonym SMT dobija do 99 procent zamiast 100. Oczywiście wiem, że wtedy zamiast 16 wątków jest 8, ale w sumie to powinno działać lepiej w grach wykorzystujących właśnie jeden wątek. 

I faktycznie ten max thread load coś musi wpływać na stuttering, bo jak miałem maks 84 to git, ale jak dobiło 97 to już było ścięcie. Chociaż tutaj mogę się mylić skoro nie ebło do 100.

I u Ciebie też nic nie pomaga zmiana ustawień graficznych?

I przy wyłączonym dlss grafika dobija do stu procent, a z włączonym jakieś 60-70, ale to raczej normalne i cały czas testowałem na włączonym.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Zanim dopasowałem napięcia do ramu na steel legend, to dawałem smt off, nie pomagało. Po OC ramu jest lepiej, mimo braku freesync praktycznie nie czuć nic ścięć ... Ale wydaje mi się, że na steelce było jeszcze lepiej . 2x16 ustawione na 6400cl30

IMG20250114170059.jpg

Opublikowano

Czyli RAM ma duże znaczenie przy tych ścinkach. Mam w bani te ścięcia w furmarku, ale podobno normalne. Ty testowałeś różne karty graficzne, więc wydaje mi się, że ta moja jest ok. Pozostaje więc temat CPU, RAM i mobo. Napisałem do asrocka, żeby zwrócili uwagę na zarządzanie rdzeniami i opisałem sytuację z gier. Czy coś z tym zrobią to nie wiem, ale ogólnie kontakt z nimi całkiem spoko. 

Opublikowano (edytowane)

Tak, ma znaczenie. 

Apex z lockiem na 116fps i jest praktycznie jak na Steel legend. A z freesync totalnie 0 ścinki. 

Jeszcze przełączę się pomiędzy Windowsami i sprawdzę warzone na 116fps.

Warzone na 2x16 jest oki, są skoki, ale myszka reaguje normalnie. Wczoraj to pływała tak, że nie szło nic trafić.  Cppc dałem na taktowanie. 

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1